Dariusz Dąbrowski

Dariusz Dąbrowski Szukasz inwestora?
Zadzwoń.

Temat: Milion osób bez meldunku w Warszawie

Ponad milion osób mieszka w Warszawie bez meldunku. W efekcie płacą podatek dochodowy w innych miastach, a budżet stolicy nic z tego nie ma. Władze miasta mówią: dosyć i główkują, jak zmusić ludzi do zameldowania się.

Powody niemeldowania się są różne. Od lenistwa, przez brak własnego mieszkania, po względy finansowe, np. niższa stawka za ubezpieczenie samochodu na prowincji. Najczęściej jednak wynika to z tego, że właściciele mieszkań nie chcą meldować lokatorów.

Jednak wiele osób nie melduje się, bo po prostu nie widzi takiej potrzeby. Mimo że jest to obowiązkowe, a za złamanie przepisu można zapłacić grzywnę nawet do pięciu tysięcy zł. Jednak w praktyce niezameldowanych nikt nie ściga.

Władze stolicy mówią: dosyć i myślą, jak zmusić ludzi do zameldowania się.

Do ratusza zgłosili się już przedsiębiorcy, którzy planują uruchomienie nocnych klubów "tylko dla warszawiaków", czyli takich, gdzie selekcjoner będzie sprawdzał w dowodzie meldunek. Przedsiębiorcy analizują, czy takie przedsięwzięcie im się opłaci.

Niezależnie od tego ratusz przygotowuje kampanię społeczną zachęcającą do meldowania się. Akcja ma ruszyć wiosną.

Meldowanie - zachęcać, karać za brak meldunku, wprowadzać selekcję ... ;)

konto usunięte

"Warszawa liczy 1,7 mln mieszkańców. Z badań wynika, że z komunikacji miejskiej codziennie korzysta 3 mln osób. Jest więc 1,3 mln różnicy. Przyjmijmy, że połowa to mieszkańcy podwarszawskich miejscowości dojeżdżający do pracy. Reszta to osoby niezameldowane" - tłumaczy Jarosław Jóźwiak z gabinetu prezydenta Warszawy. Według ostrożnych szacunków ratusza, w stolicy tych bez meldunku jest około 500-700 tys.

Dlaczego jest to problem? Otóż jeżdżą po miejskich drogach, korzystają ze szpitali, komunikacji, choć nie łożą na nie ani złotówki. Ustawa o dochodach jednostek samorządu terytorialnego wskazuje algorytm, według którego wylicza się, ile z podatku dochodowego od osób fizycznych trafia do gminy.

W przypadku stolicy około 45 proc. podatku każdego zameldowanego warszawiaka trafia do miejskiej kasy. W 2006 r. uzbierało się z tego 2,5 mld zł. Gdyby zameldowali się wszyscy, wpływy wzrosłyby nawet o miliard.

źródło dziennikMichał Łuczycki edytował(a) ten post dnia 20.09.07 o godzinie 09:00

konto usunięte

Szkoda, że nitk nie przytoczył argumentów za ludźmi, którzy się nie meldują. Przedstawiono ich w tym artykule, jak jakieś pijawki, które okradają rodowitych warszawiaków. Polska pełną gębą.
Dariusz Dąbrowski

Zadzwoń.

Można je przedstawić: niekoniecznie tu. Można napisać do Dziennika swoją wersję.
Dominik K.:
Szkoda, że nitk nie przytoczył argumentów za ludźmi, którzy się nie meldują. Przedstawiono ich w tym artykule, jak jakieś pijawki, które okradają rodowitych warszawiaków. Polska pełną gębą.

konto usunięte

Kupie rozkładówkę w WARSZAWSKIEJ gazecie, które mieści się w WARSZAWIE i tu odprowadza VAT i CIT i wtedy ktoś przeczyta moją wersję.
Bartłomiej Markowicz

Bartłomiej Markowicz liczy się
satysfakcja z
wykonywanej pracy...

tzn. reżim?

Powodzenia im życzę,
Moim zdaniem brak mieszkania w Warszawie jest głównym czynnikiem nie meldowania się w stolicy.

Przynajmniej z mojej perspektywy.
Zastanawiam się co jednak nie skłania osoby które mieszkają już w Warszawie, pracują, nie studiują i nie są zameldowane w stolicy?

Ciekawe...

Darku, idealne forum do takiej dyskusji ;)

Pozdrawiam,
Bartek

P.S.
Jeszcze trochę i każde miasto będzie miało swoją granicę, aby wjechać trzeba będzie mieć przepustkę ;) albo na stałe sie zameldować.

Dariusz D.:
Mimo że jest to obowiązkowe, a za złamanie przepisu można zapłacić grzywnę nawet do pięciu tysięcy zł. Jednak w praktyce niezameldowanych nikt nie ściga.

A skąd masz taką informację? Z tego co ja wiem nie ma obowiązku meldunkowego w tym kraju - ta epoka skończyła się lat temu kilkanaście....

Co nie zmienia faktu że podatki takie osoby powinny płacić dla miasta... tylko w jaki sposób?

Z drugiej strony gro firm które mają siedziby w stolicy odprowadza podatki do wspólnego wora (zwanego budżet państwa) z czego sama Warszawa otrzymuje marne ochłapy bo reszta idzie w "Polskę" Gdzie sens gdzie logika?Piotr Chmielewski edytował(a) ten post dnia 20.09.07 o godzinie 09:22

konto usunięte

A może rATUSZ zafunduje "WARSZAWIAKOM" z meldunkiem,np 20 % dopłaty do biletów na komunikację miejską? Może zapewni "bezpłatną" opiekę medyczną, za którą po zameldowaniu "zapłacą"?
Czy raczej będzie to wariant radziecki, druty kolczaste i przykładowe egzekucje?
Jaromir W.

Jaromir W. CIO, SAPowiec, PM
[EWO]

Miejscem odprowadzania podatku PIT nie jest miejsce zameldowania a miejsce zamieszkania w danym roku podatkowym.
Tak więc meldunek do tego nie jest potrzebny - niestety smutną prawdą jest to, że większość z tych zameldowanych poza W-wą ale tu mieszkających nie przyznaje się do tego (przed US)
Monika J.

Monika J. rekruter & trener

Jaromir W.:
Miejscem odprowadzania podatku PIT nie jest miejsce zameldowania a miejsce zamieszkania w danym roku podatkowym.
Tak więc meldunek do tego nie jest potrzebny - niestety smutną prawdą jest to, że większość z tych zameldowanych poza W-wą ale tu mieszkających nie przyznaje się do tego (przed US)

a w jaki sposob mozna to zglosic w US, tak aby bez koniecznosci meldowania w Wawie placic podatki na Wawe mieszkajac tutaj??

konto usunięte

Można tu tyrade napisać na temat redystrybucji podatku i ponarzekać na drogi, służbe zdrowia itp itd. Ale takie artykuły to nie jest rozwiązanie problemu ani nawet jego diagnoza. Prosty komunikat jak 30 lat temu. Pogłowie...., zasilanie gazem koksowniczym... . Zamiast tego niech ktoś sprawdzi kim jest ta masa najeźdźców, co tu robią, gdzie wydają pieniądze i na co. Wtedy można znaleźć sposoby, aby zachecić ludzi do zgłaszania swojego miejsca zamieszkania (racja meldunek dla US to inna para kaloszy). Ciągle mi brakuje równowagi między obowiązkami a przywilejami. I dlatego dobrem miejscem takiego artykułu jest wizytówka stolicy - Dworzec Centralny, a konkretnie miejsce w którym może znaleźć jedyne praktyczne zastosowanie.

PS
W Dzienniku chyba za dużo miłośników PISu pracuje, niech się Włoszczową zajmą i Ojcem Dyrektorem (ciekawe gdzie płaci podatek?).
Piotr Guz

Piotr Guz młodszy kierownik
projektu, PTK
Centertel

Dominik K.:
ja bym napisal: wiocha pelna geba ;) pomieszanie z poplataniem. oczywiscie jestem za tym aby podatki placic tutaj na miejscu ale podatek dochodowy przekazany do US ma jakies przelozenie na miejsce jego placenia? przeciez ta kasa idzie i tak do wspolnego worka.

a inne rzeczy to dla mnie zupelne bzdury. tak jakby Warszawiacy nie jezdzili poza swoje miasto i nie rozjezdzali drog.

szczytem kretynstwa jest ta knajpa. NUR FUR WARSCHAUER ;))))
ciekawe skad sa dziadkowie lub rodzice samych pomyslodawcow
Leszek Półtorak

Leszek Półtorak ¡Viva Ipotecny!

Piotr C.:

A skąd masz taką informację? Z tego co ja wiem nie ma obowiązku meldunkowego w tym kraju - ta epoka skończyła się lat temu kilkanaście....
W TYM kraju jest obowiązek meldunkowy i być może "ta epoka" skończyła się ale prawo obowiązuje.
http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/362/4520/

Jak mówią - Dura Lex sed Durex ;)

konto usunięte

Gdyby w wizyta w urzędzie nie przypominała wizyty u dentysty ludzie na pewno częściej by zmieniali US-y.

Według mnie wadliwy jest sposób podziału wpływów z PIT. A wine zawsze można zwalić na obywateli.
Grzegorz Mańko

Grzegorz Mańko Biuro Inwestycji i
Rozwoju WEiTI PW

Ej, ja myślę, że Dziennik demonizuje. Przecież ten milion niezameldowanych nie tylko jeździ warszawskimi drogami, ale też kupuje w warszawskich sklepach, chodzi do warszawskich kin, pije piwo w warszawskich knajpach itd. Bez względu na miejsce zameldowania wszyscy przykładamy się do wzrostu tego miasta. Gdyby nie ten milion "przyjezdnych" to Warszawa rozwijałaby się wolniej. Ja tam problemu nie widzę, podatki niezameldowanych w rzeczywistości bardziej przydadzą się ich rodzinnym miejscowościom niż Warszawie. Skoro "przyjezdni" nie chcą/nie mogą pracować "u siebie" (na czym bardzo tracą ich miejscowości) to niech chociaż ich podatki trafią tam skąd pochodzą.
Wystarczy wyjechać poza Warszawę, żeby zobaczyć, że wiele jest miejsc w Polsce dużo mniej doinwestowanych niż stolica.
Pozdrawiam,
Grzegorz
Dariusz Dąbrowski

Zadzwoń.

A propos tego jak ważny może być meldunek. Jak pisze GW: dzięki meldunkowi w bydgoskiej ruderze, gdzie w ogóle nie bywa, poseł PiS Tomasz Markowski zaoszczędził przez sześć lat ponad 100 tys. złotych. Dostał je od Sejmu.

Poseł ziemi kujawsko-pomorskiej - choć urodzony warszawiak - sześć lat temu zameldował się w obskurnej kamienicy w Bydgoszczy, ale nigdy tam nie zamieszkał. Meldunek dał mu status posła zamiejscowego. A posłowi zamiejscowemu - bez stałego meldunku w stolicy - przysługuje mieszkanie w Domu Poselskim przy Sejmie lub comiesięczna dopłata 2 tys. zł na warszawską kwaterę. Przez sześć lat daje to 144 tys. złotych.

W Domu Poselskim Markowski nie mieszka, wynajmuje mieszkanie na koszt Sejmu.

Jego życie toczy się w Warszawie, tam mieszka z rodziną. W stolicy ma też 46-metrowe mieszkanie, które wykazuje od lat w oświadczeniu majątkowym.

Ale gdyby w nim się zameldował, straciłby prawo do comiesięcznej dopłaty z Sejmu.
Jaromir W.

Jaromir W. CIO, SAPowiec, PM
[EWO]

Monika J.:
a w jaki sposob mozna to zglosic w US, tak aby bez koniecznosci meldowania w Wawie placic podatki na Wawe mieszkajac tutaj??

Aktualizacja za pomocą NIP-3 lub NIP-1. Ale jeśli masz działalność gospodarczą w miejscu zameldowania to czekają Cię "schody"... ;)

konto usunięte

Oczywiście Dziennik o tym nie wspomniał, a może było w ogłoszeniach drobnych?

konto usunięte

raczej ścieżka zdrowia :)

konto usunięte

To może być też powód dla którego nikt nie zmienia US-u.

Możesz zwiększyć koszty uzyskania przychodu mieszkając chociażby w Zielonce...

System jest pełen wad i dziur.

Następna dyskusja:

To co lubimy w Warszawie

Wyślij zaproszenie do