Michał Ksiądzyna games
Temat: Ile kosztuje GL?
Temat pewnie już był poruszany, ale myślę, że warto go odświeżyć.Ile kosztuje stworzenie i funkconowanie portalu w stylu GL? Chodzi mi o kompletne koszty, z serwerami, pracą moderatorów itd.
Michał Ksiądzyna games
Michał Ksiądzyna games
Daniel Grzeszczak:
Michał Ksiądzyna:
Temat pewnie już był poruszany, ale myślę, że warto go odświeżyć.
Ile kosztuje stworzenie i funkconowanie portalu w stylu GL? Chodzi mi o kompletne koszty, z serwerami, pracą moderatorów itd.
Jeśli jesteś zainteresowany kupieniem GL to powinieneś do nich napisać :)
G D. ABC
Michał Ksiądzyna games
Daniel Grzeszczak:
Michał Ksiądzyna:
Daniel Grzeszczak:
Michał Ksiądzyna:
Temat pewnie już był poruszany, ale myślę, że warto go odświeżyć.
Ile kosztuje stworzenie i funkconowanie portalu w stylu GL? Chodzi mi o kompletne koszty, z serwerami, pracą moderatorów itd.
Jeśli jesteś zainteresowany kupieniem GL to powinieneś do nich napisać :)
Bardzo merytoryczna i wartościowa, nic nie wnosząca wypowiedź. Jeśli Pan nie zna odpowiedzi na postawione pytanie, to proszę nie odpowiadać :) Dziękuję.
Widzę, że złośliwość to Pana cecha wrodzona a moja odpowiedź była jedną z możliwości. Odpowiem inaczej.
Pytanie ile kosztują serwery i w ogóle .. jak to Pan napisał jest pytaniem wyssanym z Palca. Dlaczego? Ponieważ musi Pan sobie zadać pytanie ile jest użytkowników goldenline w ogóle i jaki ruch generują dziennie/miesięcznie (+/-) oczywiście. Następnie skontaktować się np. z HP lub innym gigantem i porozmawia o kupnie serwerów, które będą w stanie utrzymać taki ruch. Product Managerowie dysponują taką wiedzą.
Następny krok to kontakt z providerami, którzy odpowiedzą Panu na pytanie ile kosztuje łącze, które wygeneruje liczba użytkowników X.
To wszystko..
Stworzenie serwisu takiego jak GL to koszt od 100k PLN w górę minimum. Mówię tu o zaprojektowaniu bazy danych zdolnej udźwignąć ruch jaki wygenerują użytkownicy i layoutu.Daniel Grzeszczak edytował(a) ten post dnia 29.03.08 o godzinie 17:02
konto usunięte
G D. ABC
konto usunięte
Maciej
L.
Członek Zarządu
Fusion Invest Polska
S.A., Chief
Administ...
G D. ABC
Marcin K. Student
Jakub Maria ks. Puzyna:
Nie przesadzajmy z tym "najgorsza możliwa opcja"- firma wnosi pewną wartość dodaną- obsługę klienta, konsultacje, pewność, że student nagle nie stwierdzi że jednak sesja i dziewczyna są dla niego ważniejsze niż realizowany projekt (oczywiście takie kwestie może też rozwiązać umowa)
G D. ABC
Mikołaj
Nowak
Partner w Iskrzenie
Studio, projektant
komunikacji,
strat...
Daniel Grzeszczak:
Studenci.. wolę dopłacić więcej doświadczonym ludkom co robią w tym od "dawna" i zawsze oglądam portfolio pod kątem technicznym i optymalizacji bazy.
Na szczęście otaczam się ludźmi takimi z którymi można tworzyć tego typu serwisy jedyna zapłata to wspólne piwo i snickersy :)
Kwestia zgrania się i zaufania. Rzadkość..
Artur
Zaorski
specjalista ds.
mission impossible
;-)
Krzysztof
F.
"Zbyt mało wiem by
być
niekompetentnym."
Artur Zaorski:
Czy to będzie firma czy grupa freelancerów cena będzie bardziej zbliżona do tych 350k, które padły wcześniej.
konto usunięte
Artur
Zaorski
specjalista ds.
mission impossible
;-)
Krzysztof Foltynowicz:
Co prawda nie wiem jakie tu sa ukryte mozliwosci glownego admina GL, ale 350k to dla mnie cena z sufitu. Moze mi ktos, kto uwaza.. ze ta cena przeklada sie na realna prace .. napisac pi razy drzwi co te 350k ma kosztowac ?
G D. ABC
Marcin K. Student
Krzysztof Foltynowicz:
Artur Zaorski:
Czy to będzie firma czy grupa freelancerów cena będzie bardziej zbliżona do tych 350k, które padły wcześniej.
Co prawda nie wiem jakie tu sa ukryte mozliwosci glownego admina GL, ale 350k to dla mnie cena z sufitu. Moze mi ktos, kto uwaza.. ze ta cena przeklada sie na realna prace .. napisac pi razy drzwi co te 350k ma kosztowac ?
konto usunięte
@Bartłomiej Sadkowski
Żadna rozsądna firma nie zleci takiego projektu freelancerom.
Czasami warto zapłacić więcej (nawet dużo więcej) za święty spokój i profesjonalizm.Artur Zaorski edytował(a) ten post dnia 29.03.08 o godzinie 22:30
Krzysztof
F.
"Zbyt mało wiem by
być
niekompetentnym."
Marcin Kowalski:
Cena faktycznie przesadzona, ale jesli chodzi o powazne firmy to 100k to raczej minimum. Musza opłacic project menagera, grafika, webdevelopera i ze dwoch programistow przez kilka miesiecy pracy.
Następna dyskusja: