Aleksandra
S.
psycholog, coach,
trener, mediator
Temat: Strój Trenera ...
Olga J.:
"Im wieksze doswiadczenie i autorytet trenera (jak i innego czlowieka prezentujacego sie na forum), tym wieksza uwage uczestnicy przywiazuja do stroju." - a czy nie bywa przypadkiem odwrotnie? Jeżeli trener ma duże doświadczenie, jest autorytetem i potrafi "porwać" słuchaczy, to chyba są w stanie mu wiele wybaczyć (nie mówię o skrajnościach w stylu krótkich spodenek...). Z kolei trenera, który ma braki merytoryczne i różne inne, uczestnicy będą się "czepiać" o wszystko, łącznie z nieprofesjonalnie dobranym krawatem. Oczywiście trochę przerysowałam, ale taką refleksję opieram na własnych odczuciach po różnych warsztatach i szkoleniach.
Olgo,Tomaszu, zgadzam się z Wami. Moim zdanie, tak jak niektórzy już wypowiadali się na forum, zawsze bieżemy pod uwagę rodzaj szkolenia (miękkie czy twarde), dla kogo - czyli uczestników. Jest jeszcze osoba trenera ... Kiedyś prowadziłam szkolenia ubrana bardziej oficjalnie, teraz nie działam wbrew sobie, wybieram komfort ale z ukłonem w stronę uczestników. Jeżeli spodnie, to z materiału, nie sportowe. Trener jest odpowiedzialny za to, aby być w dobrym nastroju, na dobrej energii ... wygodne ubranie mi w tym pomaga.