Temat: Ile kosztuje GL?

Temat pewnie już był poruszany, ale myślę, że warto go odświeżyć.
Ile kosztuje stworzenie i funkconowanie portalu w stylu GL? Chodzi mi o kompletne koszty, z serwerami, pracą moderatorów itd.

Daniel Grzeszczak:
Michał Ksiądzyna:
Ile kosztuje stworzenie i funkconowanie portalu w stylu GL? Chodzi mi o kompletne koszty, z serwerami, pracą moderatorów itd.

Jeśli jesteś zainteresowany kupieniem GL to powinieneś do nich napisać :)

Bardzo merytoryczna i wartościowa, nic nie wnosząca wypowiedź. Jeśli Pan nie zna odpowiedzi na postawione pytanie, to proszę nie odpowiadać :) Dziękuję.

.Daniel G. edytował(a) ten post dnia 05.04.11 o godzinie 07:57

Daniel Grzeszczak:
Michał Ksiądzyna:
Daniel Grzeszczak:
Michał Ksiądzyna:

Jeśli jesteś zainteresowany kupieniem GL to powinieneś do nich napisać :)

Bardzo merytoryczna i wartościowa, nic nie wnosząca wypowiedź. Jeśli Pan nie zna odpowiedzi na postawione pytanie, to proszę nie odpowiadać :) Dziękuję.

Widzę, że złośliwość to Pana cecha wrodzona a moja odpowiedź była jedną z możliwości. Odpowiem inaczej.

Pytanie ile kosztują serwery i w ogóle .. jak to Pan napisał jest pytaniem wyssanym z Palca. Dlaczego? Ponieważ musi Pan sobie zadać pytanie ile jest użytkowników goldenline w ogóle i jaki ruch generują dziennie/miesięcznie (+/-) oczywiście. Następnie skontaktować się np. z HP lub innym gigantem i porozmawia o kupnie serwerów, które będą w stanie utrzymać taki ruch. Product Managerowie dysponują taką wiedzą.

Następny krok to kontakt z providerami, którzy odpowiedzą Panu na pytanie ile kosztuje łącze, które wygeneruje liczba użytkowników X.

To wszystko..

Stworzenie serwisu takiego jak GL to koszt od 100k PLN w górę minimum. Mówię tu o zaprojektowaniu bazy danych zdolnej udźwignąć ruch jaki wygenerują użytkownicy i layoutu.Daniel Grzeszczak edytował(a) ten post dnia 29.03.08 o godzinie 17:02

Lubię konkrety, tu podał ich Pan już trochę więcej - ja wiem ile co kosztuje, po prostu weryfikuję swoją wiedzę. Aha, pomysł z wynajęciem firmy nie wiem skąd Pan wziął - moim zdaniem to najgorsza i najdroższa możliwa opcja. Pozdrawiam.

konto usunięte

Nie przesadzajmy z tym "najgorsza możliwa opcja"- firma wnosi pewną wartość dodaną- obsługę klienta, konsultacje, pewność, że student nagle nie stwierdzi że jednak sesja i dziewczyna są dla niego ważniejsze niż realizowany projekt (oczywiście takie kwestie może też rozwiązać umowa) koordynację, doświadczenie, know how ; )
A znalezienie tak sobie ot- informatyków... Sam się czymś takim nie zajmuję, ale znajomi, którzy wykorzystują pracę informatyków ( w tym także i studentów ) nie raz mi już narzekali na to, jak trudno obecnie znaleźć ich na rynku pracy... popyt jest bardzo duży, to zupełnie inna sytuacja niż kilka lat temu- także perspektywy pracy za granicą znacznie uszczupliły grono ewentualnych wykonawców..

Do kosztów sugerował bym dodanie jakiejś obsługi komunikacyjnej (reklama, pr). Z mojego doświadczenia wynika że to jeden z częściej popełnianych błędów przy tego typu inwestycjach- nawet jeśli ktoś już oszacuje wydatki konieczne na stworzenie strony/platformy/serwisu, jak zwał, tak zwał- nie bierze pod uwagę faktu, iż samo stworzenie go, nie jest równoznaczne z zaistnieniem go w świadomości potencjalnych użytkowników...
Oszacowanie tych kosztów to dosyć złożona kwestia, w pełni uzależniona od koncepcji promocji którą obierze serwis.

Tu akurat poruszamy temat czysto techniczny. PR i reklama to kolejny etap i zupełnie inna bajka :) równie potrzebna co 1 etap.

konto usunięte

Na pewno do 10k się znajdą osoby, które zrobią taki serwis. Ale o serwerach i administracji to już się nie orientuje.
Maciej L.

Maciej L. Członek Zarządu
Fusion Invest Polska
S.A., Chief
Administ...

dostałem ofertę od fimry XY w Warszawie.
Poprosiłem o wycenę serwisu GL.
Czas wykonania ok. 4 miesięcy i koszt 350K Pln
Jak widzicie - Sky is the limit! :)

Jakub Maria ks. Puzyna:
Nie przesadzajmy z tym "najgorsza możliwa opcja"- firma wnosi pewną wartość dodaną- obsługę klienta, konsultacje, pewność, że student nagle nie stwierdzi że jednak sesja i dziewczyna są dla niego ważniejsze niż realizowany projekt (oczywiście takie kwestie może też rozwiązać umowa)

Jeśli chodzi o studentów to ja bym jeszcze dodał pokuse przejęcia pomysłu, jeśli chcesz stworzyć coś innowacyjnego. Czym jest 10k w wobec wyceny takich portali jak goldenline, grono czy n-k ? Nagle stwierdzi, że nie chce już pracować w projekcie, a za kilka miesiecy mozesz zobaczyc swoj projekt pod innym logo i z innymi funkcjonalnosciami ;)

Mikołaj Nowak

Mikołaj Nowak Partner w Iskrzenie
Studio, projektant
komunikacji,
strat...

Daniel Grzeszczak:
Studenci.. wolę dopłacić więcej doświadczonym ludkom co robią w tym od "dawna" i zawsze oglądam portfolio pod kątem technicznym i optymalizacji bazy.

Nie wierzysz w potencjał studentów?
Na szczęście otaczam się ludźmi takimi z którymi można tworzyć tego typu serwisy jedyna zapłata to wspólne piwo i snickersy :)

Kwestia zgrania się i zaufania. Rzadkość..

Oj tak... święta prawda!
Artur Zaorski

Artur Zaorski specjalista ds.
mission impossible
;-)

Wszystko zależy co chcesz osiągnąć tym serwisem.
Jeżeli ma być dla max 5k UU to spokojnie za 10k student to zrobi.
To, że przy okazji 4x przesunie termin oddania i zamiast 3 m-cy będzie to 5 czy 6 to inna sprawa.

Ale jeżeli chcesz mieć mocno obciążony (i odpowiednio zoptymalizowany pod tym kątem) serwis to tylko ludzie z doświadczeniem.
Czy to będzie firma czy grupa freelancerów cena będzie bardziej zbliżona do tych 350k, które padły wcześniej.

Co do reszty, czyli serwerów i łącz to od czego jest Excel.
Policz sobie wg założeń jakie sobie przyjmiesz.
Krzysztof F.

Krzysztof F. "Zbyt mało wiem by
być
niekompetentnym."

Artur Zaorski:
Czy to będzie firma czy grupa freelancerów cena będzie bardziej zbliżona do tych 350k, które padły wcześniej.

Co prawda nie wiem jakie tu sa ukryte mozliwosci glownego admina GL, ale 350k to dla mnie cena z sufitu. Moze mi ktos, kto uwaza.. ze ta cena przeklada sie na realna prace .. napisac pi razy drzwi co te 350k ma kosztowac ?

konto usunięte

W życiu 350k, znajdzie sie na pewno taka grupa freelancerów co zrobi to za mniej.
Artur Zaorski

Artur Zaorski specjalista ds.
mission impossible
;-)

Krzysztof Foltynowicz:
Co prawda nie wiem jakie tu sa ukryte mozliwosci glownego admina GL, ale 350k to dla mnie cena z sufitu. Moze mi ktos, kto uwaza.. ze ta cena przeklada sie na realna prace .. napisac pi razy drzwi co te 350k ma kosztowac ?

Nie napisałem, że równo 350k bo i mi się to za dużo wydaje ale mogę podać co mi agencja interaktywna podesłała na podobne (tylko trochę trudniejsze) zapytanie :)

Ekipa:
1 grafik; 3 programistów; 2 developerów; project manager, analityk, tester

Termin to 3 m-ce na betę, następne 3 na wersję produkcyjną + roczny support. Cena 440k.

Dlatego nadal twierdzę, że cena będzie bardziej zbliżona do 350 niż 10k. Jeżeli będzie to 100k to % tak czy tak będzie bliżej do 350 :D

@Bartłomiej Sadkowski
Żadna rozsądna firma nie zleci takiego projektu freelancerom.
Czasami warto zapłacić więcej (nawet dużo więcej) za święty spokój i profesjonalizm.Artur Zaorski edytował(a) ten post dnia 29.03.08 o godzinie 22:30

.Daniel G. edytował(a) ten post dnia 05.04.11 o godzinie 07:58

Krzysztof Foltynowicz:
Artur Zaorski:

Cena faktycznie przesadzona, ale jesli chodzi o powazne firmy to 100k to raczej minimum. Musza opłacic project menagera, grafika, webdevelopera i ze dwoch programistow przez kilka miesiecy pracy. Za to masz pewnosc ze dostaniesz w terminie produkt dobrej jakosci.Marcin Kowalski edytował(a) ten post dnia 29.03.08 o godzinie 22:32

konto usunięte

@Bartłomiej Sadkowski
Żadna rozsądna firma nie zleci takiego projektu freelancerom.
Czasami warto zapłacić więcej (nawet dużo więcej) za święty spokój i profesjonalizm.Artur Zaorski edytował(a) ten post dnia 29.03.08 o godzinie 22:30

Zgadzam się jak najbardziej. Ale czy taki serwis może "chcieć" tylko firma? Przecież zwykły Kowalski może zlecić wykonanie takiego serwisu.
Krzysztof F.

Krzysztof F. "Zbyt mało wiem by
być
niekompetentnym."

Marcin Kowalski:

Cena faktycznie przesadzona, ale jesli chodzi o powazne firmy to 100k to raczej minimum. Musza opłacic project menagera, grafika, webdevelopera i ze dwoch programistow przez kilka miesiecy pracy.

No dobrze 100k .. juz mi mniej naciagactwem pachnie niz wyssane z palca 350k. Jednak dalej nie widze w GL .. powtarzam w GL .. nawet tych 100k.. i tych miesiecy pracy.

Wyślij zaproszenie do