Wypowiedzi
-
Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Dieta
-
Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Dieta
-
Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy DIETETYCY
-
Witam zainteresowanych wodą!pytanie jest dobre!w zależności od ilości składników mineralnych wody dzielimy na: źrodlane/zwykłe, słabozmineralizowane, mineralne, lecznicze i stołowe.najbardziej wartościowe dla naszego organizmu są te w których zawartości składników mineralnych jest powyżej 1000mg/l, czyli wody mineralne,lecznicze,stołowe!a więc ważne aby patrzeć na etykietki!wody mineralne w odróżnieniu od źródlanych, uzupełniają niedobory składników mineralnych w organizmie, a także mają działanie profilaktyczno zdrowotne.wody mineralne to również takie, w których stwierdza się odpowiednią zawartość chociaż jednego składnika mineralnego o znaczeniu fizjologicznym!pod uwagę bierze się:Mg, Ca, Na,Cl-,wodoroweglany, siarczany, jod, fluor,żelazo, CO2. ilości o znaczeniu fizjologicznym zapisane są w odp rozporzadzeniu.
w odniesieniu do codziennej praktyki najlepiej kupować wody:Galicjanka, Muszyna,Muszynianka,Skarb Życia, Krystynka,Mineral.wody mało znane, ale zdrowe!ewentualnie Cisowianka i Nałęczowianka(są to wody słabozmineralizowane-nie uzupełniają niedoborów, ale też nie wypłukują składników mnineralnych z organizmu).cała reszta, te całe Żywce Zdrój itd to pić, jak już nic innego nie ma! -
Witam!Jako "prawie" specjalista mogę powiedzieć, że i owszem posługiwanie się indeksem glikemicznym jest ważne!tylko znowu nie zwariujmy!dieta oparta na indeksie glikemicznym jest przyjacielem/wrogiem :) ludzi z cukrzycą!w normalnej diecie również zalecane jest spożywanie pokarmów o niskim indeksie, ze względu na to iż sa dłużej trawione, wolniej uwalniana jest przez to z nich glukoza!dzięki temu nie dochodzi do gwałtownych spadków i wzrostów w wydzielaniu insuliny. napewno spożywanie pokarmów o niskim indeksie wpływa dobrze na organizm!Pamiętajmy że indeks glikemiczny zmnienia się pod wpływem wielu czynników: przetwarzania zywności, procesów technologicznych, dojrzewania/starzenia się warzyw i owoców.Osobiście uważam że w zdowej diecie indeks glikemiczny jest obecny, nawet jeśli się o tym nie wspomina!