Grażyna
T.
specjalista d/s
bhp,pasjonatka magii
roślin - zapraszam
d...
Temat: Wiosenne oczyszczanie
Pokrzywajeden z najlepszych naturalnych wzmacniaczy i oczyszczaczy organizmu! Prosty, skuteczny i niedrogi. Jeśli masz kawałek ziemi to możesz sobie wyhodować tą parzącą roślinę (możesz wykorzystać zarówno korzeń, jak i liście). Jeśli nie - herbatkę kupisz w przeciętnym sklepie spożywczym. Co takiego jest w pokrzywie?! Prócz tego, że parzy, rzecz jasna.
· pokrzywa zawiera kompleks cennych polisacharydów (materiał zapasowy wykorzystywany w razie niedoborów i materiał budulcowy komórek) i lektynę (białko odpowiedzialne za odporność),
· jest bogatym źródłem żelaza (uwaga anemicy!) oraz wapnia,
· ma działanie moczopędne, więc pomaga przy pozbywania się toksyn z organizmu,
· ma wpływ na gospodarkę hormonalną (estrogeny i testosteron),
· ma wpływ na przemianę białek.
Bardzo ważny jest fakt, że pokrzywa uważana jest za bezpieczną roślinę- nawet podczas ciąży i karmienia piersią. Co więcej, naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Michigan odkryli, że spożywanie pokrzywy pobudza laktację! Nigdy jednak nie wahaj się zapytać lekarza, jeśli masz jakieś wątpliwości!
Ze względu na silnie moczopędne działanie opisane powyżej pokrzywa może pozytywnie wpływać na problemy z drogami moczowymi. W literaturze wymienia się problemy z prostatą, kamicę moczową czy zapalenie pęcherza.
Z badań opublikowanych w "International Journal of Colorectal Disease” w 2005 r. wynika, że preparaty z pokrzywy zmniejszają dolegliwości związane z stanami zapalnymi jelita grubego. Jeśli więc prowadzisz siedzący czy stresujący tryb życia nie zapomnij o herbatce z pokrzywy.
Pokrzywa ma też wpływ na zmniejszenie poziomu cukru we krwi (badania opublikowane w amerykańskim czasopiśmie „ Fitoterapia”)
Choć herbata z pokrzywy ma się nijak do pysznego deseru i nie spotkałam też jeszcze restauracji, gdzie by taką herbatę podawano,to jednak warto ja propagować, nawet i innej postaci jak suplementy.
Jedna ważna uwaga: pokrzywa nie ma wpływu na zmniejszeniu poziomu cukru u osób chorujących na cukrzycę.
Kolejne rewolucyjne wyniki badan przedstawiło czasopismo „Neurologia”. Z badań przeprowadzonych w 2009 r. na szczurach wynika, iż podawanie pokrzywy poprawia pamięć krótkotrwałą. Ma też działanie antyoksydacyjne (ach te zmarszczki!) i poprawiające odporność. Badania były prowadzone w ramach projektu walki z chorobą Alzheimera. Do dnia dzisiejszego nie pojawiły się jednak jednoznaczne wnioski, czy spożywanie pokrzywy może zmniejszyć procesy degeneracyjne wywołane tą chorobą.
Parzące właściwości pokrzywy zaobserwowano już w średniowieczu. Od tego czasu nic się nie zmieniło. Jeśli masz problemy z układem kostno-stawowym i nie jesteś nadwrażliwa na działanie pokrzywy polecam posmaganie się pokrzywami. Sposób może drastyczny, ale sprawdzony-na sobie. Działa! warto zaufać naturze!
Na koniec rewelacji: alergie! szczególnie katar sienny. W czasopiśmie "Alternative Medicine Review" opublikowano wyniki eksperymentu, z którego wynika, że pokrzywa łagodzi dolegliwości związane z katarem alergicznym. Wynika to z faktu, że roślina zawiera flawonoidy, które mają działanie antyhistaminowe.
Środki ostrożności!
Młoda pokrzywa może spowodować wysypkę i podrażnienia skóry. Pokrzywa w każdej postaci może wywołać dolegliwości żołądkowe. Niestety, spożywanie pokrzywy zmniejsza przyswajalność potasu. Dlatego też w trakcie kuracji pokrzywą zaleca się spożywanie tych pokarmów, które są bogatym źródłem tego pierwiastka np. bananów, kakao, orzechów, ryb, kasz (zwłaszcza gryczanej i jęczmiennej) oraz naszych polskich ziemniaków.
Uwaga;
każde zioło działa jak lekarstwo, dlatego po dwóch tygodniach spożywania pokrzywy zrób sobie co najmniej tygodniowa przerwę na np. melisę! Nigdy nie zapominaj o konsultacji z lekarzem!