Temat: Zarządzanie po rosyjsku

Jak zarządzają Rosjanie?
Jak się zarządza Rosjanami?

Czym różni się to od sposobów zarządzania w innych krajach?

konto usunięte

Polecam literature, która jest w moim profilu a co do praktyki w Rosji trzeba jechać i popracować, ale chodzą pogłoski że Polacy wsród Rosjan uznawani są za największych speców od Managementu
Bartosz Kramek

Bartosz Kramek Fundacja Otwarty
Dialog

Jan Paweł Bac....ski:
Polecam literature, która jest w moim profilu a co do praktyki w Rosji trzeba jechać i popracować, ale chodzą pogłoski że Polacy wsród Rosjan uznawani są za największych speców od Managementu

A to podobno dlatego, że łączą słowiańską mentalność z zachodnimi standardami :)
W wersji niepoprawnej politycznie zachodnie standardy oznaczają tyle, że [tyle] nie kradną (odkodowane przez znajomego Rosjanina) ;)Bartosz Kramek edytował(a) ten post dnia 28.07.08 o godzinie 02:01

konto usunięte

Potwierdzam. Jest dobrze, choć chętnych mało. Ostatnie statystyki mówią, że w Rosji pracuje tylko ok. 30.000 Polaków. Na stanowiskach menedżerskich oczywiście zdecydowanie mniej. Kto tam zdobędzie doświadczenia, chyba już nic go nie zatrzyma.

Pozdrawiam,

ZB

konto usunięte

Jan Paweł Bac....ski:

potwierdzam,
dodam rowniez i tyle ze Poalkow jako chyba jedyna nacje z post-komunistycznych krajow w miare "uwaza sie". Wszystkich pozostalych jak Litwinow, Łotyszy, Ukraincow traktuje sie jak chwilowo zwolnione ze smyczy psy (przepraszam za dosadnosc). Nie wspomne juz o Kazachach , Azerach, Ormianach czy innych.
Bartosz Kramek

Dialog

potwierdzam,
dodam rowniez i tyle ze Poalkow jako chyba jedyna nacje z post-komunistycznych krajow w miare "uwaza sie". Wszystkich pozostalych jak Litwinow, Łotyszy, Ukraincow traktuje sie jak chwilowo zwolnione ze smyczy psy (przepraszam za dosadnosc). Nie wspomne juz o Kazachach , Azerach, Ormianach czy innych.

1. Z czego to wynika?

2. Co ma zrobić / gdzie się udać menedżer, który chce pracować w Rosji?Bartosz Kramek edytował(a) ten post dnia 28.07.08 o godzinie 16:20

Bartosz Kramek:
potwierdzam,

1. Z czego to wynika?

2. Co ma zrobić / gdzie się udać menedżer, który chce pracować w Rosji?
Ja bym raczej zapytał:
3. Jakie wyzwania nie spotykanie gdzie indziej czekają w Rosji?
4. Jakie zagrożenia wiążą się z pracą w tym kraju?Michał Ksiądzyna edytował(a) ten post dnia 28.07.08 o godzinie 16:22
Bartosz Kramek

Dialog

Michał Ksiądzyna:
4. Jakie zagrożenia wiążą się z pracą w tym kraju?

To będzie kolejny krok. Bardzo konstruktywne pytanie, ja jednak lubię mieć dobry background historyczny jako podstawę do analizy.Bartosz Kramek edytował(a) ten post dnia 28.07.08 o godzinie 16:38
Bartosz Kramek

Dialog

Michał Ksiądzyna:

Nie jestem niestety znawcą Rosji, jednak - w miarę mojej ułomniej wiedzy - postaram się odpowiedzieć.
Ja bym raczej zapytał:

Labilność, płynność, improwizacja, niepewność - posunięte bardzo daleko.

Breaking all the rules - trzeba być gotowym na wszystko. Olbrzmie kontrasty i dysonanse. Od skrajnego liberalizmu po skrajny interwencjonizm. Wszechogarniający relatywizm. Polityka wchodzi z butami bardzo mocno do biznesu - z drugiej strony można bardzo dobrze na tym zarabiać. Wszystko też da się "załatwić". Nieformalizm.

Zaskoczenie, czymś tak "głupim" / niecodziennym, że nie miało prawa zadziałać. A często działa i ma się dobrze. Prowizorki trzymają się mocno.

Daleko posunięta "niedorzeczność", absurd i skłonność do wiary w teorie spiskowe.

Roszczeniowa postawa (pięknych) kobiet.

Korupcja.

Alkohol :)Bartosz Kramek edytował(a) ten post dnia 28.07.08 o godzinie 16:40

konto usunięte

Bartosz Kramek:
potwierdzam,

1. Z czego to wynika?

2. Co ma zrobić / gdzie się udać menedżer, który chce pracować w Rosji?Bartosz Kramek edytował(a) ten post dnia 28.07.08 o godzinie 16:20

Wynika to jak sądzą z mocno promowanej wersji porządku świata gdzie Rosja jest gigantem, a Rosjanie panami świata. Nie zrozumcie mnie zle. To są bardzo fajni sympatyczni ludzie ktorzy tak jak i my patrza na poczynania politykow przez palce. Ale taka informacja jest wszechobecna, TV, radio, ulice, metro, gazety. A skoro jest wiela rzesza biednych ludzi ktorych czaruje sie wielkoscia mocarstwowa to to trafia na podatny grunt.

Odnoszac sie do kwestii zarzadzania, ze swojego doswiadczenia moge powiedziec, przede wszystkim Polak, menedzer, musi mocno pamietac o:

1 asymilacja do zupelnie innych warunkow administracyjnych;
2 akceptacja odmiennosci i dostosowanie swoich poczynan do mozliwosci lokalnych;
3 Europa to miejsce gdzies daleko a tam jest Moskwa, Rosja;
4 Mlodzi ludzie nie sa zainteresowani rzeczami ktore absorbuua na, Katyn, Stalin itp. To moze nie calkowicie obce ale odlegle rzeczy. (zapytali mnie moi ludzie kto wg mnie wygral wojne...);
5 Pieczatka i Urzedy sa swiete;

oj wiele mam takich

konto usunięte

dodam jeszcze narkomania, zlodziejstwo na ulicach,
brud,
bezdomne psy
i beznadziejnie wysokie ceny za jakosc ponizej poziomu

Bartosz Kramek:
Michał Ksiądzyna:

Nie jestem niestety znawcą Rosji, jednak - w miarę mojej ułomniej wiedzy - postaram się odpowiedzieć.
Ja bym raczej zapytał:

Labilność, płynność, improwizacja, niepewność - posunięte bardzo daleko.

Breaking all the rules - trzeba być gotowym na wszystko. Olbrzmie kontrasty i dysonanse. Od skrajnego liberalizmu po skrajny interwencjonizm. Wszechogarniający relatywizm. Polityka wchodzi z butami bardzo mocno do biznesu - z drugiej strony można bardzo dobrze na tym zarabiać. Wszystko też da się "załatwić". Nieformalizm.

Zaskoczenie, czymś tak "głupim" / niecodziennym, że nie miało prawa zadziałać. A często działa i ma się dobrze. Prowizorki trzymają się mocno.

Daleko posunięta "niedorzeczność", absurd i skłonność do wiary w teorie spiskowe.

Roszczeniowa postawa (pięknych) kobiet.

Korupcja.

Alkohol :)Bartosz Kramek edytował(a) ten post dnia 28.07.08 o godzinie 16:40

Następna dyskusja:

Zarządzanie grupami

Wyślij zaproszenie do