Marcin Łoś

Marcin Łoś Profesor UG

Temat: Huraaa! Będziemy ciemnogrodem do końca świata!!!!!

http://wyborcza.pl/1,76842,6662923,Tu_nam_gen_wyrosnie...
Paweł G.

Paweł G. Instytut Fizyki
Plazmy i Laserowej
Mikrosyntezy,
Project ...

Z przeprowadzonego na zlecenie "Gazety" w ub.r. sondażu wynikało, że 49 proc. z nas chce, by w Polsce istniał zakaz upraw GMO - nawet gdyby oznaczało to wyższe ceny żywności! 66 proc. Polaków zadeklarowało, że nie kupiłoby produktów genetycznie modyfikowanych, nawet gdyby były one znacząco tańsze.

No i co robić? Jest w tym chyba pewien udział ekologicznej histerii oraz szarlatanów wrzeszczących, że od GMO zrobimy się zieloni i wyrosną nam liście. Większość obaw wypływa chyba z niedouczenia, niestety.
Biurokratyczny system i wyższość papiórków i przepisów nad rozumem może rzeczywiście wyeliminować GMO z naszych pól i to raczej nie jest dobrze, bo każdy powinien uprawiać co chce i jak chce, o ile to nie jest szkodliwe dla otoczenia oczywiście.
Dla mnie, trochę nieciekawą stroną GMO jest to, że rośliny takie nie wydają (zgodnie z ich 'projektem') skutecznych nasion, przez co rolnik staje się uzależniony od dostawców. Rozumiem, jednak że jest to zabezpieczenie przed niekontrolowaną ekspansją tych roślin w razie jakiejś wpadki i jeżeli nie będzie jakichś szczególnych nadużyć ze strony dostawców, nie jest to jakaś bardzo wysoka cena.
Marcin Łoś

Marcin Łoś Profesor UG

Paweł Gąsior:

Z przeprowadzonego na zlecenie "Gazety" w ub.r. sondażu wynikało, że 49 proc. z nas chce, by w Polsce istniał zakaz upraw GMO - nawet gdyby oznaczało to wyższe ceny żywności! 66 proc. Polaków zadeklarowało, że nie kupiłoby produktów genetycznie modyfikowanych, nawet gdyby były one znacząco tańsze.

No i co robić? Jest w tym chyba pewien udział ekologicznej histerii oraz szarlatanów wrzeszczących, że od GMO zrobimy się zieloni i wyrosną nam liście. Większość obaw wypływa chyba z niedouczenia, niestety.
Biurokratyczny system i wyższość papiórków i przepisów nad rozumem może rzeczywiście wyeliminować GMO z naszych pól i to raczej nie jest dobrze, bo każdy powinien uprawiać co chce i jak chce, o ile to nie jest szkodliwe dla otoczenia oczywiście.
Dla mnie, trochę nieciekawą stroną GMO jest to, że rośliny takie nie wydają (zgodnie z ich 'projektem') skutecznych nasion, przez co rolnik staje się uzależniony od dostawców. Rozumiem, jednak że jest to zabezpieczenie przed niekontrolowaną ekspansją tych roślin w razie jakiejś wpadki i jeżeli nie będzie jakichś szczególnych nadużyć ze strony dostawców, nie jest to jakaś bardzo wysoka cena.

Wiesz, teraz tez jeśli chcesz hodować zboże czystych odmian, to musisz sobie kupić nasiona. I są one znacznie droższe niż takie zboże ze skupu. Jakoś nikt nie rzuca koktajlami mołotowa w przedsiębiorstwa nasiennicze.
Paweł G.

Paweł G. Instytut Fizyki
Plazmy i Laserowej
Mikrosyntezy,
Project ...

hah, no to moim zdaniem obawy przed GMO stają się już kompletnie irracjonalne. Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale zaczyna mi się już czasem wydawać niewyobrażalne, że koła zamachowe ignorancji same tak się napędzają.

konto usunięte

Paweł Gąsior:
hah, no to moim zdaniem obawy przed GMO stają się już kompletnie irracjonalne. Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale zaczyna mi się już czasem wydawać niewyobrażalne, że koła zamachowe ignorancji same tak się napędzają.

Myślę, że bardziej niż o "teorię spiskową" chodzi o głupotę pospólstwa, któremu politycy chcą się przypodobać. GMO to jedno, elektrownie atomowe to drugie. W obu przypadkach ludzie widzą problem i wielkie zagrożenie tam gdzie go nie ma, a politycy obiecują, że będą walczyć z jednym i drugim "dla dobra narodu" (czyt. wyborców).
Marcin Łoś

Marcin Łoś Profesor UG

Jest to pewna wada systemów demokratycznych, choć podobne działania były podejmowane np. przez monarchów. Powieszenie odpowiednika ministra skarbu zawsze cieszyło lud gnębiony nadmiernymi podatkami. W związku z tym, że u nas już się tego nie praktykuje, trzeba wymyślać inne formy przypodobania się pospólstwu.

konto usunięte

Zgadzam się z Wami.Z tą demokracją tylko byłbym trochę ostrożniejszy.../prawnik odzywa się we mnie - ha,ha/
Co do GMO to z całą pewnością to jedna wielka hucpa.Jest pewna
poprawność polityczna - krytykowanie eksperymentów i badań genetycznych jest "na fali". Ale to minie - nie martwcie się !
Marcin Łoś

Marcin Łoś Profesor UG

Tylko kiedy? Zreszta zawsze musi być coś, co trzeba zwalczać. Na szczęscie krytykowanie teorii heliocentrycznej, okrągłej Ziemi, atomów, bakterii i wirusów jako przyczyny chorób juz na szczęście nie jest na fali (czyli nawet politycy zaakceptowali te jakże rewolucyjne tezy).

konto usunięte

Myślę, że bardziej niż o "teorię spiskową" chodzi o głupotę pospólstwa, któremu politycy chcą się przypodobać. GMO to jedno, elektrownie atomowe to drugie. W obu przypadkach ludzie widzą problem i wielkie zagrożenie tam gdzie go nie ma, a politycy obiecują, że będą walczyć z jednym i drugim "dla dobra narodu" (czyt. wyborców).

Dokładnie - element propagandy politycznej. Identyczna sytuacja jak ta w Krakowie z gruntami dla kościoła! Tam działa ten sam mechanizm.
Michał C.

Michał C. ...umiarkowanie w
dążeniu do prawdy
nie jest cnotą...

Ehh mi sie najbardziej podobaja miny zielonych jak im mowie ze ponad 80% soji ktora uwazaja za bardzo zdrowa to GMO :D Szkoda ze ci wszyscy pier... nie martwia sie o to ze jakosc jedzenia dramatycznie spadla przez rozne chore wymysly typu mleko 0%...
Paweł G.

Paweł G. Instytut Fizyki
Plazmy i Laserowej
Mikrosyntezy,
Project ...

Wydaje mi się również, że to efekt nadmiernej biurokratyzacji, namnożenia przepisów i powszechnej wyższości papierka nad rozumem.
Rozpatrzmy sytuację na niskim szczeblu - urzędniczyna nie wie jak załatwić sprawy i nie wie na jaki przepis się powołać (albo takiego przepisu nie ma), to zamiast pomyśleć, mówi, że załatwić się nie da.
Na szczeblu wysokim natomiast decydenci sami niewiele na dany temat wiedzą, są też na tyle głupi, że nie wiedzą też kogo się zapytać, słyszą opinie różne i nie potrafią ich posegregować, więc co najłatwiej? Zabronić, albo tak pokomplikować przepisy, żeby uczynić coś praktycznie niewykonalnym, wtedy nie można ich oskarżyć ani o to, że pozwolili na coś złego, ani że kompletnie zablokowali, jeśli nie okazałoby się to złe.

konto usunięte

Paweł Gąsior:
Na szczeblu wysokim natomiast decydenci sami niewiele na dany temat wiedzą, są też na tyle głupi, że nie wiedzą też kogo się zapytać, słyszą opinie różne i nie potrafią ich posegregować, więc co najłatwiej? Zabronić, albo tak pokomplikować przepisy, żeby uczynić coś praktycznie niewykonalnym, wtedy nie można ich oskarżyć ani o to, że pozwolili na coś złego, ani że kompletnie zablokowali, jeśli nie okazałoby się to złe.

Mam nadzieję, że tak nie jest, ale rzeczywiście efekty, które oglądamy "na zewnątrz" wyglądają jakby właśne tak działało to "w środku"... Zastanawia mnie dlaczego nie korzysta się z opinii specjalistów. Powody które przychodzą mi do głowy są dwa:

* Głos specjalistów nie ma znaczenia bo i tak trzeba robić to, co podoba się społeczeństwu (gdy jest blisko do wyborów), bądź to na czym można zarobić (gdy do wyborów daleko)

* W zdanie specjalistów się nie wierzy. Wydaje się to absurdem, ale myślę, że polityk, który nigdy nie widział uczelni może sądzić, że jest to takie miejsce gdzie płaci się za nic-nie-robienie, a metody stosowane z dziada-pradziada są najlepsze. Zresztą jeśli jego jedyny kontakt z nauką kończył się na kontakcie z nauczycielem, to wcale się nie dziwie, że nie wierzy naukowcom.

konto usunięte

Oj, nie czytamy dokładnie artyykułów, nie czytamy :D

Po pierwsze - jak wynika z artykułu, Polska nie jest jedynym krajem chcącym blokować uprawy GMO.

Po drugie - jesteście chyba troszkę zbyt bezkrytycznie i entuzjastycznie nastawieni do GMO.
Nie ma w tej chwili żadnych konkretnych dowodów, że GMO nie są całkowicie bezpieczne. Trzeba lat, aby stwierdzić, że modyfikacja materiału genetycznego nie wpływa ujemnie na zdrowie.
TAK - WIEM, że wiele gatunków jest tak naprawdę od wielu wielu lat modyfikowana, często nawet "naturalnymi metodami".
Krzyżowanie wsteczne kukurydzy itp.
Wiem, wiem, wiem - McDonald to dopiero masakra. :D

Drugie - ważniejsze z punktu widzenia rolników - naturalne rozprzestrzenianie się materiału genetycznego roślin z upraw GMO. Nie istnieją skuteczne bariery powstrzymujące roznoszenie przez owady materiału genetycznego na inne uprawy, w tym tzw. uprawy ekologiczne.
Tak więc - gdybym chciał uprawiać rolnictwo ekologiczne, nie podobałaby mi się możliwość, że moje uprawy zostaną zapylone materiałem GMO.

Osobiście nie jestem przeciwnikiem GMO.

konto usunięte

Paweł Gąsior:

Dla mnie, trochę nieciekawą stroną GMO jest to, że rośliny takie nie wydają (zgodnie z ich 'projektem') skutecznych nasion, przez co rolnik staje się uzależniony od dostawców. Rozumiem, jednak że jest to zabezpieczenie przed niekontrolowaną ekspansją tych roślin w razie jakiejś wpadki
a może chodzi o coś innego? ... np. patenty?
nie jestem zwolennikiem spiskowych teorii dziejów, ale po objerzeniu pewnego filmu sam już nie wiem co o tym świecie myśleć. Polecam do obejrzenia, choćby tylko żeby wyrobić sobie argumety przeciwko oszołomom ;) (w 4 częsciach):
http://www.youtube.com/watch?v=jw35QwKuHtc
http://www.youtube.com/watch?v=1IsQ7LQuybI
http://www.youtube.com/watch?v=-rGAyP5Tg5g
http://www.youtube.com/watch?v=W1mkHaf1l40
Marcin Łoś

Marcin Łoś Profesor UG

To jest paranoja - jak rośliny GMO nie mogą wydawać płodnego potomstwa, to się krzyczy że to jest po to żeby ubezwłasnowolnić rolników i zrobić następną pańszczyzne bo biedactwa będą musiały kupić ziarna siewne, które notabene teraz też kupują (tradycyjne, a nie GMO) jeśli chcą mieć wysokie plony. Jak z kolei rośliny GMO mogą dawać płodne potomstwo, to krzyk na całą planetę, że geny się rozprzetrzenią (tak jakby się teraz nie rozprzestrzeniały).
Paweł G.

Paweł G. Instytut Fizyki
Plazmy i Laserowej
Mikrosyntezy,
Project ...

@Marcin - mnie laikowi przyszło teraz do głowy coś takiego - rosną sobie rośliny GMO, które nie mogą rozwinąć skutecznych nasion. Latają po nich pszczółki i inne robactwo, które roznosi pyłek na inne rośliny. Czy jest możliwe, żeby pyłek zmodyfikowanych roślin zablokował rozmnażanie się innych roślin i przez to doprowadził do zachwiania równowagi? Mi wydaje się to mało możliwe, ale ja znam się mało, więc pytam ;)

@Radosław - w tym wypadku wydaje mi się, że opinia społeczeństwa, przynajmniej kiedy zaczęło się mówić o GMO była czymś w rodzaju 'tabula rasa', bo przeciętny człowiek nie znał się i w ogóle nie wiedział co o tym sądzić. Dopiero spory polityków/ekologów doprowadziły do stanu jaki jest w dużej mierze chyba na skutek nierzetelnego informowania. Powstałą sytuację nazwałbym więc 'chaosem wtórnym', który jest o tyle gorszy od 'pierwotnego', że opinię nie wystarczy kształtować, lecz trzeba wykorzeniać fałszywe przekonania, a to już chyba niestety przekracza możliwości polityków.Paweł Gąsior edytował(a) ten post dnia 01.06.09 o godzinie 09:58
Michał C.

dążeniu do prawdy
nie jest cnotą...

@Paweł- bo to trzeba: "Raz sierpem raz mlotem czerwona holote!"
@Marcin- tam gdzie jest zamieszanie wokół nieistniejacego problemu (vide globalne ocieplenie) najlatwiej sie kradnie
@Radosław- zakazy nic nie dadza, mało tego rośliny GMO mogą być nieocenione w remediacji terenów skażonych- i co ty na to?
Marcin Łoś

Marcin Łoś Profesor UG

@ Paweł - wydanie niepłodnego nasiona nie spowoduje zadnej katastrofy - reszta nasion bedzie zapylona "dobrym" pyłkiem. To będą przypadki incydentalne nie wpływające na całokształt - w końcu to te płodne wykiełkują i dadzą następne pokolenia. Zwykła selekcja.
Michał C.

dążeniu do prawdy
nie jest cnotą...

A ja moze troche inaczej:

Wyobrazmy sobie calkowity globalny zakaz stosowania, testowania, produkcji GMO, obejmujacy rowniez zakaz rozprzestrzeniania i uzywania GMO do tej pory wytworzonych.

Efekty:

brak lekow, szczepionek, szalejace ceny zywnosci, coraz wiekszy problem glodu w afryce i azji (ja wiem ze jest nadprodukcja zywnosci na swiecie ale nadwyzki nie trafiaja tam gdzie trzeba, zacofanie- brak podstawowych narzedzi dla badan z szeroko pojetego biotech...
Paweł G.

Paweł G. Instytut Fizyki
Plazmy i Laserowej
Mikrosyntezy,
Project ...

Marcin Łoś:
@ Paweł - wydanie niepłodnego nasiona nie spowoduje zadnej katastrofy - reszta nasion bedzie zapylona "dobrym" pyłkiem. To będą przypadki incydentalne nie wpływające na całokształt - w końcu to te płodne wykiełkują i dadzą następne pokolenia. Zwykła selekcja.

Dzięki za odpowiedź. Czyli miałem rację pisząc, że katastrofa "wydaje mi się mało możliwa" :)

Co do nadziei na likwidację głodu w Afryce - niestety raczej wątpię by GMO mogło rozwiązać problem. Mnie się wydaje, ze im się tam po prostu siać i uprawiać nie chce i ogólnie sytuacja polityczna jest do bani i temu nie sprzyja. Za czerwono tam trochę ;)
Nie jest to jednak argument przeciwko GMO. A argumentaem za wydaje mi się stwierdzenie, że "brak kroku wprzód, to krok wstecz".

Wyślij zaproszenie do