Wojciech Potocki ...
konto usunięte
Temat: podbij.pl gdzie zarobek?
Wojciech Potocki:
Przyjrzałem się serwisowi http://podbij.pl/ i tak się zastanawiam na czym tam administrator zarabia? Oczywiście na zakupie podbić ale jak widzę że iphone został kupiony za 48,80zł to się zastanawiam czy to się opłaca? Moze nie dojrzałem głębi serwisu...
Z tego co do tej pory udało mi się rozkminić:
Cena końcowa 48,80 zł to 488 podbić po 1,22 czyli 595,36 zł z podbić + cena wykupu 48,80 zł łącznie daje 644,16 zł. Tyle zarobił serwis sprzedając ten przedmiot. W serwisie każde zalicytowanie w aukcji jest płatne niezależnie od tego czy wygrasz. Autorzy portalu zakładają że ludzie będą się zabijać o poszczególne produkty i będą na nich zarabiać. Kluczem sukcesu jest więc popularność. Za pieniądze, które ludzie przeznaczają na zakup pakietu podbić kupowane są towary, które następnie są wystawiane na licytacje.
Łączna liczba zakupionych podbić przewyższa więc łączną kwotę zakupionych przez serwis dóbr przeznaczonych do sprzedaży.
Jeżeli ludzie będą kupować towary poniżej ich wartości serwis będzie miał problem z kupowaniem nowych towarów i wystawianiem ich na aukcje. Autorzy serwisu liczą jednak że jeżeli towary będą się sprzedawać tanio to przyciągnie to nowych potencjalnych klientów, którzy wykupią pakiet podbić i zasponsorują nowe towary. Całkiem sprytnie.
Przypuszczam jednak że istnieje sposób, który może doprowadzić do upadku serwisu. Np. licytowanie towaru tylko raz i nieprzekraczanie np. 10 groszy. Kłania się teoria gier.
Przemysław
Zawada
Pain is temporary.
Quitting lasts
forever.
Andrzej Gdula:
Przypuszczam jednak że istnieje sposób, który może doprowadzić do upadku serwisu. Np. licytowanie towaru tylko raz i nieprzekraczanie np. 10 groszy. Kłania się teoria gier.
Nie istnieje, Andrzeju. Z prostej przyczyny: zakupionych 'podbić' użytkownik nie może ponownie wymienić na pieniądze. Ergo: wystarczy, by właściciele portalu przeznaczali na zakupy powiedzmy 80% środków uzyskanych ze sprzedaży podbić. Według tego scenariusza właściciel nigdy nie straci. Może jedynie doprowadzić do sytuacji, w której środki przeznaczone na zakupy zmaleją do zera a w serwisie pozostanie jeden produkt.
Co się wtedy stanie? To proste - na serwisie pojawi się informacja typu "Z żalem zawiadamiamy, iż projekt podbij.pl zakończy wkrótce działalność. Zapraszamy do wzięcia udziału w ostatniej naszej aukcji - szczoteczka do zębów firmy XYZ (cena detaliczna 4.99)".
W aukcji będą uczestniczyli niemalże wszyscy posiadacze podbić (bo cóż innego mogliby zrobić). Szczoteczka zostanie zaś sprzedana za 16.000 zł (wszystko zgodnie z Regulaminem).
Pomysł genialny w swej prostocie.
;)
konto usunięte
Działa ta strona wogóle? Bo mi nie działa.konto usunięte
Bartłomiej S.:
Działa ta strona wogóle? Bo mi nie działa.
wlasnie zakonczyli swoja dzialalnosc :D
konto usunięte
Przemysław Zawada:
Nie istnieje, Andrzeju. Z prostej przyczyny: zakupionych 'podbić' użytkownik nie może ponownie wymienić na pieniądze. Ergo: wystarczy, by właściciele portalu przeznaczali na zakupy powiedzmy 80% środków uzyskanych ze sprzedaży podbić. Według tego scenariusza właściciel nigdy nie straci. Może jedynie doprowadzić do sytuacji, w której środki przeznaczone na zakupy zmaleją do zera a w serwisie pozostanie jeden produkt.
Nie pisałem że straci, bo nie straci nigdy. Na dodatek na każdym produkcie może zarobić w przybliżeniu 12 razy więcej niż cena detaliczna produktu. Mówiłem o zamknięciu serwisu. Najlepiej jest wcale się na nim nie rejestrować, bo paliwem jest właśnie kasa osób, które mogą nawet nigdy nic nie wygrać.
Ciekawe czy nie zainteresuje się tym jakiś urząd.
Wojciech Potocki ...
Andrzej Gdula:
A gdyby się zainteresował to przecież jakby płacili podatek od każdej sprzedanej rzeczy to wszystko byłoby ok, jeśli by płacili...
Tomasz
Kacała
E-Learning /
Internet /
Multimedia
Andrzej Gdula:
Nie pisałem że straci, bo nie straci nigdy. Na dodatek na każdym produkcie może zarobić w przybliżeniu 12 razy więcej niż cena detaliczna produktu. Mówiłem o zamknięciu serwisu. Najlepiej jest wcale się na nim nie rejestrować, bo paliwem jest właśnie kasa osób, które mogą nawet nigdy nic nie wygrać.
Nie widzę powodów dla których miałby się nimi interesować jakiś urząd... przecież każdy dobrowolnie może wykupić ile chce "podbić" i może, ale nie musi ich wykorzystać...
Pomysł na serwis świetny (pewnie zaczerpnięty gdzieś z zachodu, ale wciąż świetny) i moim zdaniem ma szanse na powodzenie i przyniesienie twórcom niezłej gotówki, a użytkownikom kupienie kilu gadżetów w niezłych cenach.
Ale jak ktoś będzie licytował bez rozsądku to się przejedzie;)
Patrycja
Hrabiec-Hojda
Infobroker | broker
informacji
Serwis wydaje mi się całkiem sensowny po za tym ze nie da się kupić tych ich podbić, czyli nie da się brać udziału w aukcjach :D jak ja lubie nie dokończone serwisy :/Kamil Kowalski Olicom.pl
Może na razie maja tylko fakeowych userow i dlatego tak tanio poszedł iPhoneMimo wszystko pomysł bardzo fajny. Sam chętnie spróbuje coś wylicytować póki jest jeszcze mało popularny ;)
konto usunięte
Pół roku temu myślałem nad takim serwisem, bo anglojęzyczna wersja mi sie spodobała, ale po dłuższym zastanowieniu zrezygnowałem.konto usunięte
Tomasz K.:
Nie widzę powodów dla których miałby się nimi interesować jakiś urząd... przecież każdy dobrowolnie może wykupić ile chce "podbić" i może, ale nie musi ich wykorzystać...
Pomysł na serwis świetny (pewnie zaczerpnięty gdzieś z zachodu, ale wciąż świetny) i moim zdaniem ma szanse na powodzenie i przyniesienie twórcom niezłej gotówki, a użytkownikom kupienie kilu gadżetów w niezłych cenach.
Ale jak ktoś będzie licytował bez rozsądku to się przejedzie;)
Co więc będzie w przypadku gdy aukcje będzie wygrywać fikcyjny user administratora serwisu mający nieograniczoną liczbę podbić?:) Każdy licytujący w takiej aukcji straci zawsze i pewnie jeszcze dokupi potem dodatkowe podbicia.
Michał
Stanowski
magik od php i
wordpress
Właśnie. Dla mnie to tak właśnie działa. Paredziesiąt fikcyjnych kont które podpijają dopóki zwykli userzy uczestniczą w grze... a temu zwykłemu czasem dadzą wygrać szczoteczkę do zębów ;)Gen. takie rzeczy ktoś powinien kontrolować "z urzędu". Tak jak to jest z komisją do gier i zakładów w przypadku Lotto
Maciej P. zgrany.wordpress.com
Właśnie dzisiaj utopiłem w tym serwisie 60 pln (bez VATu ;) Pomysł na serwis świetny, założyciele zacierają ręce, gorzej z użytkownikami.Wziąłem udział w aukcji 100 podbić, które wygrywającemu serwis sprzedawał za darmo. Cena osiągnęła poziom 34,40 pln czyli użytkownicy oddali serwisowi 344 złotych (bez VAT ;) za towar wart 100 złotych (bez VAT ;) Genialne w swojej prostocie skubanie ludzi. Facet, z którym się ścigałem wygrał, z moich obserwacji wydał jakieś parędziesiąt podbić by móc zdobyć 100 podbić i nie mając żadnej gwarancji wygranej.
I co jest najbardziej wnerwiające to mechanizm PodbijAutomat. Określasz ilość podbić na jaką Cię stać i ten mechanizm zawsze przed końcem aukcji jeśli nie wygrywasz podbije aukcję. Ok 17:00 miał do zera spaść licznik aukcji laptopa, aukcja trwa nadal dzięki mechanizmowi autopodbić, momentami same skrypty się przebijają. Ogólnie nazwałbym ten serwis serwisem loteryjnym, z aukcjami (w stylu allegro) nie ma nic wspólnego.
Polecam jednak kupić pakiet za 10pln i samemu spróbować, niezłe jest uczucie frustracji gdy prowadzisz i w ostatniej sekundzie licytuje 8 osób, licznik podskakuje do paru minut i wszystko od nowa.
Serwis nie jest na razie popularny, brałem udział w dwóch aukcjach, przewinęło się może 20-30 użytkowników przez nie. Nie wyobrażam sobie co się będzie działo przy większej popularności.
konto usunięte
bedzie smiesznie jesli sie okaze, ze osoba zakladajaca watek uprawia marketing szeptany nabijajac kolejnych klientow serwisowi xDWojciech Potocki ...
Wojciech Zbigniew Piotrowicz:
bedzie smiesznie jesli sie okaze, ze osoba zakladajaca watek uprawia marketing szeptany nabijajac kolejnych klientow serwisowi xD
Nie będzie śmiesznie bo nie masz racji :)
konto usunięte
zwracam honora :)
Paweł
F.
Z Joomla! od 2005
roku, inne CMS też
się trafiają.
Jednego nie rozumiem, skąd te ceny detaliczne?np. MSI WIND - 1625pln, tak drogo to nawet "sklep dla idiotów" nie ma, coś mi tu z palca wyssane. Wiem sam bo kupowałem 1 tydz temu.
Mikołaj
Nowak
Partner w Iskrzenie
Studio, projektant
komunikacji,
strat...
Wojciech Potocki:
Przyjrzałem się serwisowi http://podbij.pl/ i tak się zastanawiam na czym tam administrator zarabia? Oczywiście na zakupie podbić ale jak widzę że iphone został kupiony za 48,80zł to się zastanawiam czy to się opłaca? Moze nie dojrzałem głębi serwisu...
...albo dojrzałeś głębię serwisu aż za bardzo.
Brak analizy, detal w wypowiedzi i absurd - zastanawiasz się czy iPhone za 48,80zł się opłaca?
Masz do wyboru - iPhone za 2 000 i za 48,80, który wybierzesz?
Moim okiem podbij.pl, to niezła machina (nie maszynka) do trzepania kasy. Szybko wciąga, jest w stanie uzależnić obłudą.
Temat to wg mnie wirus.
Grupy, do których należy autor nawiązują do tematyki www, start-up'u, zarobku internetowego, itd.
Do niektórzy z nich trzeba należeć, żeby chociażby czytać... zdobywać elementarną wiedzę.
Ot taka szybka analiza.Mikołaj Nowak edytował(a) ten post dnia 16.09.08 o godzinie 22:07
Wojciech Potocki ...
A tak orientacyjnie jaki może być koszt przygotowania takiego serwisu?Podobne tematy
Następna dyskusja: