Temat: Jak niżej - dobry pozycjoner poszukiwany (niekoniecznie...
Nie chce wartościować co jest trudniejsze ani lepsze. Sądzę, że najważniejsze jest to aby lubić to co się robi. Jeżeli social media sprawiają komuś przyjemność, a wiem, że może to sprawiać frajdę to why not. Social media to bardzo duża odpowiedzialność. Facebook to machina działająca 24h. Jeden błąd i wszyscy to wychwycą. To duża odpowiedzialność, dodając kreatywność oraz stopień rozwoju z biegiem czasu sądzę, że nie, aczkolwiek być może perspektywa czasowa zatraca mój obiektywizm.
Zrobić fajny long tail czy wypozycjonować materiał wideo, zrobić coś nowego to jest coś. Reszta to dla mnie kwestia odpowiedniej optymalizacji, zmysłu i odpowiedniej zasobności linków. Oczywiście trzeba wiedzieć jak ten potencjał wykorzystać, ale to też nie jest znowu taką tajemną sztuką. Tak było kiedyś - 6/7 lat temu. Dowiedzieć się czegoś wtedy na ten temat było bardzo ciężko.
Żeby prowadzić kampanie social media trzeba mieć dość szerokie perspektywy myśleniowe, chociaż fan page prowadzić każdy może , ale robić fajne kampanie w social media już nie. Czy każdy może prowadzić działania pozycjonerskie? Pewnie bariera wejścia jest ciut większa. Czy Flash i php jest potrzebny żeby prowadzić fajne kampanie e-marketingowe, trochę to ułatwia, można spojrzeć na niektóre aspekty kampanii z trochę innej perspektywy.
Gdybym miał wartościować co jest najprostszem według barier wejścia to pewnie bym stwierdził, że najprostszy jest copywriting, ale dlaczego więc jest tak mało copywriterow, którzy potrafią pisać z polotem, wciągać w pisany tekst i przekładać go na konwersje?
Do e-marketingu trzeba mieć odpowiedni sposób myślenia, kreatywność, podejście, talent, umieć się wybić z pośród całej masy contentu. Reszta to tylko narzędzia, które mogą wesprzeć e-marketera w osiąganiu założonych celów.