konto usunięte

Temat: Gotowanie, a indeks glikemiczny

Nurtuje mnie jedna kwestia..
Jak to jest możliwe, że w miarę gotowania (przetwarzania) pokarmu (makaron, ryż itp.) jego indeks glikemiczny zwiększa się ?!
pzdr.
Jerzy M.

Jerzy M. Problematyka MSP,
dotacje
UE,projekty,Prince2
Practitioner

Temat: Gotowanie, a indeks glikemiczny

Papu robi się miękkie i łatwiej a więc szybciej strawne, tym samym cukry szybciej są trawione i gwałtowniej dostają się do krwiobiegu wyzwalając reakcję insulinową. Tak na "chłopski rozum".

Dominik Rożko:
Nurtuje mnie jedna kwestia..
Jak to jest możliwe, że w miarę gotowania (przetwarzania) pokarmu (makaron, ryż itp.) jego indeks glikemiczny zwiększa się ?!
pzdr.
Michał Panasiewicz

Michał Panasiewicz Administrator
systemów, sieci i
aplikacji.

Temat: Gotowanie, a indeks glikemiczny

Jerzy M.:
Papu robi się miękkie i łatwiej a więc szybciej strawne, tym samym cukry szybciej są trawione i gwałtowniej dostają się do krwiobiegu wyzwalając reakcję insulinową. Tak na "chłopski rozum".

i następuje wstępna hydroliza cukrów złożonych na prostsze
Jerzy M.

Jerzy M. Problematyka MSP,
dotacje
UE,projekty,Prince2
Practitioner

Temat: Gotowanie, a indeks glikemiczny

To jedna sprawa a druga to owo rozmiękczenie,czyli de facto rozluznienie struktury włokien komórkowych."Dla ludzi odchudzających się ciekawą informacją jest wpływ czasu ogrzewania, na indeks glikemiczny produktu węglowodanowego. Indeks Glikemiczny (IG) jest wskaźnikiem, który określa wzrost glukozy po spożyciu posiłku węglowodanowego. Produkty o wysokim IG są szybko wchłaniane, oraz w znacznym stopniu podnoszą poziom glukozy we krwi (są to różnego rodzaju ciasta, słodycze, biały ryż, ziemniaki gotowane, płatki śniadaniowe, soki owocowe wraz z większością dostępnych owoców). Gdy poziom tego monosacharydu jest wysoki, dochodzi do wydzielenia insuliny. Jest to hormon który ma za zadanie regulacji poziomu cukru we krwi. Mówiąc prościej obniża jego poziom, kierując go do komórek ciała. Niestety również do tkanki tłuszczowe, co sprzyja zatłuszczeniu się. Dla tego korzystniej jest spożywać produkty o niskim IG.

Pod wpływem temperatury IG produktów może wzrosnąć, i to znacznie. Dobrym przykładem jest marchew. Przed obróbką posiada niski indeks, z kolei pod wpływem długotrwałego ogrzewania wysoki. Dzieje się tak na skutek rozluźnienia struktur błon komórkowych. Ułatwia to dostęp enzymom, rozkładając przy tym skrobią do poziomu glukozy.

Do zapamiętania: zbyt długie podgrzewanie produktów węglowodanowych nie służy utrzymaniu zgrabnej sylwetki."
za:http://sensei.pl/article/1/34,Wplyw-obrobki-kulinarnej...
Michał Panasiewicz

Michał Panasiewicz Administrator
systemów, sieci i
aplikacji.

Temat: Gotowanie, a indeks glikemiczny

Jerzy M.:
...
Do zapamiętania: zbyt długie podgrzewanie produktów węglowodanowych nie służy utrzymaniu zgrabnej sylwetki."
za:http://sensei.pl/article/1/34,Wplyw-obrobki-kulinarnej...

Przykład ziemniaka w artykule jest baaardzo nietrafiony, w tym przypadku obróbka cieplna jest koniecznością ze względu na zawartość solaniny która jest trucizną (a pod wpływem temperatury następuje jej rozkład), i to właśnie ona powoduje wspomniane sensacje żołądkowe

PS. a błędy pisowni w artykule rażą, korekta zaspała????Michał P. edytował(a) ten post dnia 09.01.11 o godzinie 01:31

konto usunięte

Temat: Gotowanie, a indeks glikemiczny

dzięki Panowie
Jerzy M.

Jerzy M. Problematyka MSP,
dotacje
UE,projekty,Prince2
Practitioner

Temat: Gotowanie, a indeks glikemiczny


Przykład ziemniaka w artykule jest baaardzo nietrafiony, w tym przypadku obróbka cieplna jest koniecznością ze względu na zawartość solaniny która jest trucizną (a pod wpływem temperatury następuje jej rozkład), i to właśnie ona powoduje wspomniane sensacje żołądkowe
JA często nie używam polskiej czcionki-przyzwyczajenie z irc więc proszę nie traktować tego jako błąd :). Co do ziemniaka to przykład trafiony o tyle,że wskazuje jak bardzo na skład i przyswajalność pokarmu wpływa obróbka termiczna. Natomiast oczywiście pełna zgoda, co do tego, że ziemniaki na surowo są po prostu trujące. Zresztą wiele podstawowych źródeł skrobii rosnących choćby w amer połud zachowuje się dokładnie tak samo i autochtonii oprócz gotowania stosują wielokrotne wypłukiwanie masy roślinnej.
Pozdrawiam

konto usunięte

Temat: Gotowanie, a indeks glikemiczny

Dlatego najlepiej jest gotować produkty węglowodanowe al dente.
Jerzy M.

Jerzy M. Problematyka MSP,
dotacje
UE,projekty,Prince2
Practitioner

Temat: Gotowanie, a indeks glikemiczny

I najsmaczniej.Tak jak w kuchniach południowych - warzywa twardawe, makaron twardawy - smacznie i zdrowo.W naszej kuchni nie lubię właśnie sałatek robionych a la jarzynowa-posiekane warzywa i rozgotowane tak drobno,że nie wiadomo z czego papkę się spożywa brrrr

konto usunięte

Temat: Gotowanie, a indeks glikemiczny

Jerzy M.:
I najsmaczniej.Tak jak w kuchniach południowych - warzywa twardawe, makaron twardawy - smacznie i zdrowo.W naszej kuchni nie lubię właśnie sałatek robionych a la jarzynowa-posiekane warzywa i rozgotowane tak drobno,że nie wiadomo z czego papkę się spożywa brrrr

Zastanawiam się tylko, dlaczego "południowcy" mają problem z nadwagą mając taką zdrową kuchnię.. :]
Michał Panasiewicz

Michał Panasiewicz Administrator
systemów, sieci i
aplikacji.

Temat: Gotowanie, a indeks glikemiczny

Dominik Rożko:
Jerzy M.:
I najsmaczniej.Tak jak w kuchniach południowych - warzywa twardawe, makaron twardawy - smacznie i zdrowo.W naszej kuchni nie lubię właśnie sałatek robionych a la jarzynowa-posiekane warzywa i rozgotowane tak drobno,że nie wiadomo z czego papkę się spożywa brrrr

Zastanawiam się tylko, dlaczego "południowcy" mają problem z nadwagą mając taką zdrową kuchnię.. :]

Wcale nie mają obecnie zdrowej, raczej kiedyś, dawno temu, może mieli.
Dużo węgli i dużo tłuszczów, np: pizze, i w dodatku w dużych ilościach. Mało ruchu, wysokie temperatury.
Michał Panasiewicz

Michał Panasiewicz Administrator
systemów, sieci i
aplikacji.

Temat: Gotowanie, a indeks glikemiczny

[OT]
Jerzy M.:
...
JA często nie używam polskiej czcionki-przyzwyczajenie z irc więc proszę nie traktować tego jako błąd :).

To była uwaga do artykułu.
Jerzy M.

Jerzy M. Problematyka MSP,
dotacje
UE,projekty,Prince2
Practitioner

Temat: Gotowanie, a indeks glikemiczny

No wlasnie - kiedys mieli. Pizza nie byla zla-pol surowe warzywa i cienki placek z ciemnej maki - to nie tuczylo przeciez. No ale jak sie zrobi grubiutka bulke z pszennej maki poleje majonezami sosami i da podwojny ser a do tego nie chodzi caly dzien po polu to mamy efekt tej delikatnej zmiany.

Michał P.:
Dominik Rożko:
Jerzy M.:
I najsmaczniej.Tak jak w kuchniach południowych - warzywa twardawe, makaron twardawy - smacznie i zdrowo.W naszej kuchni nie lubię właśnie sałatek robionych a la jarzynowa-posiekane warzywa i rozgotowane tak drobno,że nie wiadomo z czego papkę się spożywa brrrr

Zastanawiam się tylko, dlaczego "południowcy" mają problem z nadwagą mając taką zdrową kuchnię.. :]

Wcale nie mają obecnie zdrowej, raczej kiedyś, dawno temu, może mieli.
Dużo węgli i dużo tłuszczów, np: pizze, i w dodatku w dużych ilościach. Mało ruchu, wysokie temperatury.
Jerzy M.

Jerzy M. Problematyka MSP,
dotacje
UE,projekty,Prince2
Practitioner

Temat: Gotowanie, a indeks glikemiczny

Wiem :) - skorzystałem z okazji do usprawiedliwienia również i siebie.

To była uwaga do artykułu.

Następna dyskusja:

Index glikemiczny - for dum...




Wyślij zaproszenie do