Aneta Łękowska-Kochaniak
koordynator Zespołu Monitoringu Środowiska Polfa Warszawa SA
Brwinów,
mazowieckie
Języki
angielski
dobry
hiszpański
podstawowy
rosyjski
podstawowy
Doświadczenie zawodowe
koordynator Zespołu Monitoringu Środowiska
Kierowanie Zespołem Monitoringu Środowiska,
1. Planowanie, koordynowanie i kontrola pracy w zakresie mikrobiologicznego monitorowania środowiska produkcji zgodnie z wymaganiami GMP;
2. Opracowywanie planów i harmonogramów monitoringu mikrobiologicznego pomieszczeń czystych;
3. Monitorowanie fizycznych i mikrobiologicznych warunków środowiska w laboratorium bakteriologicznym;
4. Nadzór oraz prowadzenie diagnostyki mikrobiologicznej;
5. Analiza trendów dla mikrobiologicznych parametrów kontroli środowiska;
6. Kontrola skuteczności sterylizacji przy użyciu bioindykatorów
7. Kierowanie pracą 7-osobowego zespołu
8. udział w walidacji i rewalidacji procesów produkcyjnych
9. opracowywanie dokumentacji z zakresu działania Pracowni Monitoringu Mikrobiologicznego
10 Opracowanie procedur i protokołów walidacyjnych dot. walidacji czyszczenia linii produkcyjnych form jałowych i form czystych leków
11. Udział w uaktualnianiu procedur dla Laboratorium Bakteriologicznego
1. Planowanie, koordynowanie i kontrola pracy w zakresie mikrobiologicznego monitorowania środowiska produkcji zgodnie z wymaganiami GMP;
2. Opracowywanie planów i harmonogramów monitoringu mikrobiologicznego pomieszczeń czystych;
3. Monitorowanie fizycznych i mikrobiologicznych warunków środowiska w laboratorium bakteriologicznym;
4. Nadzór oraz prowadzenie diagnostyki mikrobiologicznej;
5. Analiza trendów dla mikrobiologicznych parametrów kontroli środowiska;
6. Kontrola skuteczności sterylizacji przy użyciu bioindykatorów
7. Kierowanie pracą 7-osobowego zespołu
8. udział w walidacji i rewalidacji procesów produkcyjnych
9. opracowywanie dokumentacji z zakresu działania Pracowni Monitoringu Mikrobiologicznego
10 Opracowanie procedur i protokołów walidacyjnych dot. walidacji czyszczenia linii produkcyjnych form jałowych i form czystych leków
11. Udział w uaktualnianiu procedur dla Laboratorium Bakteriologicznego
asystent
1. Badania nad właściwościami bakterii Helicobacter pylori i Campylobacter jejuni
2. Badania nad opracowaniem nowego jednominutowego testu ureazowego do wykrywania Helicobacter pylori
3. Badanie wpływu jodku potasu na wybrane mikroorganizmy uczestniczące w procesach fermentacyjnych.
4. Wykrywanie Campylobacter jejuni metodą PCR
5. Oznaczanie E. coli O157:H7 w próbkach żywności w oparciu o technikę multipleks PCR, opracowanie i optymalizacja szybkiej metody PCR do jednoczesnego wykrywania bakterii Salmonella, E. coli i Campylobacter
6. Walidacja metody wykrywania termotolerancyjnych bakterii z rodzaju Campylobacter w oparciu o normę PN-ISO 10272
7. Przygotowania laboratorium do akredytacji
2. Badania nad opracowaniem nowego jednominutowego testu ureazowego do wykrywania Helicobacter pylori
3. Badanie wpływu jodku potasu na wybrane mikroorganizmy uczestniczące w procesach fermentacyjnych.
4. Wykrywanie Campylobacter jejuni metodą PCR
5. Oznaczanie E. coli O157:H7 w próbkach żywności w oparciu o technikę multipleks PCR, opracowanie i optymalizacja szybkiej metody PCR do jednoczesnego wykrywania bakterii Salmonella, E. coli i Campylobacter
6. Walidacja metody wykrywania termotolerancyjnych bakterii z rodzaju Campylobacter w oparciu o normę PN-ISO 10272
7. Przygotowania laboratorium do akredytacji
Szkolenia i kursy
1. kurs techniki PCR – (Gdańsk, 1994)
2. Advanced Course in Food Microbiology – (University of Surrey, Guildford 1995
3. Udział w szkołach letnich: „Bakterie fermentacji mlekowej - klasyfikacja, metabolizm, genetyka, wykorzystanie”. Organizator Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej (1996, 1998, 2000, 2003)
4. Kursy, szkolenia i konferencje podczas pracy w WZF Polfa Warszawa
5. „Pomieszczenia – kwalifikacja, rekwalifikacja, badania pomieszczeń, monitoring – GxP Pharm sp. z o.o. (Warszawa 2009)
6. GMP dla kadry kierowniczej – Polfarmed (Warszawa 2011)
2. Advanced Course in Food Microbiology – (University of Surrey, Guildford 1995
3. Udział w szkołach letnich: „Bakterie fermentacji mlekowej - klasyfikacja, metabolizm, genetyka, wykorzystanie”. Organizator Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej (1996, 1998, 2000, 2003)
4. Kursy, szkolenia i konferencje podczas pracy w WZF Polfa Warszawa
5. „Pomieszczenia – kwalifikacja, rekwalifikacja, badania pomieszczeń, monitoring – GxP Pharm sp. z o.o. (Warszawa 2009)
6. GMP dla kadry kierowniczej – Polfarmed (Warszawa 2011)
Edukacja
Zainteresowania
Narty,
Łyzwy
Żeglarstwo śródlądowe,
wycieczki rowerowe,
literatura,
film
podróże
Łyzwy
Żeglarstwo śródlądowe,
wycieczki rowerowe,
literatura,
film
podróże
Organizacje
1999 - 2005 członek Normalizacyjnej Komisji Problemowej nr 3 ds. Mikrobiologii Żywności.
Grupy
sggw
SGGW to jedna z najstarszych polskich uczelni. Zawsze wysoko w rankingach. Otrzymała tytuł „Najbardziej innowacyjnej i kreatywnej uczelni w Polsce”.
Szkolenia dla Laboratoriów
Grupa założona dla pracowników laboratoriów poszukujących ciekawych, tanich szkoleń
Tanie latanie
Informacje o promocjach lotniczych (linie tradycyjne i tanie linie lotnicze). Radzimy jak latać tanio.
Turystyka rowerowa
Rower i turystyka na rowerze. Dla tych co rowerem z sakwami po świecie, ale i dla tych co wokół domu... :]
Walidacja w Farmacji
Grupa dla ludzi chcących pogłębić swoją wiedzę o walidacji, kwalifikacji w przemyśle farmaceutycznycm
Zapewnienie Jakości
Celem grupy jest integracja środowiska związanego z Zapewnieiem Jakości i wymiana informacji z nim związanych