Eliza M.

Eliza M. Project Manager,
Photographer,
creative mind, born
to org...

Temat: Program do analizy jakościowej

Witam:)
W ramach mojej pracy magisterskiej przeprowadzam badania jakościowe tj. wywiad swobodny.
Niedługo musze przysiąć do analizy. Ilościówki mam w małym palcu, ale z analizą wywiadu nie miałam dotąd doczynienia. Dostałam pewne wskazówki do promotora, jednak nie dawno dowiedziałam się, że instnieje program o nazwie "Atlas". Ponoć jest przydatny przy analizie jakościowej.
Jeżeli ktoś korzystał z tego programu lub ma szerszą wiedze na jego temat proszę o wypowiedzi.

konto usunięte

a i owszem jest takowy
tez na studiach na zajeciach korzystalem, ale potem...
nie przydal mi sie nawet do magisterki

nigdy sie tez nie spotkalem aby badacz jakosciowy sie nim poslugiwal. z natury rzeczy badania jakosciowe nie powinny byc analizowane statystycznie, a program wlasnie to robi.

polecam zasiegnac jezyka u jakosciowcow praktykow np tu: http://www.goldenline.pl/grupa/badania-rynku

konto usunięte

Programy do analizy jakościowej dają całą gamę możliwości opracowania danych - zdecydowanie wykraczających poza statystykę. Są przydatne m. in. do gromadzenia i organizowania materiału, generowania i nasycania kategorii. Teraz przy dużej ilości materiału do analizy nie wyobrażam sobie pracy bez pomocy konkretnego programu (chociaż to pewnie przede wszystkim kwestia przyzwyczajenia). Osobiście korzystam z nVivo, który też mogę z czystym sumieniem polecić :)
Edyta K.

Edyta K. Socjolog; pasjonatka
życia

http://www.atlasti.com/

Można stąd ściągnąć testową wersję programu Atlas, która spokojnie posłuży do kilku analiz wywiadów swobodnych (sama korzystałam). Za jego pomocą można kodować wywiad, na podobnej zasadzie jak koduje się ręcznie, tworzyć kategorie, typy, zależności pomiędzy kategoriami... Bardzo fajne narzędzie, proste w obsłudze. Polecam :)
Piotr Kaluba

Piotr Kaluba Research Director

polecam QSR nVivo,
przydatny, zwłaszcza przy obróbce większej ilości materiału. Sam z niego korzystałem, gorąco polecam. Ale musisz pamiętać o tym, że gra jest warta świeczki, jeśli masz conajmnniej parenaście a już najlepiej kilkadziesiąt wywiadów. Z atlasa nie korzystałem, ale z tego co sobie porównywałem, QSR lepszy jest w naukach społecznych... Atlas jest bardziej rozbudowany i ma większą ilość funkcji, z których nie będziesz korzystać :)

pozdrawiam
piotr

Przy pisaniu licencjatu korzystałam z programu Atlas - polecam, bo w bardzo prosty sposób świetnie porządkuje Ci dane. Ważne tylko żebyś sobie stworzył dobrze kody i rodziny kodów, to potem analiza materiału ładnie się układa.
Eliza M.

Eliza M. Project Manager,
Photographer,
creative mind, born
to org...

Gra jest warta świeczki. Wywiadów mam w planie 40.
Krzysztof Tomanek

Krzysztof Tomanek Starszy konsultant i
analityk

Mam sporo doświadczeń z oprogramowaniem Provralis Research tzn. QDAMiner, Wordstat, Simstat. Polecam zdecydowanie :) jest łatwy w obsłudze, intuicyjny. Oferuje sporo technik analizy kodów.

Więcej szczegółów z przykładowymi analizami i artykułami możesz znaleźć tu: http://www.provalisresearch.com/

pozdrawiam,
kt
Anna Rozniata

Anna Rozniata referent, lze

hello,
proszę o pomoc w zainstalowaniu takiego programu do kodowania
Joanna Pilch

Joanna Pilch FMCG Innovation
Consultant, BASES
Nielsen

Ja z kolei polecam MaxQDA - dla mnie najbardziej intuicyjny i najbardziej przydatny w analizie. (Analizowałam wywiady, focusy i teksty prasowe)

konto usunięte

Jaki program będzie najlepszy do metody analizy pól semantycznych? Mam dostęp do "Atlas", ale on skonstruowany jest jako program uniwersalny, być może jest program bardziej specjalistyczny, stworzony specjalnie do analizy semantycznej?

Wyślij zaproszenie do