Temat: Tabele krzyżowe...
ja z 16 bawilem sie 2 tygodnie... nie dalem rady. W sumie kilka funkcjonalnosci które mnie skusiły (zmiana typu zmiennych z linii komend itp) zupelnie nie rekompensuje straty wynikłej ze zniknięcia innych.
Miałem przyjemność popisać z Panią w SPSSie odpowiedzialną za kontakty z firmami badawczymi. Na drugiego maila nie odpowiedziała. Może chociaż przekazała dalej:)
Oto, co ja zauważyłem (uwagi zebrane po 1 dniu używania, na poziomie podstawowej obróbki danych):
1/ Pliki outputu uzyskały nowe rozszerzenie (.spv). Czy jest ono kompatybilne wstecznie, tj czy na starszej wersji jestem w stanie otworzyć plik?
2/ Poprzednio bardzo użytecznym rozwiązaniem była możliwość przeklejenia np. tabelki do Excela – przeklejały się wtedy wartości bez żadnych formatów; obecnie zdarza się czasem, że przekleja się tabelka jako obiekt (brak jednak zasady)
3/ Eksport do xls – straszenie powolny, nie zawsze konczy się sukcesem (przy większych tabelkach tworzy się pusty dokument jedynie z informacją o pliku źródłowym oraz o wykonanej komendzie – czasem z informacją o zbyt małej ilości dostępnej pamięci – mam 1 GB – czasem bez takiej informacji); przy dużej liczbie eksportowanych obiektów łatwo przeoczyć brak jednego, wiec jest to dla mnie istotna sprawa
4/ edytowalność wyeksportowanych analiz – głównie tabel – jest dość niska; chodzi przede wszystkim o to, że próba np. zmiany czcionki, jej wielkości w arkuszu kończy się „nieoczekiwanym błędem Excela”; pomaga jedynie skopiowanie samych wartości komórek do czystego pliku xls
SYNTAKS
5/ tu raczej nie można mieć za dużo uwag, ale jedną mi się udało znaleźć – straciłem możliwość zaznaczania wiersza w linii poleceń przy pomocy kliknięcia po jego lewej stronie; teraz muszę posługiwać się Shiftem+strzałki, lub też zaznaczać kursorem edycyjnym fragment tekstu
OGÓLNE
6/ mając uruchomiony zbiór, jeżeli otworzę syntaksa z poziomu eksploratora Windows, zostanie on „podczepiony” pod nowy, pusty zbiór i nie ma możliwości wykorzystania go do edycji/analizy zbioru wcześniej otwartego; innymi słowy: jeżeli chcę otworzyć syntaksa na potrzeby otwartego zbioru, muszę to zrobić przez File… Open…; próbowałem zmienić to ustawienie poprzez Edit… Options… General… Open only one dataset at a time, ale to nie działa; czy jest jakiś inny sposób na zmianę tego ustawienia?
7/ Nowa wersja straciła pamięć ostatnio używanych folderów; wcześniej, korzystając z opcji Open… file/syntaks… w oknie pokazywana była zawartość ostatnio używanego folderu; teraz po wyłączeniu SPSSa i ponownym uruchomieniu zawsze ląduję w folderze Moje dokumenty; czy mogę jakoś to zmienić w opcjach?
8/ nie mam też możliwości kopiowania różnych formatów na poziomie variable view; poki co zauważyłem:
a/ nie można kopiować długości zmiennych tekstowych (przynajmniej przy użyciu standardowego Ctrl+v Ctrl+c); przy zmiennych numerycznych możliwość ta pozostała
b/ kopiując format daty, co prawda zmienia się on, ale pozostaje stara liczba znaków (sytuacja przy kopiowaniu formatu daty yyyy/mm/dd do zmiennej o formacie dd-mmm-yy.
Ponoć jakieś patche wyszły, ale już mnie to nie interesowało.
A już niedługo SPSS17 - na Zachodzie już jest. Ciekawe, co tym razem...