Temat: Wielkie reklamy na budynkach
Witam! Niektórzy z Was już mnie trochę poznali. Zapraszam do powtórzenia ze mną spaceru, który odbyłam sobie wczorajszym popołudniem. Całość na
http://swiadomakonsumentka.blox.pl/html ;)
Uzbrojona w Spacerownik Warszawski, ruszam na wycieczkę po Południowym Śródmieściu. "Południowe Śródmieście to obok Starej Pragi jedyny ocalały fragment Warszawy z przełomu XIX i XX w." pisze pan Jerzy S. Majewski. Chcę obejrzeć Aleje Jerozolimskie. "Ciągnące się tu kamienice z przełomu wieku XIX i XX tworzą chyba najbardziej imponującą pierzeję budynków z tego czasu w Warszawie i pokazują, jak przed wojną wyglądały całe fragmenty miasta. Każda fasada jest zaprojektowana w nieco innym stylu". No to zaczynamy!
Startuję spod Cepelii. Cepelia jaka jest każdy widzi:
Mijam rondo Dmowskiego:
i rzut okiem na drugą stronę:
Pierwszy zabytek na mojej trasie to Al. Jerozolimskie 45 - Hotel Polonia. "Piękna budowla z lat 1909-13 w stylu paryskiej Ecole Beaux Arts (...). Powstała na zlecenie hrabiego Konstantego Przeździeckiego (proj. Józef Holewiński, zmodyfikował Juliusz Nagórski). Hotel wytrawnością i luksusem miał przebijać nawet Bristol. Olśniewał wnętrzami w stylu Ludwika XVI. Miał francuską restaurację z salonem tylko dla pań, perfumerię z zapachami sprowadzanymi prosto z Paryża i piwnicę, w której złożono wina rozlewane jeszcze w czasach napoleońskich". Tylko czemu moją uwagę nieznośnie przykuwa owinięty szmatą hotel Metropol po lewej?
Tuż za jezdnią pod adresem Al. Jerozolimskie 47 dumnie piętrzy się pałac ozdobiony narożną kopułą, zwany skromnie Kamienicą Rakmana "zbudowana w latach 1905-06 według proj. Ludwika Panczakiewicza (...) należy do nielicznych ocalałych w Warszawie zabytków secesji. Elewację zdobią kwiaty, a wśród nenufarów pływają stiukowe łabędzie. Najciekawiej wygląda dekoracja jednego z okien - w kształcie wielkiej otwartej paszczy". Oto Kamienica Rakmana w całej okazałości:
Następny przystanek na trasie mojego spaceru to kamienica pod adresem Al. Jerozolimskice 49. "Powstała w latach 1910-13 według projektu Józefa Napoleona Czerwińskiego w miejscu olbrzymiego wrotniska, czyli największego w Warszawie toru do jazdy na wrotkach. Zwróćmy uwagę na dekoracje bramy z kolumnami i złoceniami". Zwróćmy:
Dalej uchowała się kamienica przy Al. Jerozolimskich 51 z ok. 1900 r., która "należała do jednej z największych warszawskich firm ogrodniczych braci Hoserów". Kamienica ma piękną elewację, a w bramie znajduje się Fotoplastykon. Pech chciał, że zapomniałam ją uwiecznić. A może nie rzuciła mi się w oczy, bo nie owinięto jej szmatą?
Następna kamienica ma adres Al. Jerozolimskie 53 - tu od 1907 mieścił się hotel Centralny, który po 1945 r. zmienił nazwę na Central:
Pod adresem Al. Jerozolimskie 55 znajduje się Kamienica Franciszka Łapińskiego z lat 1880-81, której "architekt Władysław Lanci nadał formę renesansowego pałacu włoskiego":
Tuż obok, pod adresem Al. Jerozolimskie 57 stoi "ogromna, wczesnomodernistyczna kamienica", w której do niedawna znajdował się szpital dziecięcy. "W bramie warto spojrzeć za szklaną szybkę drzwi wejściowych. Ujrzymy efektowne, drewniane schody o koronkowej konstrukcji z metalu. Budynek zaprojektował Artur Górney, który uwielbiał nadawać domom formy miniaturowych zameczków":
Tym oto sposobem pokonałam 7 punktów zaznaczonych na trasie "Śródmieście Południowe" z przewidzianych 74. Proszę wybaczyć, ale na dalsze zwiedzanie nie miałam już ochoty. Tym bardziej, że kamienice prezentowane w Spacerowniku na fotografii wykonanej - dawno już chyba - przez p. Alberta Zawadę prezentowały się tak:
Kaśka W. edytował(a) ten post dnia 21.11.08 o godzinie 00:25