Edmund Saunders Patrz bio
Temat: Pijesz kawę przed śniadaniem? Popełniasz błąd
Na łamach British Journal of Nutrition opublikowano badania, analizujące wpływ porannej kawy na szereg różnych markerów metabolicznych.Naukowcy odkryli, że picie kawy w pierwszej kolejności może mieć negatywny wpływ na kontrolę poziomu cukru we krwi – czynnik ryzyka cukrzycy i chorób serca.
„Wyniki pokazują, że chociaż jedna noc złego snu ma ograniczony wpływ na nasz metabolizm, picie kawy jako sposobu na rozbudzenie może mieć negatywny wpływ na kontrolę poziomu glukozy (cukru) we krwi” – stwierdzili autorzy badania z Uniwersytetu Bath w Wielkiej Brytanii.
Podczas badania zespół poprosił 29 zdrowych mężczyzn i kobiet o poddanie się trzem różnym nocnym eksperymentom w przypadkowej kolejności. W jednym z nich uczestnicy spali normalnie w nocy i zostali poproszeni o spożycie słodkiego napoju po przebudzeniu się rano.
Innym razem uczestnicy doświadczyli zakłóconego snu (kiedy naukowcy budzili ich co godzinę na pięć minut), a następnie po przebudzeniu otrzymywali ten sam słodki napój.
https://zdrowie.wprost.pl/cukrzyca/10413970/pijesz-kawe...
Wpływ porannej kawy na ryzyko cukrzycy
Podczas innego etapu, uczestnicy doświadczyli tego samego zakłócenia snu, ale tym razem najpierw podano mocną czarną kawę30 minut przed spożyciem słodkiego napoju.W każdym z tych testów próbki krwi od uczestników były pobierane po napoju glukozowym, który pod względem wartości energetycznej (kalorii) odzwierciedlało to, co zwykle spożywa się na śniadanie.
Odkrycia podkreślają, że jedna noc zakłóconego snu nie pogorszyła odpowiedzi uczestników na poziom glukozy / insuliny podczas śniadania w porównaniu z normalnym snem.
To nowe badanie ujawnia, że powszechne lekarstwo, jakim jest picie kawy po kiepskiej nocy, może rozwiązać problem senności, ale może stworzyć inny problem, ograniczając zdolność organizmu do tolerowania cukru zawartego w śniadaniu.