Adam
Urbanowski
Dyrektor ds.
komunikacji i
rozwoju produktów
(finanse) / ...
Temat: Dominikana - czy warto..i czy bezpiecznie?
Właśnie planuję miesięczny urlop na maj-czerwiec. Destynacji jest wiele, miała być Azja Płd-Wsch, ale na Ltur znalazłem pojawiające się często oferty przelotu Lufthansą na Dominikanę za około 450zł/2strony. Co prawda wyloty są maksymalnie z 14 dniowym pobytem, ale coś wymyślę.Gdzie jest Dominikana - każdy wie, gdzie jest Haiti - też...i teraz pytanie, czy orientujecie się w bezpieczeństwie na wyspie Hispaniola która mieści te 2 Państwa? Oczywiście nie mówię tu o niebezpieczeństwie związanym z trzęsieniem ziemii itp. bo tego się nie spodziewam, ale masa uchodźców z Haiti, zbiegli więźniowie itp. którzy mogli przedostać się na teren Dominikany po tej niedawnej klęsce- czy to jest realne zagrożenie? Był ktoś ostatnio tam? Generalnie nie obawiam się niebezpieczeństwa z tej strony, ale dziś jakoś przeszła mi przez głowę taka myśl i chciałem skonsultować:)
Druga sprawa, dla osób które Dominikanę znają dobrzę, możecie mi polecić główne "atrakcje" tego kraju? Może jakieś dogodne połącznia morskie, lotnicze z innymi pobliskimi wyspami które może okażą się bardziej ciekawe? Jakieś miejsca warte uwagi, piękne plaże itp.
Z góry dzięki za pomoc.