konto usunięte
Temat: Gotowanie, a indeks glikemiczny
Nurtuje mnie jedna kwestia..Jak to jest możliwe, że w miarę gotowania (przetwarzania) pokarmu (makaron, ryż itp.) jego indeks glikemiczny zwiększa się ?!
pzdr.
konto usunięte
Jerzy
M.
Problematyka MSP,
dotacje
UE,projekty,Prince2
Practitioner
Dominik Rożko:
Nurtuje mnie jedna kwestia..
Jak to jest możliwe, że w miarę gotowania (przetwarzania) pokarmu (makaron, ryż itp.) jego indeks glikemiczny zwiększa się ?!
pzdr.
Michał
Panasiewicz
Administrator
systemów, sieci i
aplikacji.
Jerzy M.:
Papu robi się miękkie i łatwiej a więc szybciej strawne, tym samym cukry szybciej są trawione i gwałtowniej dostają się do krwiobiegu wyzwalając reakcję insulinową. Tak na "chłopski rozum".
Jerzy
M.
Problematyka MSP,
dotacje
UE,projekty,Prince2
Practitioner
Michał
Panasiewicz
Administrator
systemów, sieci i
aplikacji.
Jerzy M.:...
Do zapamiętania: zbyt długie podgrzewanie produktów węglowodanowych nie służy utrzymaniu zgrabnej sylwetki."
za:http://sensei.pl/article/1/34,Wplyw-obrobki-kulinarnej...
konto usunięte
Jerzy
M.
Problematyka MSP,
dotacje
UE,projekty,Prince2
Practitioner
JA często nie używam polskiej czcionki-przyzwyczajenie z irc więc proszę nie traktować tego jako błąd :). Co do ziemniaka to przykład trafiony o tyle,że wskazuje jak bardzo na skład i przyswajalność pokarmu wpływa obróbka termiczna. Natomiast oczywiście pełna zgoda, co do tego, że ziemniaki na surowo są po prostu trujące. Zresztą wiele podstawowych źródeł skrobii rosnących choćby w amer połud zachowuje się dokładnie tak samo i autochtonii oprócz gotowania stosują wielokrotne wypłukiwanie masy roślinnej.
Przykład ziemniaka w artykule jest baaardzo nietrafiony, w tym przypadku obróbka cieplna jest koniecznością ze względu na zawartość solaniny która jest trucizną (a pod wpływem temperatury następuje jej rozkład), i to właśnie ona powoduje wspomniane sensacje żołądkowe
konto usunięte
Jerzy
M.
Problematyka MSP,
dotacje
UE,projekty,Prince2
Practitioner
konto usunięte
Jerzy M.:
I najsmaczniej.Tak jak w kuchniach południowych - warzywa twardawe, makaron twardawy - smacznie i zdrowo.W naszej kuchni nie lubię właśnie sałatek robionych a la jarzynowa-posiekane warzywa i rozgotowane tak drobno,że nie wiadomo z czego papkę się spożywa brrrr
Michał
Panasiewicz
Administrator
systemów, sieci i
aplikacji.
Dominik Rożko:
Jerzy M.:
I najsmaczniej.Tak jak w kuchniach południowych - warzywa twardawe, makaron twardawy - smacznie i zdrowo.W naszej kuchni nie lubię właśnie sałatek robionych a la jarzynowa-posiekane warzywa i rozgotowane tak drobno,że nie wiadomo z czego papkę się spożywa brrrr
Zastanawiam się tylko, dlaczego "południowcy" mają problem z nadwagą mając taką zdrową kuchnię.. :]
Michał
Panasiewicz
Administrator
systemów, sieci i
aplikacji.
Jerzy M.:...
JA często nie używam polskiej czcionki-przyzwyczajenie z irc więc proszę nie traktować tego jako błąd :).
Jerzy
M.
Problematyka MSP,
dotacje
UE,projekty,Prince2
Practitioner
Michał P.:
Dominik Rożko:
Jerzy M.:
I najsmaczniej.Tak jak w kuchniach południowych - warzywa twardawe, makaron twardawy - smacznie i zdrowo.W naszej kuchni nie lubię właśnie sałatek robionych a la jarzynowa-posiekane warzywa i rozgotowane tak drobno,że nie wiadomo z czego papkę się spożywa brrrr
Zastanawiam się tylko, dlaczego "południowcy" mają problem z nadwagą mając taką zdrową kuchnię.. :]
Wcale nie mają obecnie zdrowej, raczej kiedyś, dawno temu, może mieli.
Dużo węgli i dużo tłuszczów, np: pizze, i w dodatku w dużych ilościach. Mało ruchu, wysokie temperatury.
Jerzy
M.
Problematyka MSP,
dotacje
UE,projekty,Prince2
Practitioner
To była uwaga do artykułu.
Następna dyskusja: