Dariusz Drzewiecki

Dyrektor Zakładu, Grycan - lody od pokoleń

Umiejętności

Gemba Kaizen Lean Management Lean Manufacturing Microsoft Excel SAP ERP Six Sigma Mapowanie strumienia wartości Zarządzanie zespołem Budżety koszty jednostkowe Zarządzanie zapasami Koszty personalne zarządzanie jakością Lean Six Sigma Planowanie produkcji Zarządzanie operacyjne HACCP, ISO9001:2008, BRC, IFS Just In Time Mapowanie procesów TPM – Total Productive Maintenance HR management restrukturyzacja Doświadczenie w branży FMCG kaizen (5 Why, 8D, 5W1H, Diagram Ishikawy) Zarządzanie produkcją i logistyką analiza kosztów produkcji vs koszty ofertowe Kontrola kosztów Koszty pracy Wdrażanie i audytowanie HACCP, GMP, GHP, ISO 9001, ISO 22000 Budżet operacyjny TPM, LEAN, KAIZEN Zapewnienie jakości - QA Koszty operacyjne Produkcja żywności

Języki

polski
ojczysty
angielski
podstawowy
rosyjski
podstawowy

Doświadczenie zawodowe

Grycan - lody od pokoleń
Dyrektor Zakładu
Obszar odpowiedzialności: dział przygotowania produkcji, dział produkcji, logistyka wejścia i wyjścia, dział utrzymanie ruchu, zarządzanie i kontrola jakością, BHP i ochrona środowiska, planowanie i zaopatrzenie, zakupy, administracja zakładu.
Podstawowe obowiązki, funkcje i zadania:
 efektywne zarządzanie procesami w obszarze operacyjnym firmy,
 zarządzanie 190 osobową załogą Zakładu,
 bezpośrednie zarządzanie Działami Przygotowania Produkcji, Produkcji i Logistyki wewnętrznej, budowa struktury fabryki,
 utrzymanie ciągłości produkcji i przygotowanie zapasu na sezon sprzedaży,
 zapewnienie sprawnego działania linii produkcyjnych,
 przygotowywanie planów produkcyjnych w zgodności z planem sprzedaży, aktualnych i planowanych promocji, nowych wdrożeń,
 optymalizacja procesów produkcyjnych,
 przygotowanie planu remontów i inwestycji pod kątem zwiększenia wielkości produkcji,
 zwiększanie efektywności prac, redukcja kosztów wytwarzania,
 rozwój kompetencyjny i podniesienie poziomu wiedzy pracowników w celu poprawy efektywności pracy,
 wdrażanie metodologii Kaizen,
 prowadzenie projektów inwestycyjnych.
Agros-Nova Soki
Dyrektor Zakładu Produkcyjnego
Obszary i zakres odpowiedzialności:
 Obszar odpowiedzialności: produkcja, logistyka wejścia i wyjścia, DUR, technologia, zarządzanie i kontrola jakością, TPM, kontroling, BHP i ochrona środowiska, inwestycje, planowanie i zaopatrzenie, administracja zakładu.
Podstawowe obowiązki, funkcje i zadania:
 efektywne zarządzanie procesami wewnętrznymi w przedsiębiorstwie liczącym 550 osób,
 bieżąca realizacja planów produkcyjnych pod kątem czasowym i ilościowym realizowanych na 6 liniach produkcyjnych wyrobów gotowych i 5 liniach produkcyjnych półfabrykatów (sezonowych) oraz wydziału konfekcjonowania i kompletacji dostaw,
 bieżące zapewnienie sprawnego funkcjonowania maszyn i urządzeń będących na wyposażeniu Zakładu, organizacja funkcjonowaniaDUR oparta na zasadzie preventive maintenance,
 optymalizacja procesów produkcyjnych i technologicznych po kątem kosztów wytwarzania i poprawy jakości
 utrzymanie odpowiedniego poziomu zapasów materiałów dla zapewnienia ciągłości produkcji z uwzględnieniem stopnia ich rotacji i kosztów magazynowania, zapewnienie sprawnego funkcjonowania procesów logistycznych związanych z obsługą surowców sezonowych,
 zapewnienie prawidłowego funkcjonowania wysyłek i dostaw z magazynu wyrobów gotowych zarówno do magazynu centralnego jak i bezpośrednio do klienta,
 rozwój jakości produkowanych wyrobów poprzez stosowanie metodologii TQM,
 zarządzanie budżetem – przygotowywanie budżetu głównego, współtworzenie, analiza i zatwierdzanie budżetów wydziałów i budżetów inwestycyjnych. Kontrola realizacji założeń budżetowych, analiza trendów i podejmowanych działań naprawczych,
 analiza okresowych raportów produkcyjnych,
 raportowanie wyników do Wiceprezesa Firmy d.s. operacyjnych,
 rozliczania efektywności produkcji poprzez wykorzystanie systemu OEE
 ścisła współpraca z Działem Rozwoju Produktu i Działem Marketingu
 realizacja strategii i wizji firmy poprzez przekładanie ich na działania operacyjne,
ZPC OTMUCHÓW S.A.
Dyrektor produkcji/Dyrektor Operacyjny
Obszary i zakres odpowiedzialności:
 planowanie, zaopatrzenie, magazyny dostaw surowców i opakowań, magazyny wyrobów gotowych, produkcja, technologia, utrzymanie ruchu, jakość, produktywność,
Podstawowe obowiązki, funkcje i zadania:
 zarządzanie procesami produkcyjnymi i działalnością operacyjną w czterech zakładach produkcyjnych. Profil produkcyjny zakładów różny dla każdego z nich,
 zarządzanie 450 osobową załogą produkcyjną i okołoprodukcyjną,
 przygotowywanie budżetów wydziałów produkcyjnych, ich analiza, kontrola i podejmowanie działań do ich realizacji,
 ścisła i ciągła współpraca z Działem Sprzedaży w celu sprawnego wdrażania nowych projektów oraz szybkiego reagowania na oczekiwania klientów (sieci dyskontowe, B2B),
 podejmowanie działań w celu optymalizacji kosztów wytwarzania,
 organizacja i optymalizacja zasobów w celu pełnej realizacji założonych celów, określanie celów i zarządzanie ich realizacją,
 współtworzenie wraz z Zarządem firmy wizji rozwoju i strategii działania,
 nadzór nad efektywnością pracy zakładów,
 dbałość o płynny przepływ komunikacji pomiędzy zakładami a centralą firmy i w obrębie zakładów,
 udział w projektach technicznych na poziomie organizacyjnym i konstrukcyjnym oraz wspieranie wdrażanie nowych rozwiązań,
 udział na poziomie organizacyjnym i wdrożeniowym w projektach dotyczących rozwoju pracowników,
 raportowanie wyników do Prezesa Zarządu,
Unilever Polska S.A.
Koordynator produkcji
Planowanie, optymalizacja i zarządzanie produkcją z uwzględnieniem wszystkich stosownych przepisów i procedur, np.: BHP, HACCP, ISO, TQM, TPM,
 zarządzanie poprzez trzech kierowników produkcyjnych120 osobową załogą produkcyjną,
 zarządzanie zespołem odpowiedzialnym za bieżące utrzymanie ruchu parku maszynowego i planowane remonty,
 zarządzanie magazynem surowców, materiałów i opakowań i organizacji wysyłek,
 kierowanie zespołami TPM, zarządzanie filarem „Focused Improvement” na obszarze fabryki,
 wdrażanie usprawnień przy wykorzystaniu technik TPM i Lean Manufacturing,
 współudział w przygotowaniu wizji, strategii działania i określaniu celów strategicznych, organizowanie zasobów i warunków do ich realizacji oraz do realizacji celów operacyjnych,
 udział w projektach technicznych na poziomie organizacyjnym i konstrukcyjnym oraz wspieranie wdrażanie nowych rozwiązań,
 opracowywanie budżetów produkcji i dbałość o ich realizację,
 raportowanie i analiza wyników produkcyjnych, specjalizacja w zakresie strat surowców i materiałów,
 opracowywanie i wdrażanie działań zapobiegawczych i korygujących,
Unilever Polska S.A.
Focused Improvement Coordinator
opracowywanie, koordynowanie i wdrażanie projektów udoskonalających system produkcyjny, modernizacja i udoskonalanie maszyn i urządzeń produkcyjnych,
 przeprowadzanie analiz pracy maszyn, analiz awarii i analiz stanu technicznego,
 opracowywanie i koordynacja realizacji planów przeglądów i remontów, standardów ustawień, inspekcji, czyszczenia,
 Kaizen, Kanban, 5S,
 analizy strat czasowych, materiałowych, energii i jakościowych,
 koordynacja działań w ramach filaru Autonomous Maintenance,
 wdrażanie systemu zarządzania produkcją (TPM) na wydziale,
 szkolenia pracowników w zakresie stosowania analiz i efektywnego rozwiązywania problemów (analizy: Why, Why, Why; 5W+1H; PDCA; P-M; Why, Why, BLA; FMEA; i inne),
 współpraca z pozostałymi filarami TPM
Logo
Mistrz zmianowy
Unilever Polska S.A.
Kierowanie zespołem 40 pracowników,
 dbałość o realizację planów produkcyjnych,
 kierowanie przebiegiem produkcji,
 dbałość o utrzymanie jakości produkcji,
 dbałość o przestrzeganie przepisów BHP,
 szkolenia i rozwój pracowników

Projekty

Budowa nowego zakładu produkcyjnego
Budowa od podstaw nowego zakładu produkcyjnego
Zakres obowiązków
Współtworzenie projektu zakładu,
Wybór technologii,
Wybór maszyn i urządzeń, negocjowanie kontraktu
Zmapowanie procesów produkcyjnych
Montaż i uruchomienie produkcji
Konsolidacja wydziałów produkcyjnych
Przeniesienie dwóch wydziałów produkcyjnych do jednej lokalizacji.
Zakres obowiązków
Opracowanie layouty nowo powstałego wydziału,
Przeniesienie i montaż maszyn i urządzeń,
Uruchominie produkcji,
Optymalizacja kosztów wytwarzania
Restrukturyzacja zakładu
Restrukturyzacja zakładu produkcyjnego po jego przejęciu od konkurencji. Wdrożenie własnych standardów jakościowych, technologicznych i produkcyjnych. Optymalizacja produkowanych w przejętym zakładzie wyrobów, przeniesienie produkcji części wyrobów. Redukcja zatrudnienia.
Zakres obowiązków
Restrukturyzacja zakładu produkcyjnego po jego przejęciu od konkurencji.
Wdrożenie własnych standardów jakościowych, technologicznych i produkcyjnych.
Optymalizacja produkowanych w przejętym zakładzie wyrobów, przeniesienie produkcji części wyrobów.
Restrukturyzacja pod kątem parku maszynowego.
Redukcja zatrudnienia.

Szkolenia i kursy

• Skuteczna komunikacja w biznesie – Gamma TBC,
• Kompetencje lidera – Gamma TBC,
• Analiza kosztów metodą ABC – Enigma,
• Finanse dla nie finansistów – Ernst & Young,
• Redukcja kosztów produkcji – Institute for International Research,
• Kompleksowe zarządzanie jakością (TQM) i komunikacja w systemach zarządzania – Falco,
• Zarządzanie zespołem rozproszonym – Institute for International Research,
• Zarządzanie przez cele przy wykorzystaniu „Balanced Score Card” – KDK Info
• Certyfikowany audytor wewnętrzny – Falco,
• Planowanie produkcji zorientowane na klienta – PM Center,
• Certificate project management – Araneus,
• Teamwork – fenomen pracy zespołowej – GBI Partners,
• Skuteczne metody motywowania, angażowania i komunikowania – jak rozwijać umiejętności pracy zespołowej? – GBI Partners,
• Budowanie zespołu – jak skutecznie zbudować i zarządzać efektywnym zespołem pracowników – FUTUREA Skils Center,
• Współczesne trendy dydaktyki przywódczej – KDK Info,
• Zaawansowane zarządzanie projektem – GBI Partners,
• World Class Manufacturing – KDK Info,
• Planowanie i zarządzanie produkcją – KDK Info,
• Cztery role lidera – Franklin Covey,
• Enterprise Profitability Simulation – HR Department Unilever Polska,
• Światowe standardy zarządzania produkcją – PM Center,
• APICS – Execution and Control of Operation – MPM,
• Lean Manufacturing – KDK Info,
• Zarządzanie projektem – HR Departament Unilever Polska,
• Making Materials Flow Workshop – Wroclaw University of Technology,
• Skuteczne rozwiązywanie problemów – AMC,
• Train the Rainer – HR Department Unilever Polska,

Edukacja

Logo
Ztrategiczne zarządzanie firmą, studia podyplomowe
ICAN Institute
Logo
Inżynieria Produkcji, studia podyplomowe
Politechnika Warszawska
Logo
Zarządzanie przedsiębiorstwem, magisterskie
Wyższa Szkoła Humanitas
Logo
Zarządzanie finansami, licencjackie
Wyższa Szkoła Humanitas
Logo
Budowa maszyn, średnie
Technikum Mechaniczne

Specjalizacje

Łańcuch dostaw
Zarządzanie łańcuchem dostaw
Produkcja
Optymalizacja procesu produkcji
Produkcja
Utrzymanie ruchu
Produkcja
Zarządzanie produkcją
Zarządzanie jakością
SHE/QA

Zainteresowania

• Gotowanie – dla mnie to sztuka tworzenia czegoś nowego i niepowtarzalnego. Źródłem wiedzy i natchnienia w sztuce kulinarnej są dla mnie książki kucharskie, przepisy umieszczane w starych kalendarzach, programy kulinarne. Nie uciekam od własnych pomysłów które później wykorzystuję przyrządzając kolację dla moich bliskich. Przewyższyć mistrzów kuchni – to coś, co mnie inspiruje
• Fotografia plenerowa i martwej natury – wykonywanie zdjęć nie jest dzisiaj problemem – robi je każdy, ale fotografia to nie zdjęcie – to sztuka. Staram się więc tworzyć sztukę wykonując fotografie, które po wzięciu do ręki przykuwają uwagę oglądającego i do których oglądania wraca się po wielokroć,
• Wspinaczka skałkowa. Każdy, kto choć raz przemierzał górskie szlaki marzył o zdobyciu roztaczających się przed nim szczytów. Ja postanowiłem zrealizować te marzenia i od kilku lat uprawiam wspinaczkę skałkową,
• Literatura kulinarna, paradokumentalna i przyrodnicza,
• Ekonomia,
• Kosmos i astronomia

Inne

• Jestem gotowy do relokacji i zmiany miejsca zamieszkania.
• Dostępność do pracy w terminie jednego miesiąca.

Grupy

Politechnika Warszawska
Politechnika Warszawska
Politechnika Warszawska jest najstarszą polską uczelnią techniczną. Od ponad 180 lat kształci kolejne pokolenia inżynierów, wnosząc istotny wkład w rozwój nauk technicznych.