Temat: Do poczytania - książki o TSR
W kilku slowach podziele sie wrazeniami z lektury "Rozmowy o rozwiazaniach..." Petera De Jonga i Insoo Kim Berg (podrecznik).
Mamy wiec pierwszy polski podrecznik dla adeptow TSRu.
Ksiazka sklada sie z 14 rozdzialow, w ktorych autorzy - jak dla mnie - w sposob bardzo klarowany pisza o:
- modelu pomagania opartego na rozwiazaniach
- pozadanej postawie niewiedzy terapeuty
- rozpoczynaniu sesji - cel, cud, wyjatki
- formulowaniu informacji zwrotnych
- sesji drugiej i kolejnych
- rozmowach z dzieciakami, parami, rodzinami
- rozmowach z klientami niedobrowolnymi (rel. goszczenia)
- wywiadach w syt. kryzysowych (np. osobami, ktore chca popelnic samobojstwo).
A dodatkowo mamy takze informacje o wynikach badan nad skutecznoscia 'rozmow o rozwiazaniach', wartosciach zawodowych, implikacjach teoretycznych. Z pewnoscia dla poczatkujacych terapeutow, takich jak ja, bardzo przydatna bedzie zawartosc Aneksu z gotowymi protokolami (struktura z propozycjami pytan), ktore mozna wykorzystac w czasie sesji.
Dla mnie, jako czytelnika i poczatkujacego TSRowca, bardzo uzyteczne sa przyklady, ktorych autorzy nie szczedza! Kazdy rozdzial (opisujacy zalozenia i techniki) zawiera wiele przykladow, pochodzacych z praktyki autorow. Dodatkowo w ksiazce autorzy umiescili odniesienia do plyty DVD z filmami, bedacymi przykladami wykorzystania roznych technik/pytan! Bardzo podoba mi sie rowniez "aktywnosc" Podrecznika (i plyty DVD)- autorzy proponuja czytelnikowi wykonanie cwiczenia w odniesieniu do prezentowanego materialu, dajac nastepnie mozliwosc porownania naszej pracy z rozwiazaniami zastosowanymi przez nich i prezentowanymi w dalszej czesci rozdzialow (np. po pierwszej czesci sesji z klientem, proponuja nam napisac wlasna informacje zwrotna dla tego klienta, a pozniej porownac ja z informacja zwrotna, jakiej terapeuta udzielil klientowi).
Dzieki lekturze Podrecznika usystematyzowala mi sie wiedza o TSRze. Zauwazylem waznosc tego, czego wczesniej nie widzialem (np. kwestia wykorzystywania wyjatkow). Poprzesuwaly mi sie akcenty ;)
Chce rowniez podkreslic, ze publikacja ta jest dopracowana pod wzgledem jezykowym i edytorskim. Wyrazy uznania naleza sie polskiemu wydawcy rowniez za swietne przygotowanie plyty DVD (napisy)! [Choc sama plytka szwankuje i bede probowal ja wymienic (jest zarysowana).]
Nie mam zadnych krytycznych uwag!
Zabieram sie za ponowne czytanie.
I polecam Podrecznik wszystkim, ktorych interesuje skuteczne pomaganie innym!
Karol Karłowski edytował(a) ten post dnia 22.10.07 o godzinie 12:42