konto usunięte

Temat: Certyfikacja zawodu księgowego - czy istnieje potrzeba?

Witam serdecznie.

Czy jest Wam znany problem certyfikacji zawodu księgowego?

Chciałbym poruszyć ten problem.
W swoim krótkim lecz bujnym doświadczeniu zawodowym spotkałem już wielu różnych ksiegowych. Często jednak księgowi nie zwracają na informacyjną funkcję sprawozdania finansowego, lecz jedynie na poprawne rozliczenia podatkowo-kosztowe i łatwą ewidencję. Jednak takie podejście prowadzi do zniekształcenia informacji w sprawozdaniu, przez co staje się ono mniej użyteczne i wiarygodne. Mam wręcz wrażenie, że na podstawie przeciętnego niezbananego sprawozdania finansowego, nie podejmowałbym żadnych istotnych decyzji. Choć i te zbadane są czasem są nakręcone.

Rachunkowość zmierza ku międzynarodowym standardom, co podnosi poprzeczke dla księgowych.

Z drugiej strony istnieją już certyfikaty MF oraz tytuł Biegłego Rewidenta. Czy istnieje potrzeba wprowadzania nowego certyfikatu, a może należy coś zmienić z obecnym certyfikatem MF?

Poniżej link z artykułu E&Y.
http://www.ey.com/global/content.nsf/WebPrint/0E11F009...

Czekam na odpowiedzi

konto usunięte

A kolejny problem, to zawód księgowego. Obecnie mamy do czynienia z nasilonym outsourcingiem procesów księgowych. I teraz powstaje pytanie, jak zdefiniować zawód księgowego?

Czy student klepiący fakturki do systemu w Shared Service Centre jest księgowym, czy fakturzystą?

Wszak praca w księgowości, chyba nie z każdego czyni Księgowym?

A jeśli tak, to może należałoby podnieść rangę, poprzez tytuł Dyplomowanego Księgowego, potwierdzającego odpowiednią wiedzę i umiejętności.

Szczególnie istotna wydaje się obecnie umiejętność, którą ja nazywam obyciem informatycznym. Dobrze zorganizowany system informacyjny rachunkowości to podstawa sporządzenia rzetelnego sprawozdania finansowego.
Witold T.

Witold T. Manager/Advisor

Z wielką przykrością muszę stwierdzić, że zdarzyło mi się spotkać księgowych (głównych) "szczycących się" certyfikatami MF lub dyplomami biegłego rewidenta, a mimo to wykazujących się całkowitym brakiem rozumienia elementarnych zasad księgowości. O zgrozo, niektórzy z tych ludzi nadal pełnią równie odpowiedzialne funkcje. Najważniejsze, aby salda były zgodne itd. A do egzaminu nauczyć się można. A po egzaminie wiedza szybko minie.
Tak więc certyfikaty certyfikatami, a ludzie ludźmi. Wszyscy kierowcy też (na ogół) mają prawo jazdy, ale to nie znaczy, że można spokojnie korzystać z dróg.

konto usunięte

No właśnie, jest tak. Ale to też dlatego, że na przykład, uzyskać certyfikat MF może ten, kto ukończył studia z rachunkowości i ma 3 lata praktyki w księgowości.
Mogą to być nawet studia 1 roczne podyplomowe, za które se ktoś zapłaci i mając 3 lata doświadczenia już może starać się o certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg.

Podobnie zresztą z Biegłymi Rewidentami. Jeden drugiemu nie równy. Mój kumpel ma babcię, która ma tytuł Biegłego Rewidenta, jako spóścizne po komunie, bo Dyplomowani Księgowi za komuny po transformacji dostali tytuł Biegłego Rewidenta (i nota bene to oni teraz ustalają zasady kwalifikacji dla nowych Biegłych Rewidentów).

Nie mam zamiaru oczywiście nikomu odbierać autorytetu, ale takie są fakty. A moim zdaniem wykucie 10 egzaminów też nie gwarantuje tego, że BR później podpisze byle co. Przykład?

HLB Frąckowiak i Wspólnicy. Kilka miesięcy po wydaniu przez nich opini spółka jest na skraju bankructwa, a inwestorzy (uczestnicy funduszy inwestycyjnych i emerytalnych) tracą zainwestowane pieniądze.

Jednak na zachodzie zawody ksiegowego, tytuły i zdobywane certyfikaty mają duże uznanie.
Michał T.

Michał T. Doradca Podatkowy,
Prezes Zarządu K&T
Sp. z o.o. SDP

To prawda. Tytuły biegłego rewidenta, księgowego z certyfikatem czy doradcy podatkowego znaczą cokolwiek, jeżeli były zdobywane na nowych zasadach (czyli egzaminy + praktyka). Jeżeli ktoś zdobył te uprawnienia na starych zasadach (doradcy i biegli) lub za wykształcenie i praktykę zawodową (certyfikat księgowego)to ten papier nie daje żadnej gwarancji posiadanych kwalifikacji. Słyszałem niesamowite historie o biegłych rewidentach, którzy nie mieli elementarnej wiedzy o podatkach. Myślę, że mówiąc brutalnie zmieni się to z czasem (czyli zostaną tylko Ci, którzy zdawali egzaminy) i jeżeli certyfikat księgowego będzie można zdobyć tylko poprzez egzamin.

konto usunięte

No właśnie. Certyfikat MF nie do końca spełnia oczekiwania merytoryczne księgowych. Tak napawde, daje on uprawnienia, ale nie poświadcza rzetelnej wiedzy i niezbędnych umiejętności.

I tu jest problem.
Beniamin J.

Beniamin J. Specjalista ds.
Harmonogramowania
Produkcji i
Logistyki

Niestety certyfikat MF narazie można traktować jako kolejny "papierek", który ładnie wygląda w CV i nic ponad to. Ja osobiście dziwię się, że w ogłoszeniach o pracę często pojawia się jako wymóg posiadanie tegoż certyfikatu, jakby nie wystarczyło napisać wymagane doświadczenie zawodowe 3 lata. Co innego gdyby można go było uzyskać tylko w wyniku egzaminu, wtedy sytuacja byłaby inna.

konto usunięte

Te zapisy o wymogu posiadania certyfikatu księgowego nie służą temu, że mają poświadczać wiedzę, lecz temu, że jeśli głóny księgowy ma więcej zarabiać, to lepiej żeby tobił to jako firma (biuro rachunkowe) a do takiego czegoś trzeba mieć już uprawnienia. Tak jak mówiłem. Certyfikat MF daje uprawnienia. Nie poświadcza wiedzy i umiejętności.

Ja certyfikatu nie robiłam, nie miałam dotąd takiej potrzeby. Jak szukałam pracy to kilka razy usłyszałam, 'ale my chcemy kogoś z certyfikatem'. Śmiałam sie w duchu, bo znam kilka osób z certyfikatem które (nieskromnie mówiąc) biję wiedzą i dośwaidczeniem na głowę.
Marek S.

Marek S. Dyrektor Generalny -
Członek Zarządu ICA
Polska Sp. z o.o.

A ja znam kilka osób z certyfikatem (po egzaminie), których wiedza kończy się na umiejętności rozwiązania testu - więc nie można generalizować.

konto usunięte

Zatem dochodzimy do wniosku, że Certyfikat MF nie budzi szacunku w środkowisku. Jak już wcześniej mówiłem, daje uprawnienia, ale nie świadczy o niezbędnej wiedzy i umiejętnośći.

Na pewno bardzo respektowany jest tytuł Biegłego Rewidenta, zdobyty na nowych zasadach. Tylko, że droga do niego nie jest łatwa i nie każdy się do tego nadaje, żeby przyswoić taki zasób wiedzy, zdać trudne egzaminy i jeszcze odbyć aplikację w audycie.

Czy waszym zdaniem istnieje potrzeba czegoś pośredniego?

certyfikat daje uprawnienia do wykonywania usług a umiejętnosci weryfikuje rynek. biuro czy księgowy z certyfikatem bez umiejętnosci nie ma klienta. droga do uzyskania tytułu biegłego rewidenta jest długa i bardzo trudna, wiedza którą się ma na końcu drogi jest nieporównywalnie większa ale utrzymanie się na rynku też nie jest łatwe
Paweł Kubiak

Paweł Kubiak Finance Director &
Proxy

Bartłomiej Krzych:
Jednak na zachodzie zawody ksiegowego, tytuły i zdobywane certyfikaty mają duże uznanie.

Podobnie z nauczycielami, lekarzami, policjantami, etc. Na zachodzi wszystko jest inaczej :)

Licencja MF jak sama nazwa wskazuje jest licencją do prowadzenia działalności. Podobnie jak lekaż ma prawo do prowadzenia praktyki, czy z adwokatami - masz tytuł prowadzisz kancelarie, a jak nie masz to w niej pracujesz.

Księgowy księgowemu nie równy jak we wszystkich zawodach. Po to właśnie jest ubezpieczenie OC

Czy certyfikować zawód ? – można tylko po co skoro wszyscy wiemy jak wygląda zdobywanie licencji.

Rynek zweryfikuje.....

Jak to w zyciu bywa każdy kij ma dwa końce, niedawno weszła w życie "ósma dyrektywa" a dokładnie 43, nakłąda wiele nowych wymogów na biegłych, w tym słynny już "Nadzór publiczny".

Mamy instytucję zwaną Międzynarodowa Federacja Księgowych i wymogi stawiane organizacjom członkowskim, mamy standardy wydawane przez IASCF, do tego dochodzi globalizacja rynku pracy.
Jak weryfikować wiedzę księgowych zmieniających kraj zatrudnienia? Co z uznawaniem kwalifikacji. Egzaminy ACCA cieszą się w Polsce dużym powodzeniem ze względu na ich rozpoznawalność na świecie oraz powoli i w Polsce. Trzeba też jasno powiedzieć: Licencja MF w wielu przypadkach nie jest potwierdzniem wiedzy i kwalifikacji ale to wina ustawodawcy a raczej rozporzedzenia MF.

Jak wiecie są plany zmian i wprowadzenia licencji do UoR oraz zmian wymogów kwalifikacyjnych. Na certyfikację "ustawową" w chwili obecnej nie ma co liczyć. Jeżeli udałoby się wprowadzić certyfikację "zawodową" sprytnie przeprowadzoną to kto wie.

Czesi już dojrzeli do tematu i sie certyfikują, myślę że przed polskimi księgowymi stoi spore wyznanie ale jak ktoś ma wiedzę to podoła. Dużo zależy od pracodawców ale wystarczy popatrzeć na ogłoszenia o pracę, brakuje wykwalifikowanmej kadry księgowej, - nie klepaczy faktur ale ludzi z głową na karku. no i językiem, z tym teraz spory problem jest.

PS: powyższe poglądy są moimi prywatnymi opiniami i w żaden sposób nie mogą być łączone lub rozumiane jako oficjalne stanowisko jakiejkolwiek organizacji.
Dorota M.

Dorota M. nauczyciel
akademicki/biegły
rewident

Możemy rozmawiać o certyfikatach i rozległej wiedzy. Ale jak to się ma do wynagradzania księgowych za ich pracę?
Albo mam pecha i trafiam na dziwne spółki, albo tak po prostu jest, że firma wymaga bardzo dużo, na szkoleniach oszczędza (a najlepiej jeśli księgowy będzie się szkolił we własnym zakresie) i oszczędza na wynagrodzeniu. Z racji wykonywanego zawodu mogę porównać zakres obowiązków z listą płac. I to co widzę jest szokujące. Gdybym coś takiego zobaczyła w jednej spółce - no cóż zdarza się. Ale to samo w kilkunastu? Czyżby krakowscy centusie?? Przecież taki księgowy na dokształcanie się wyda całą pensję i jeszcze mu zabraknie.
A może faktycznie mam wyjątkowego pecha do spółek?

konto usunięte

czy może mi ktoś powiedzieć jak przetłumaczyć na język angielski certyfikat MF; nie chodzi mi o dosłowne tłumaczenie bo to by napewno wyglądało bezsensu, prawdopodonie niezrozumiale

My posługujemy się terminem:

"License to provide accounting services to third parties".
Joanna Masiak

Joanna Masiak księgowa,
Kodeks-Consult

Dorota M.:
A może faktycznie mam wyjątkowego pecha do spółek?
Jesli to male prywatne spolki to to jest normalne chyba. Oszczedza sie zwykle na tym, czego sie nie rozumie, a wiadomo, ze ksiegowi to tylko marudza i marudza o dokumenty ;P.

Odpowiadając na pytanie - weryfikuje to rynek. Inne rzeczy są zbędne.

konto usunięte

i tutaj popieram odpowiedź Pana Piotra

Następna dyskusja:

Studia podyplomowe czy cert...

Wyślij zaproszenie do