konto usunięte
Temat: Niewychodzacy na wolnosci
Ci, ktorzy czytali moje wpisy wiedza, ze jestem od niedawna wlascicielem dwoch niewychodzacych, mlodych kotow.Falkon - kastrat.
Filka - ma mc-e i "woli bozej" nie czuje (jeszcze)
Jadac na wakacje drzelismy, jak to bedzie.
Trzymac koty w mieszkaniu?
Brbazynstwo!
Wiec co - szelki i smycz?
Probowalismy: karykatura spaceru i wolnosci.
Na dodatek:
- dzialka nieogrodzona
- jeden z bokow towyjatkowo ruchliwa droga wojewodzka (szybki odcinek, auta przelatuja z predkoscia 80-12km/h)
- goscie w stylu pies czy kot
I co tu zrobic?
Zaufalismy kotom.
Na poczatku strach (koci). Trzymaly sie domu (lub nas) - nie odeszly dalej iz 5 m od sciany lub nas.
Potem coraz dalsze spacery.
Po 3 dniach:
- do drogi nie dochodzily (za duzy halas i strach)
- od domu czy nas nie odchodzily dalej niz na 15 m.
- pies (duzy, ale spokojny) wywolal strach i... ciekawosc
- obcy kot? Wyprul ze strachem, widzac DWA koty: duzego kota i suczke miniaturke (bez cieczki)
Po tygodniu:
Fila - bez zmian
Falkon - wypuszczal sie na coraz dalsze spacery. Drogi nadal unikal, ale sasiedzi...
Wracal za kazdym razem, najdalej p godzinie.
Po 2 tygodniach:
Fila - bez zmian
Falkon - "zakochal sie" w kotce (5-miesiecznej, a on kastrat - przypominam!) u sasiada.
Jak nie wracal sam po 2-3 godzinach, przynosily go dzieci (nasze albo sasiada)
Wnioski:
Nie trzeba sie bac wypuszcac kastratow czy malekocieta.
Male sie boja, kastrat/sterylka nie maj najwazniejszego imperatywu: pociagu seksualnego. A to powoduje, ze "dom" jest najlepszy. Najbardziej "smakuje".
Trzeba pamietac jednak o:
- kot po powrocie ma oczekiwac nie lajanki, tylko glaskania, pieszczot i przysmaku
- na szyi ma miec obrozke (wazne na wsi, gdzie koty sie traktuje "inaczej" - czerwona obrozka na szyi Falkona bronila go lepiej niz jakis "boduguard" - nawet wiesniak wiedzial, ze ten kot z obrozka musi byc "czyjs" a na szyi mu dyndal wisiorek z numerem mojego telefonu)
- nie nalezy panikowac, jak kot "zginie" na kika godzin ;)
- nie wypuszczac kota pod wieczor. Noc to okres najwiekszej aktywnosci tych zwierzat. wiczor i noc niech sedaja w domu.
Wtedy kty beda bezpieczne.
Najlepszy przyklad BEZPIECZENEGO spedzania miejskiego kota na wsi ilustruje to zdjecie: