konto usunięte
konto usunięte
Temat: Zarządzanie po polsku
wystarczy przeczytać archiwum tej grupy :)konto usunięte
Adamie jestem na bieżąco :)chdziło mi bardziej o hasła (moze powinnam od razu o tym nadmienić) :)
konto usunięte
zalety:1) wysoka kreatywność
2) przedsiębiorczość
3) wysoki poziom kompetencji technicznych
4) indywidualnie wysoki poziom ambicji
wady
1) słaba umiejętność planowania i organizowania, szczególnie długoterminowego
2) bardzo wolne procesy podejmowania decyzji
3) słabe umiejętności pracy w zespole
4) słabe kompetencje 'miękkie'Mirek mirpo Połyniak edytował(a) ten post dnia 29.07.08 o godzinie 12:31
konto usunięte
Mirek mirpo Połyniak:o dzięki :)za zrozumienie ;)Ewa Andruk edytował(a) ten post dnia 29.07.08 o godzinie 12:04
zalety:
1) wysoka kreatywność
2) przedsiębiorczość
3) wysoki poziom kompetencji technicznych
wady
1) słaba umiejętność planowania i organizowania, szczególnie długoterminowego
2) niezbyt wysokie umiejętności komunikacyjne
3) słabe umiejętności pracy w zespole
4) słabe kompetencje 'miękkie'
Michał Ksiądzyna games
A mamy na myśli pokolenie poniżej trzydziestki, czy powyżej? Niestety (a może stety) dostrzegam spory dysonans.konto usunięte
Michał Ksiądzyna:
A mamy na myśli pokolenie poniżej trzydziestki, czy powyżej?
Michale - rozwiń tę myśl, bo mnie bardzo zaciekawiła
I prowokująco podpytam czym się to pokolenie przed 30tką tak wyróżnia
Niestety (a może stety) dostrzegam spory dysonans.czyżbyś miał na myśli różnicę? ;)
Michał Ksiądzyna games
Mirek mirpo Połyniak:
Michał Ksiądzyna:
A mamy na myśli pokolenie poniżej trzydziestki, czy powyżej?
Michale - rozwiń tę myśl, bo mnie bardzo zaciekawiła
I prowokująco podpytam czym się to pokolenie przed 30tką tak wyróżnia
Niestety (a może stety) dostrzegam spory dysonans.czyżbyś miał na myśli różnicę? ;)
Pokolenie 30+ ma jeszcze pewne naleciałości ostatniego systemu - skłonność do biurokracji chociażby, która pociąga za sobą powolny proces decyzyjny. Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci.
Młode pokolenie jest za to mocno skierowane na zachód, przez co kreatywność i przedsiębiorczość jest krępowana bardziej przez aparat państwowy, niż przez organizację. Skoro nie potrafią planować i mają "gorącą krew", wiedzą, że najlepiej sprawdzają się w środowisku niepoukładanym, niepewnym - działają szybko i skutecznie. Widzę trend w stronę coraz większej amerykanizacji zarządzania.
Oczywiście to generalizacja, ale o tym jest ten temat.
Michał Ksiądzyna:
Pokolenie 30+ ma jeszcze pewne naleciałości ostatniego systemu - skłonność do biurokracji chociażby, która pociąga za sobą powolny proces decyzyjny. Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci.
przepraszam, jestem 30+ (nawet bliżej 40) i jakoś nie zauważam u siebie (ta skromnośc hehe) naleciałości poprzedniego systemu, w którym po prostu nie miałem okazji działać (zawodowo...).
za to na temat młodego pokolenia dużo złego mógłbym powiedzieć, tak więc nie wiek ale konkretne przypadki...
pozdrawiam
konto usunięte
Michał Ksiądzyna:
bardzo odkrywcza teza: starość zaczyna się po 30tce :))
Skoro nie potrafią planować i mają "gorącą krew", wiedzą, że najlepiej sprawdzają się w środowisku niepoukładanym, niepewnym - działają szybko i skutecznie. Widzę trend w stronę coraz większej amerykanizacji zarządzania.
jak dowodzi obecna sytuacja gospodarcza w USA to chyba niekoniecznie są to najlepsze wzorce
potrafią planować, sprawdzają się środowisku niepoukładanym - to IMO dość ostra sprzeczność
działają szybko i sktucznie - piękne hasła, czy masz jakieś dowody na poparcie?
co do pokolenia przed 30 ja bym zauważył bardzo mocne obniżenie własnych standardów, koncentrację na sobie jedynie, obsesja na punkcie kasy, kariery i samorozwoju
PS. Zapomniałem dodać wyglądu na liście priorytetówMirek mirpo Połyniak edytował(a) ten post dnia 29.07.08 o godzinie 12:49
konto usunięte
Michał Ksiądzyna:no nie Michałku...
naskrobałes sobie teraz u mnie:D ;)
mi blizej też do 40 ale jeszcze trzymam fason w dziedzinie jasności umysłu oraz szybkiego i logicznego myslenia ...
nie wysyłaj mnie na emeryturę prosze Cię! :D ;)
konto usunięte
zarzadzanie po polsku..."wiecej, wiecej, wiecej, wiecej, taniej, taniej, taniej, taniej, wyzsze ceny, wyzsze ceny, wyzsze ceny, aby sie utrzymac, aby sie utrzymac, aby sie utrzymac, aby sie utrzymac"
Michał Ksiądzyna games
Mirek mirpo Połyniak:USA mimo recesji nieźle wyprzedza Polskę
Michał Ksiądzyna:
bardzo odkrywcza teza: starość zaczyna się po 30tce :))
Skoro nie potrafią planować i mają "gorącą krew", wiedzą, że najlepiej sprawdzają się w środowisku niepoukładanym, niepewnym - działają szybko i skutecznie. Widzę trend w stronę coraz większej amerykanizacji zarządzania.
jak dowodzi obecna sytuacja gospodarcza w USA to chyba niekoniecznie są to najlepsze wzorce
potrafią planować, sprawdzają się środowisku niepoukładanym - to IMO dość ostra sprzecznośćMirku - czytamy ze zrozumieniem.
działają szybko i sktucznie - piękne hasła, czy masz jakieś dowody na poparcie?Nasza-klasa - przykład jak można zarobić mając pomysł i trochę determinacji, nie koniecznie pieniądze i umiejętności
Zakładanie firmy w wieku kilkunastu lat, lub tuż po dwudziestce. Dzisiaj młodzi i zdolni nie czekają na nic.
co do pokolenia przed 30 ja bym zauważył bardzo mocne obniżenie własnych standardów, koncentrację na sobie jedynie, obsesja na punkcie kasy, kariery i samorozwojuMirek mirpo Połyniak edytował(a) ten post dnia 29.07.08 o godzinie 12:47Rozwiń proszę myśl o standardach. Pozostałe 3 zaimportowane z McDonaldem.
konto usunięte
Jarosław S.:tak więc nie wiek ale konkretne przypadki...
oczywiście, bo nie można tak skomplikowanych stworzeń jak ludzie szufladkować
Michał Ksiądzyna games
Ewa Andruk:Przecież pisałem o generalizacji :)
Michał Ksiądzyna:no nie Michałku...
naskrobałes sobie teraz u mnie:D ;)
mi blizej też do 40 ale jeszcze trzymam fason w dziedzinie jasności umysłu oraz szybkiego i logicznego myslenia ...
nie wysyłaj mnie na emeryturę prosze Cię! :D ;)
Michał Ksiądzyna games
Jarosław S.:Tak samo można powiedzieć wiele złego o tym, jak się biznes w latach '90 robiło.
Michał Ksiądzyna:
przepraszam, jestem 30+ (nawet bliżej 40) i jakoś nie zauważam u siebie (ta skromnośc hehe) naleciałości poprzedniego systemu, w którym po prostu nie miałem okazji działać (zawodowo...).
za to na temat młodego pokolenia dużo złego mógłbym powiedzieć, tak więc nie wiek ale konkretne przypadki...
pozdrawiam
konto usunięte
Krzysztof S.:a Ciebie cenię za to, ze potrafisz przez pryzmat dobrego humoru zawsze wprawić mnie w doskonały nastrój...
zarzadzanie po polsku...
"wiecej, wiecej, wiecej, wiecej, taniej, taniej, taniej, taniej, wyzsze ceny, wyzsze ceny, wyzsze ceny, aby sie utrzymac, aby sie utrzymac, aby sie utrzymac, aby sie utrzymac"
Thx!
konto usunięte
Michał Ksiądzyna:
USA mimo recesji nieźle wyprzedza Polskę
Michale - a z kim chcesz porównywać kraj wyniszczony wojną i dekadami komuny?
liczy się trend
Nasza-klasa - przykład jak można zarobić mając pomysł i trochę determinacji,bardzo duży sukces, szczególnie finansowy - na modzie na Web2.0
ale z punktu widzenia postępu - zwykła kopia innego serwisu
Dzisiaj młodzi i zdolni nie czekają na nic.czasami warto się nieco nauczyć i zdobyć doświadczenia ;)
kasa jest ważna ale nie jest jedynym celem życiowym chyba
Pozostałe 3 zaimportowane z McDonaldem.staram się przeczytać ze zrozumieniem i niestety nie wychodzi - możesz mnie oświecić?
konto usunięte
Krzysztof S.:
zarzadzanie po polsku...
"wiecej, wiecej, wiecej, wiecej, taniej, taniej, taniej, taniej, wyzsze ceny, wyzsze ceny, wyzsze ceny, aby sie utrzymac, aby sie utrzymac, aby sie utrzymac, aby sie utrzymac"
chyba az tak zle nie jest :))
konto usunięte
Pokolenie 30+ ma jeszcze pewne naleciałości ostatniego systemu -skłonność do biurokracji chociażby, która pociąga za sobą powolny proces decyzyjny. Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci.
Dziwie sie troche, ze wysuwasz taka teze i to na takim forum :-)
Tez naleze do pokolenia 30+ i jestem wdzieczna, ze widzialam i przezylam, co przezylam (mowie o starym systemie).
A dlaczego? To wlasnie dalo mi "kopa" do przodu i to wlasnie dzieki porownaniom ktorych moglam dokonac i ciagle dokonuje, moge przec do przodu. Juz nie wspomne o zdobytym doswiadczeniu...
Czyli tzw. "lesson learnt"
A jakich porownan moze lub dokonuje pokolenie przed 30?
Michal, wiem ze to byla generalizacja, ale wlasnie ona jest przykladem pokolenia ponizej 30 :-)
(bez obrazy oczywiscie)