konto usunięte

Temat: Posiłek przed i po treningu

Cześć,
jakie posiłki powinno się spożywać przed i po treningu w celu zbudowania masy? I na ile czasu przed ćwiczeniami - godzina, dwie?
Przeważnie trenuję od 1,5h - 2h, przerwy między seriami od 90 do 140 sekund.
Łukasz Bort

Łukasz Bort porady dietetyczne i
treningowe

Przed treningiem powinien być to posiłek zbilansowany mający w składzie węglowodany o niskim indeksie glikemicznym.
Może być to ryż brązowy/makaron razowy/kasza gryczana + chude mięso(pierś kurczaka/indyka/wołowina lub ryba)+ warzywa. Jeśli w Twojej diecie brakuje tłuszczy to łyżeczka/łyżka oleju roślinnego tłoczonego na zimno(olej lniany/oliwa z oliwek). Taki posiłek należałoby spożyć 1h przed treningiem.

Posiłek potreningowy jeśli nie używasz odżywek typu carbo powinien zawierać węglowodany o wyższym indeksie glikemicznym np. wafle ryżowe/ryż biały + chude mięso bez dodatku tłuszczy. Tłuszcze spowalniają wchłanianie substancji odżywczych a po treningu muszą one dostać się jak najszybciej do krwioobiegu.
Najlepiej jeśli taki posiłek zjesz od razu po treningu a koniecznie w ciągu pierwszej godziny od zakończenia treningu.
Akop Szostak

Akop Szostak Trener personalny

wszystko tak jak napisał Łukasz :)

-dodam tylo ze jeżęli pijesz carbo po treningu to posiłek jesz około 40 minut pózniej. Do carbo zawse polecam wziąć aminokwasy.

-jeżeli samo pożywienie, to proponuje tak samo jak napisał kolega wyzej (węglowodany proste + białka) a okolo 1,5 h pózniej posiłk skłaający się z węglowodanów złożonych, białka i minimalnej ilości tłuszczu. Tak jak węglowodany o wysokim IG (ryż biały) szybko zostaną wykorzystane (na odnowe glikogenu i energia na regenerację).

- Po treningu powinno się spożyć największą ilośc węglowodanów w ciągu dnia. Tak jak w tej chwili możemy je spokojnie przyswoić i wykorzystać. http://www.akopszostak.pl/index.php?art=10 opisałem to tutaj :)

- osobiście po trenigu bardziej polecam suplement w postaci płynnej(np carno i aminokwasy). Tak jak szybko zostanie wykorzystany i nie obciąży układu pokarmowego. Organizm i tak traci dużo energii na regenerację.
Joanna H.

Joanna H. Duńszczyzna!

Akop, a możesz mi poradzić, co wciągnąć po bardzo intensywnym treningu na bieżni (bita godzina biegu)?
Zazwyczaj trenuję przed południem/ok. południa, więc robię to po śniadaniu (musli z mleczkiem), w czasie biegu piję izotonika, w którym jest trochę węglowodanów, a przed rozpoczęciem biegu dodatkowo wciągam batonika energetycznego (plus oczywiście aminokwasy przed i po).
Czuję, że w przeciwieństwie do treningu na steperze czy "siłce" czegoś mi brakuje po treningu biegowym i jestem jak wygłodniały wilk do końca dnia, co nie jest przyjemne, a na pewno świadczy o niewłaściwym posiłku potreningowym. Mam sporo wątpliwości, bo nie chcę przytyć w dolnych partiach ciała, a tam jedzonko najchętniej mi się odkłada :-(. Co ty byś zaproponował? I w jakich odstępach czasu?
Akop Szostak

-Po takim treningu proponuje zjeśc odrazu posiłek który ma węglowodany ! ale złożone o niskim IG (indeks glikemiczny). Nie spowoduja wachania insulina. Są dobry paliwem dla mięsni. I dostarcza energii na dłuzej, oraz zastopują katabolizm.
Do tego jakieś zródło białka (np kawalek chudej ryby) i warzywa.

-w linku jaki podałem są wskazówki na ten tamet :)

-jezeli to bieganie w celu odchudzania, to w tedy napewno nie wolno spożywać węglowodanów prostych w trakcie. Bo organizm cały czas będzie korzstał z nich jako paliwa a nie tłuszczu.

-Jęzeli to w celu poprawy wytrzymałości i szybkości t w tedy ma to sens :) np izotonik w trakcie, ale bez batonów. Aż tyle węglowodanów nie potrzebujemy ! :)

- i proponuje jesc pełnowartościowe śniadanie ! bo w twoim brak białka !! mleko ma na 100ml około 3g. :)
Artur Trojan

Artur Trojan Specjalista ds.
Zarządzania Jakością
, Bank Handlowy w
Wa...

Akop, a ja mam pytanie odnośnie posiłku przed treningiem , który zazwyczaj rozpoczynam rano ? (trening 1,5 h) Mógłbyś mi doradzić jak w takim razie powinien wyglądać pełnowartościowy posiłek gdy trening mam ustawiony na godz. 9.00 ? Po treningu tak jak napisałeś pije carbo + aminokwasy BCAA oraz posiłek ok. 30 minut później.
Joanna H.

Joanna H. Duńszczyzna!

Nie, nie odchudzam się, gdy katuję stepera robię to tylko dla jędrności mojego siedzonka, ale oczywiście wolałabym nie przytyć wyrabiając formę długodystansowca, bo taki jest cel mojego biegania.

Dzięki za wskazówkę, szczególnie ze śniadaniem. Pomyślę, jak je uzupełnić w białko.
Akop Szostak

Artur Trojan:
Akop, a ja mam pytanie odnośnie posiłku przed treningiem , który zazwyczaj rozpoczynam rano ? (trening 1,5 h) Mógłbyś mi doradzić jak w takim razie powinien wyglądać pełnowartościowy posiłek gdy trening mam ustawiony na godz. 9.00 ? Po treningu tak jak napisałeś pije carbo + aminokwasy BCAA oraz posiłek ok. 30 minut później.

-też cwicze rano, tylko ze o 8.

-pełnowartościowy to: białka, węglowodany złożone, tłuszcze zdrowe (np jak olej lniany, orzechy, oliwa z oliwek)

-jem na 1h, czasem do 1,5h przed treningiem.
zazwyczaj jest to: płatki owsiane + białka jaj (albo odżywka białkowo np. gdy czas mnie goni)+ orzechy. Moje posiłki masz tutaj : oczywiście zmienia się to w zależnosci od celu diety. http://www.akopszostak.pl/index.php?s=2

:)
Artur Trojan

Artur Trojan Specjalista ds.
Zarządzania Jakością
, Bank Handlowy w
Wa...

Akop Szostak:
Artur Trojan:

-też cwicze rano, tylko ze o 8.

-pełnowartościowy to: białka, węglowodany złożone, tłuszcze zdrowe (np jak olej lniany, orzechy, oliwa z oliwek)

-jem na 1h, czasem do 1,5h przed treningiem.
zazwyczaj jest to: płatki owsiane + białka jaj (albo odżywka białkowo np. gdy czas mnie goni)+ orzechy. Moje posiłki masz tutaj : oczywiście zmienia się to w zależnosci od celu diety. http://www.akopszostak.pl/index.php?s=2

:)
ok, wielkie dzięki :) poranny posiłek zawsze przychodzi mi z trudem :)
Joanna H.

Joanna H. Duńszczyzna!

Akop Szostak:

zazwyczaj jest to: płatki owsiane + białka jaj (albo odżywka białkowo np. gdy czas mnie goni

Ta odżywka nie jest głupim pomysłem, bo jakoś mnie skręca na myśl o białkach jaj, nawet sparzonych na wrzątku...
Agnieszka J.

Agnieszka J. instruktor
kulturystyki i
fitness

Joanna H.:
Akop Szostak:

zazwyczaj jest to: płatki owsiane + białka jaj (albo odżywka białkowo np. gdy czas mnie goni

Ta odżywka nie jest głupim pomysłem, bo jakoś mnie skręca na myśl o białkach jaj, nawet sparzonych na wrzątku...
Te płatki z białkami jaj to się smaży na teflonie, nie trzeba ich jeść na surowo :)
Joanna H.

Joanna H. Duńszczyzna!

Jeszcze gorzej ;-)
A tak serio to znalazłam odżywkę białkową, którą zamierzam sobie nabyć - o smaku owocowym :-) Takie coś do śniadanka, to ja mogę, bo płatki owsiane strawię tylko w formie musli z mleczkiem.

Następna dyskusja:

posilki przed/po treningu

Wyślij zaproszenie do