Wypowiedzi
-
Witam
Zwracam się do Was z prośba o pomoc w zakresie wdrażania punktu CCP jakim jest detektor metali. Mam małą wiedzę w tym temacie dlatego postanowiłam poradzić się bardziej doświadczonych osób.
Chodzi o to, ze na terenie zakładu wdrażany jest obecnie detektor, który znajduje się bezpośrednio przed zapakowaniem mrożonych wyrobów piekarniczych tak aby uchwycić wszystkie metale, które mogły znaleźć się w gotowym wyrobie. Zagrożenie przedostania się ciał obcych występuje na kilku poprzednich etapach takich jak mieszanie, czy dzielenie na kęsy dlatego zastanawiam się gdzie tak naprawdę w analizie zagrożeń powinien być ujęty CCP i jak właściwie go monitorować. Czy CCP powinien obejmować samą mozliwość przedostania się metali i być wyznaczony już na etapie mieszania czy dzielenia czy też na etapie detekcji i powinien obejmować poprawną pracę detektora i jego składowych elementów tak aby zapewniał poprawny odrzut wyrobów zanieczyszczonych.
Chciałabym też zapytać czy limity krytyczne przy detekcji metali powinny obejmować najmniejsze możliwe wartości jakie detektor może wyczuć podczas uczenia się produktu czy tez istnieją jakieś inne określone normy?
Z góry dziękuję za pomoc