Marcin Zawojski

Marcin Zawojski psycholog, pedagog,
Psychologia.vel.pl

Temat: Wypady weekendowe - baza noclegów godnych polecenia

Wypady weekendowe do europejskich stolic cieszą się dużym zainteresowaniem. Wiosna i lato sprzyjają podróżom. Odkąd Polska wkroczyła do UE, niebo zostało otwarte dla tanich linii lotnicznych. Ceny biletów spadły na czym skorzystali polscy podróżni.

Wpadłem na pomysł stworzenia bazy danych tanich noclegów godnych polecenia. Jeśli była/e/ś w Paryżu czy Oslo, albo w innym europejskim mieście i nocowałeś w ciekawym miejscu, to podziel się z innymi. Napisz gdzie nocowałeś (hotel, pensjonat, B&B, kwatera, apartament, schronisko), jak dużo zapłaciłeś, jak daleko znajdował się nocleg od centrum, jaki jest Twój poziom satysfakcji. I najważniejsze - napisz dane kontaktowe do miejsca noclegowego, żeby można było skonktaktować się i dopytać, ewentualnie założyć rezerwację.

Proszę, aby wpisy formułowane były w następujący sposób:
1) miasto/miejscowość, kraj
2) typ noclegu (hotel, pensjonat, kemping, schronisko, B&B, apartament)
3) opis, np. przyzwoicie urządzony hotel z pokojami 2- i 3-osobowymi, znajdujący się dwie stacje metra od głównego dworca kolejowego
4) cena, np. w maju 2006 2-os. pokój bez śniadania kosztował 45 EUR
5) ocena za całokształt: 5 - super, 4 - dobry, 3 - przeciętny (pozostałych kategorii nie ma, bo z założenia piszemy tylko o godnych polecenia noclegach:)
6) kontakt (e-mail, faks, www, telefon).

Miłego podróżowania:)
Marcin Zawojski

Psychologia.vel.pl

1) BARCELONA/VILANOVA, Hiszpania

2) kemping

3) jeszcze nigdy nie nocowałem na tak "wypasionym" kempingu!: dwa duże baseny, jeden dla dzieci, zwierzyniec, bardzo przyjemna kawiarnia i restauracja, supermarket z praktycznie pełnym asortymentem (łącznie z alkoholami:), codziennie imprezka od 22 do 24, w niedziele koncerty na żywo.
Poza tym czyste, nowe domki, pola namiotowe, miejsca na samochód turystyczny, łatwy dojazd z Barcelony (kamping znajduje się ok. 40 - 60 km na wschód od Barcelony), czyste plaże, atrakcyjne ceny.

4) cena: ceny uzależnione są od standardu domku, aktualne ceny znajdują się na stronie internetowej (link poniżej); we wrześniu 2007r. za tygodniowy pobyt w domku 6-osobowym z pełnym wyposażeniem) zapłacę ok. 600 EUR (łącznie z podatkiem). Najlepiej polecieć lub pojechać w ostatnim tygodniu sierpnia (od 27 sierpnia), bo ceny są wówczas najniższe, a pogoda idealna. Nie ma straszliwych upałów, ale jest na tyle gorąco, żeby kąpać się w morzu i basenie. W ubiegłym roku byłem na początku września i pogoda była super, mam nadzieję, że w tym roku też tak będzie:)

5) cena za całokształt: 5 - super

6) kontakt: http://www.vilanovapark.es/ e-mail: info@vilanovapark.es (bez problemu można dogadać się po angielsku)
W razie pytań, służę pomocą:)
Aneta Nosal

Aneta Nosal SEP Instructor,
Ryanair HHN

1. miejsce: Austria (10km do granicy z Niemcami, Bichlbach,Tirol

2. typ zakwaterowania: Apartamenty

3.Bardzo miło i funkcjonalnie urządzone apartamenty, duże, przestronne, kuchnia z pełnym wyposażeniem, parking. Mieszkania znajdują sie na 2 i 3 pietrze budynku w centrum wioski, 1 piętro zajmuje komisariat policji wiec.... można czuć sie naprawdę bezpiecznie :) bardzo mili właściciele, mówiący po niemiecku i angielsku. Byłam tam we wrześniu, Bichlbach służył nam jako baza wypadowa do Neuschwanstein!!!!, Hohenschwangau, Wieskirche, Garmisch-Partenkirchen oczywiście słynne Zugspitze znajdujące sie tylko 10km jest punktem obowiązkowym ! (Jednorazowy wyjazd 30euro :( ) Nie muszę chyba szczególnie zaznaczać ze jest to również wspaniale miejsce dla miłośników sportów zimowych ale uwaga - pobyt zimowy rezerwować trzeba dużo, dużo wcześniej!

4.cena:od 35euro za 2-4osobowy apartament do 47 euro za 4-6osobowy. Do tego dochodzi jakiś dziwny podatek i taksa klimatyczna. Za 3 noclegi dla 4 osób w "najmniejszym" 2-4 osobowym mieszkaniu (60m2) zapłaciłam 130 euro.

5.ocena:5

6.kontakt:
Kirchhof 34
6621 Bichlbach, Austria
Phone: 0043 676 5349883
Fax: 0043 5674 5684
Email: wirtlerhaus@aon.at
Ja znalazłam to miejsce przez http://www.hirners.com i przez nich także dokonałam rezerwacji , wszystko odbyło sie idealnie.

jeśli macie jakieś pytania piszcie :)Aneta Nosal edytował(a) ten post dnia 14.05.07 o godzinie 14:29

konto usunięte

Marcin Z.:

A czy nie lepiej wejść sobie np. na http://www.hostele.pl i samemu sprawdzić lokalizacje, ceny i oferty tysięcy schronisk i hotelików typu budget na całym świecie? Gorąco polecam serwis, korzystałam z niego nieraz. Dodatkową gratką jest możliwość zaklepania rezerwacji poprzez przelanie małej zaliczki, jeżeli nie posiada się karty kredytowej.
Marcin Zawojski

Psychologia.vel.pl

1) Ateny, Grecja
2) hotel ***
3) odnowiony, czysty, przyzwoicie urządzony hotel z pokojami 2- i 4-osobowymi, znajdujący się blisko Placu Omonia. Pokoje są wyposażone w klimatyzację, w łazience jest suszarka do włosów, codziennie są zmieniane ręczniki; warto prosić o pokoje z widokiem na ulicę, bo są z małym tarasem; śniadania są niestety kiepskie.
4) pokój 2-osobowy ze śniadaniem w kwietniu 2008 kosztował 45 EUR
5) 4 - dobry,
6) hotel rezerwowałem przez http://booking.com (nie pobierają opłat za rezerwacje, nie ma też konieczności dokonania przedpłaty).Marcin Zawojski edytował(a) ten post dnia 28.04.08 o godzinie 14:14

konto usunięte

1) Berlin, Niemcy
2) hostel
3) nowy, czysciutki, z jasnymi i przestronnymi pokojami hostel (przypominajacy bardziej hotel); posciel i reczniki na miejscu. Swietna lokalizacja, w centrum dzielicy Prenzlauer Berg, duzo zieleni, mnostwo swietnych knajpek i kawiarni dookola, a dojazd do scislego centrum zajmuje metrem U2 15 minut. Ponadto jest HotSpot w cenie i niezle sniadanie.
4) pokoj dwuosobowy kosztowal w 2008 r. 50 EUR
5) 5 - b. dobry
6)
AURORA HOSTEL
Pappelallee 21
10437 Berlin (Prenzlauer Berg)

Phone: +49 (0)30 46 99 55 30
Kinga Anna W.

Kinga Anna W. skuteczny manager i
leader, redaktor
naczelna,
właściciel...

Magda B.:
Marcin Zawojski:

A czy nie lepiej wejść sobie np. na http://www.hostele.pl i samemu sprawdzić lokalizacje, ceny i oferty tysięcy schronisk i hotelików typu budget na całym świecie? Gorąco polecam serwis, korzystałam z niego nieraz. Dodatkową gratką jest możliwość zaklepania rezerwacji poprzez przelanie małej zaliczki, jeżeli nie posiada się karty kredytowej.

Zdecydowanie wolę rekomendację: "byłem, zobaczyłem, polecam, bo sam tam jeszcze wrócę" oraz konkretne namiary. W prawdziwość opisów hosteli (preparowanych przez ich właścicieli) na różnych stronach www nie do końca wierzę. Jeśli jadę turystycznie, to teoretycznie nie ma znaczenia, gdzie i jak nocuję. Jednak nie każdy wyjazd ma taki charakter, czasem oprawa też się liczy...

konto usunięte

Kinga Anna W.: Jednak nie każdy wyjazd ma taki charakter, czasem oprawa też się liczy...

Wtedy raczej nie korzysta się z hosteli albo rzeczywiście bazuje na rekomendacjach innych ;)
Kinga Anna W.

leader, redaktor
naczelna,
właściciel...

Korzysta się z tego, na co kogo stać. Poza tym czasem przyzwoity apartament można wynająć w cenie hostelu - dzięki sile doświadczeń cudzych :)
Piotr Wisławski

Piotr Wisławski " Sprzedawanie to
najlżejsza praca pod
słońcem, jeśli
tyl...

A mnie się temat bardzo podoba jeśli ktoś z negująco-krytykujących nie ma ochoty nie trzeba czytać, ja z wielką przyjemnością przeczytam a w następnej kolejności popatrzę na stronki typu http://hostele.pl dla porównania, obecnie myśle o wypadzie do Amsterdamu (wypad weekendowy) może ktoś podrzuci coś ciekawego z tej lokalizacji

Pozdrawiam

Piotr W.

konto usunięte

1. PARYŻ, FRANCJA

2. Kawalerki do wynajęcia.

3. Piękne, zadbane mieszkanie, przytulne, całkowicie wyremontowane. Usytuowane w pięknej okolicy (centrum Paryża, VI dzielnica); na wyciągnięcie ręki piekarnia, sklepy spożywcze, mnóstwo butików, knajpek i restauracji. Zaledwie 5 minut do Ogrodów Luksemburskich, bulwaru St-Germian i St-Michel, Panteonu i innych atrakcji. 15min spacerkiem do Luwru, Notre Dame, czy Wieży Eiffle'a. Przystanek metra: Saint Placide. Wymarzone miejsce dla wielbicieli zakupów i nocnych szaleństw, jak i również dla osób pragnących się zrelaksować (spokojna uliczka, ogrody). Polecam wszystkim, którzy marzą o Paryżu lub chcą bardziej poznać to magiczne miasto.

4. Cena jest zależna od ilości osób w pokoju (4 osoby max na jeden pokój). Aktualny cennik znajduje się na stronie internetowej właścicielki kawalerek (bardzo miłej właścicielki, w dodatku jest Polką). Cena za dobę dla dwóch osób - 65euro.

5. Ocena za całokształt - 5!

6. Kontakt: http://www.annaimmoparis.vpweb.fr/ e-mail: annaimmoparis@yahoo.fr, tel: 0033622968561Monika Kandefer edytował(a) ten post dnia 10.03.09 o godzinie 18:09
Kinga Anna W.

leader, redaktor
naczelna,
właściciel...

Nie polecam:
Astrohouse - Hostel w Rzymie, Via Napoleone III nr 58. Niby tanio, ale jak na te warunki 15 euro to i tak za drogo; bardzo głośno (do 3 w nocy tramwaje i autobusy).
(przetestowane w ostatni weekend)

Polecam:
Hotel Cyrus w Wiedniu. Za ok 20 euro od osoby pokój 4-osobowy z łazienką; rano skromne, ale całkiem przyzwoite śniadanko. Blisko do metra, okolica w nocy dość bezpieczna.
Laxenburgerstrasse 14, 1100 Wien
(przetestowane rok temu)

Polecam:
Zagraniczna placówka PAN w Paryżu - za 20 euro w przytulnym wnętrzu starej kamienicy. Wieczorem i w nocy trzeba wchodzić po cichu, bo "studenci śpią", doskonałe miejsce, położone strategicznie między Wieżą a Łukiem. Nie ma śniadania, ale kuchnia wyposażona jest we wszystko, łącznie z kieliszkami do wina :) Niedaleko piekarnia, sklep spożywczy.
(przetestowane dwa lata temu).
Piotr B.

Piotr B. Handlarz też
człowiek

Mogę polecić noclegi w Paryżu w mieszkaniach wynajmowanych u Pani Anny Dumaine (do odnalezienia na GoldenLine).
Osoba sprawdzona, bardzo pomocna. Wszystko super!

konto usunięte

Kinga Anna W.:
Polecam:
Zagraniczna placówka PAN w Paryżu - za 20 euro w przytulnym wnętrzu starej kamienicy. Wieczorem i w nocy trzeba wchodzić po cichu, bo "studenci śpią", doskonałe miejsce, położone strategicznie między Wieżą a Łukiem. Nie ma śniadania, ale kuchnia wyposażona jest we wszystko, łącznie z kieliszkami do wina :) Niedaleko piekarnia, sklep spożywczy.
(przetestowane dwa lata temu).

Kinga, moglabys podac jakies namiary na to miejsce? Szukalam na stronie PAN w Paryzu, ale nic nie znalazlam! Wybieram sie w czerwcu z Mama do Paryza na babski wypad i szukamy noclego w centrum.
Beata Krowicka

Beata Krowicka dziennikarz,
freelancer,
poszukiwacz

http://www.academie-polonaise.org/pl/aktualnosci.html

Kinga, moglabys podac jakies namiary na to miejsce? Szukalam na stronie PAN w Paryzu, ale nic nie znalazlam! Wybieram sie w czerwcu z Mama do Paryza na babski wypad i szukamy noclego w centrum.

konto usunięte

Polecam nastepujące rozwiązanie: licytację cen hotelu na stronie http://priceline.com.

Idea jest prosta: mówimy, jakie miasto (i jaki jego rejon w przypadku wiekszych miast) nas interesuje i podajemy cenę, jaką jesteśmy skłonni zapłacić za hotel (do wyboru - od 2 do 5 gwiazdek). Strona internetowa sprawdza swoją baze hoteli i po kilkunastu sekundach informuje -"Proponuje hotel X w cenie Y" albo "Twoja cena jest za niska".

Moje osiagniecia - w roku 2005 przez dwa tygodnie zwiedzałem Kalifornię. Spałem w hotelach klasy Mariott/Holiday Inn i nigdy nie zapłaciłem wiecej niż 50USD za noc. Zwykle 38/40 USD (nawet w San Francisco i LA, chociaż nie w centrum).

Zaleta 1 - nocujemy w hotelach o wysokim standardzie w cenach duzo nizszych niż oficjalne czy promocyjne. Nie trzeba sie martwić, czy właściciel wyprał posciel.
Zaleta 2 - płacimy kartą kredytową z góry, więc nie braknie nam środków/limitu na karcie
Wada 1 - strona jest nastawiona na USA, ale stolice europejskie i wieksze miasta tez sa oferowane (spałem tak w Wiedniu i Amsterdamie).
Wada 2 - nie można wybrac konkretnego hotelu - tylko zaakceptowac albo odrzucić ofertę (ale wtedy hotel jest już podany)
Wada 3 - zapłaconych kwot nie mozna odzyskać, rezerwacji nie mozna zmienić. Radziłem sobie z tym tak, że planowałem swoja podróż po Kaliforni z dwudniowym wyprzedzeniem i codziennie (przez Wifi hotelowe) rezerwowałem hotel na pojutrze.

O szczegółach i wylicytowanych cenach hoteli mozna poczytać na http://biddingfortravel.yuku.com/ - to jest strona entuzjastów tej formy rezerwowania hoteli (także lotów czy samochodów, ale tego nie testowałem).
Bartosz Roman

Bartosz Roman www.wspolnypozew.com

xTen post został edytowany przez Autora dnia 28.08.16 o godzinie 17:11

konto usunięte

bartosz roman:
czy jest możliwa taka sytuacja:
idę na lotnisko, czekam aż ktoś nie przyjdzie na swój
samolot @ lece na jego miejscu za jakąś minimalną kwotę ?

jest to możliwe? :D

Zważywszy, że odprawy kończą się na 40 minut przed odlotem, i do ostatniej sekundy odprawy pasażer może się jednak pojawić, jest na to bardzo mało czasu.

Z sytuacją odsprzedawania takich miejsc lub przebukowywania na nie pasażerów z biletami wykupionymi na inny dzień spotkałam się tylko raz, i to w trakcie strajku na lotnisku w Paryżu - swoją drogą opóźniło to odlot samolotu, którym leciałam. Jednak pamiętając komentarze pasażerów, mogę powiedzieć, że nie były to "ceny minimalne".
Agata K.

Agata K. energy management &
wędrówki

jesli chodzi o Londyn polecam np. St. Athans Hotel,
20-24 Tavistock Place, tel +44 (0)207 8379140, e-mail: stathans@ukonline.co.uk

w tej okolicy (Russel Square) jest zresztą duzo tanich miłych hotelików
łazienka była na korytarzu, ale w pokoju umywalka, bardzo schludnie, czysto, sympatycznie, wielkie pyszne śniadanie
za dwójkę w 2008 płaciłam 50 funtów, trójka kosztowała 60, bookowałam przez booking.com
Aneta Bochenek

Aneta Bochenek Multilingual
Professionals hunter
for Finance, Travel,
Cu...

Sylwia J.:
Cześć,
Szukam taniego noclegu (z kategorii "dla studentów" ;)) dla dwóch osób w Oslo. Znacie jakieś miejsca?
pozdrawiam

Sylwia, ja w tamtym roku jechalam do Norwegii, jak chcialam rezerwowac cos przez internet ceny byly zabojcze. Pojechalismy wiec bez rezerwacji, jak jestes na miejscu pierwsze co szukasz to Tourist Information Point, i tam na miejscu podaja Ci telefony i adresy miejsc gdzie mozesz sie zglosic, a nawet dzwonia na miejscu za Ciebie i rezerwuja hotel badz kwatere za niezle pieniadze - 40, 50 tej tamtejszej waluty (nie pamietam) , czyli jest to jakies 40, 50 funtow za pokoj w niezlej lokalizacji. W tych punktach maja jakies dziwne umowy z hotelami i hostelami, ze jak rezerwujesz przez nich, masz wtedy jakas 30 - 40% znizke, wiec wychodzi duzo taneij niz rezerwujac na stronie hotelu. Jak nie chcesz jechac w ciemno, mozecie poszukac namiarow na jakis taki punkt juz w Polsce, zadzwonic do niech i tak zarezerwowac hotel, zdaje mi sie ze powinno sie udac, w kazdym razie warto sprobowac. Ale zazdroszcze, tez bym pojechala do Oslo!kurcze!

Następna dyskusja:

Baza najtańszych połączeń

Wyślij zaproszenie do