Marek Kubiś

Marek Kubiś programista c#

Temat: Piękno i brzydota czyli estetyka w zarządzaniu

W licznych dyskusjach widać, że w zarządzniu pewne rzeczy nam się podobają a inne niekoniecznie.

Jak to jest z tym pięknem w zarządzniu, które można dostrzec li tylko umysłem?

Tych, którym piekno kojarzy się z kształtem i proporcją zapraszam do własnie założonego przeze mnie wątku "Asystentka prezesa" http://www.goldenline.pl/forum/zarzadzanie/303986 .

Tutaj natomiast proponuję rozmowę o pięknie miary i liczby, równości i kontrastu, umiaru i ładu w zarządzaniu. ;-D

konto usunięte

Sposób prowadzenia działalności i wykorzystywane do tego narzędzia w sposób profesjonalny i przynoszący oczekiwany cel można nazwać że są piękne.

konto usunięte

Prakseologia?????
Marek Kubiś

Krzysztof S.:
Prakseologia?????
Nie, estetyka. Ale Krzysztofie to nie taki banalny temat jak w pierwszej chwili możnaby przypuszczać.

Prakseologia, ze swoim dociekaniem przyczyn powodzeń i niepowodzeń działań biznesowych, z definicji wydaje się aspirować do bycia Afrodytą zarządzania.

Mamy XXI wiek, a nasze postrzeganie piękna wydaje się być zgodne z hebrajskim z XXI w. p.n.e. W zarządzaniu piękno raczej jest pośrednie, symboliczne, czyli takie jak u Hebrajczyków, a nie jak u Greków wychwalających piękno bezpośrednie. W zarządzaniu estetyczne może być działanie, wrażenia, a przede wszystkim postrzeganie umysłem a nie wzrokiem.

Piękno jest własnością i piękne jest to co niezmieszane, czyste - intensywność cech charakterystycznych. Grecy chwalili spokój i równowagę, statyczne piękno. A my dzisiaj, tak samo jak postacie ze Starego Testamentu, chwalimy piękno ruchu, życia, działania, piękno wszystkiego co jest dynamiczne we wdzięku i sile.

Spuścizna starożytności nie jednym nas może zaskoczyć. ;-D
Przemysław Banaś

Przemysław Banaś sprzedaż,
zarządzanie,
coaching, szkolenia,
doradztwo.

Piękno w zarządzaniu ->

Uważam, że ten aspekt zarządzania można różnie rozpatrywać.
Co znaczy bowiem "piękno zarządzania"? Tylu ilu userów - tyle różnych stanowisk.
Dla mnie na "piekno" zarządzania składa się kilka cech, podstaw:

1) Czystość i jasność
2) Etyka
3) Wartościowanie
4) Misja
5 Szacunek

Wynik finansowy, jest celem, lecz także drogą i narzędziem.
Uważam, że najważniejsi są ludzie, pieniądz nic nie jest wart sam w sobie (nie rozpatruje tu teorii, sił nabywczych itp) jest tylko narzędziem w osiągnięciu pewnych celów.

Połączywszy wszystkie wymienione na początku przeze mnie składowe z wymiernymi wynikami stworzymy organizację zarabiającą, a przy tym "dobrą" dla pracowników i kontrahentów. Wynikowymi będą lojalność, tożsamość z organizacją, satysfakcja, użyteczność.
Nikt przecież w zarządzani strategicznym jako misję nie wpisuje "posiadanie"...

konto usunięte

Przemysław Banaś:
Piękno w zarządzaniu ->

1) Czystość i jasność
2) Etyka
3) Wartościowanie
4) Misja
5 Szacunek
>

Aksjologia w zarządzaniu :)
Marek Kubiś

Aleksandra Kalinowska:
Przemysław Banaś:
1) Czystość i jasność
2) Etyka
3) Wartościowanie
4) Misja
5 Szacunek
Aksjologia w zarządzaniu :)
Jak najbardziej aksjologia, włącznie z dociekaniem źródeł i mechanizmów powstawania wartości. Olu, a może coś więcej? To chyba temat myszką trącocy choć problematyka zapewne tak dawna jak sama filozofia. OK, w zarządzaniu trochę młodsza. ;-D

konto usunięte

Estetyka w zarzadzaniu?
To przeciez wlasciciel agencji modelek(??) :)

PS
tak nota bene mam tez za soba ;))

Następna dyskusja:

MAKSYMY O ZARZĄDZANIU

Wyślij zaproszenie do