Akop Szostak

Akop Szostak Trener personalny

Temat: Rola śniadania w diecie.

Po przez szybki tryb życia bardzo często rezygnujemy ze śniadania.
A tak szczerze mówiąc jest to największy błąd !!
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, a składa się na to kilka powodów:

1. Po cało nocnej głodówce (spowodowanej snem) nasz organizm potrzebuje niezbędnych składników z pożywienia, aby zastopować procesy kataboliczne (rozpad aminokwasów z komórek mięśniowych i przetworzenie ich na energię „glukoneogeneza”. Konsekwencją tego procesu jest redukcja wagi, kosztem tkanki mięśniowej – spalamy mięśnie. Dla tego śniadanie jest istotne, ma ono za zadanie uzupełnić wszystkie składniki (glukozę, aminokwasy, tłuszcze) po całonocnej przerwie w dostarczenie energii, i zastopować wyżej wymieniony proces.

2. Śniadanie jest istotne, tak jak daje nam energię na pierwszą polowe dnia !

3. Najnowsze przeprowadzone badania wykazały ze obfite śniadanie w:
a.zawartość białka - wpływa pozytywnie na TEP(Efekt termiczny pożywienia) TEP jest to zużycie energetyczne na trawienie i wchłanianie pokarmu. Białka w trakcie trawienie podnoszą wartość zużycia energetycznego najbardziej (np. prze podaży 100o Kcal z białek, 200kcal zostaje spalone pod czas rozkładu i trawienia pokarmu). Przy podniesionym poziomie TEP mamy możliwość przetwarzania większej ilości Kcal przy pomocy samej diety i tym samym podnosimy tępo przemiany materii.
b.zawartość węglowodanów („złożone” np. płatki owsiane) - wpływa pozytywnie na zmniejszenie łaknienia na słodycze i pokarmy wysoko węglowodanowe, pozwala utrzymać ten stan przez całą dobę. Śniadanie wysoko węglowodanowe pozwala utrzymać poziom insulina na stałym poziomie w ciągu dnia. Insulina to hormon, który mam za zadnie regulacji poziomu cukru we krwi. Przy podniesionym poziomu insuliny (który następuje w momencie podania dużej dawki węglowodanów prostych „cukrów”) , hormon obniża poziom cukru (glukozy) we krwi i kieruje go do komórek . Ma to plusy i minusy
+ glukoza jest kierowana do komórek mięśniowych i wątroby by uzupełnić poziom glikogenu (glikogen jest paliwem dla pracujących mięsni i narządów wewnętrznych). Również insulina nasila transport aminokwasów do komórek mięśniowych, co przyspiesza regenerację po treningu.
- przy pełnym poziomie glikogenu węglowodany zostaną transportowane do komórek tłuszczowych, gdzie zostaną również zmagazynowane (w postanie tłuszczu pod skórnego). Insulina również nasila transport tłuszczu do komórek tłuszczowych. Również hamuje proces pobierania energii z tkanki tłuszczowej (zamiast pobierać energię, uzupełnia ją – w trakcie odchudzania to duży minus).
Dla tego właśnie zadbajmy o dostarczanie w pożywieniu węglowodanów złożonych. Tak jak produkty te nie spowodują negatywnych skutków wywartych przez insulinę. Utrzymają poziom cukru na stałym i bezpiecznym poziomie. Jedyna pora kiedy możemy spożyć węglowodany proste, to po wysiłku siłowym (anaerobowym). Tak jak w trakcie tego wysiłku wzrasta poziom innych hormonów (np. hormon wzrostu), które tłumią negatywny wpływ insuliny na tkankę tłuszczową.
c. zawartość tłuszczu („zdrowe” np. orzech włoski) – według najnowszych badań wysokokaloryczne śniadania przy dietach niskokalorycznych, hamują apetyt i pozwalają na uniknięcie „wieczornej przekąski”. Dzięki temu unikamy spożycia zbędnych Kcal w ciągu dnia. Również bogato energetyczne śniadanie wpływa pozytywnie na przemianę materii.

5. Z punktu powyżej wynika kolejny plus śniadania. Tak jak ten posiłek jest po całonocnej przerwie w dostarczaniu pokarmu, to poziom glikogenu jest niski w organizmie. Jest to spowodowane w pod czas snu organizm również pobiera energię na procesy metaboliczne (np. oddychanie) jak i pracę narządów wewnętrznych (np. jelita). Dzięki niskiemu poziomowi glikogenu, spożyte węglowodany zostaną zmagazynowane jako glikogen a nie tłuszcz zapasowy !

Dodam rónież ze przeprowadzone badana wykazały diety niskokaloryczne z obfitym śniadaniem w węglowodany i dużą porcję KCAL są łatwiejsze do wytrzymania, i nie powodują efektu jo-jo (który jest spowodowany łakomstwem po przebytej diecie).

Rozwiązania :
-Białka jaj/tuńczyk + płatki owsiane górski z warzywami, polane oleje lnianym (bądź z dodatkiem orzechów włoskich) – sałatka.
Białka jaj można ugotować dzień wcześniej.

-Odzywka wysoko białkowa (mieszana z wodą) + płatki owsiane/żytnie z dodatkiem łyżeczki masła orzechowego (bez cukru i soli).
Dobre rozwiązanie dla osób których zjedzenie posiłku z samego rana jest uciążliwe, z powodów metabolicznych. Masło orzechowe jest łatwiej trawienie niż orzechy.

Pozdrawiam,
Akop :)

konto usunięte

Akop, na poczatku tylko napisze, ze bardzo sobie cenie Twoje rady, podobnie jak Magdy K. zawsze czytam z uwagą, za co dziekuje:)

A co robic, kiedy rano nie mam kompletnie ochoty na jedzenie niczego? Mam tylko pol godziny od momentu obudzenia do wyjscia do pracy, pije rano jedynie kawe z mlekiem i to wszystko. Wlasciwe sniadanie jem w pracy po 3 godzinach od obudzenia sie.

Mam inny proble: przychodze z pracy i mam wilczy glod, a jak sie nazre (tak to odpowiednie slowo) to nie mam ochoty na wieczorne cwiczenia, choc mam w domu atlas:(
Poradz cos....
Tomek
Łukasz W.

Łukasz W.
Legal/Compliance/Pra
wnik/Inspektor
Nadzoru

A nie mozesz wczesniej wstawac zeby robic sobie sniadanie w domu? Ew. robic sniadanie wieczorem zeby na drugi dzien miec rano:)

konto usunięte

Łukaszu, tu nie chodzi o brak czasu rano tylko o brak ochoty na jedzenie czegokolwiek:)
Akop Szostak

dzieki Tomasz ! :)

Jeżeli masz problem ze zjedzeniem posiłku, to proponuje wypić Ci koktajl białkowo-węglowodanowy, probowałeś może ? Oczywiście takich koktajli jest dużo i powinien On być dopasowany do osoby. Polecał bym (skoro nie ćwiczysz z rana) bulk (50%białka 50%węglowodanów) firmy MHP, posiada On węglowodany złożone (z płatków owsianych i skrobie), charakteryzuje niskim Indeksem glikemicznym. A cynamon super smakuje :P

Produkt MHP ma podane na etykiecie więcej węglowodanów, lecz jest w tym wliczony błonnik. A jak wiemy jest on nie przyswajalny. Dodatkowo produkt na 100g zawiera tylko 2g cukru. 3 rodzaje białka (o rożnym stopniu wchłaniania)i dobre tłuszcze.
Mieszamy z wodą ;]

konto usunięte

Rób sobie szejki - płatki owsiane + jogurt natulany + rodzynki/banan/owoce suszone + twaróg. Zmiksuj razem i wypij - śniadanie gotowe :)

Zamiast twarogu możesz użyć odżywki białkowej.

konto usunięte

Akop Szostak:
dzieki Tomasz ! :)

Jeżeli masz problem ze zjedzeniem posiłku, to proponuje wypić Ci koktajl białkowo-węglowodanowy, probowałeś może ? Oczywiście takich koktajli jest dużo i powinien On być dopasowany do osoby. Polecał bym (skoro nie ćwiczysz z rana) bulk (50%białka 50%węglowodanów) firmy MHP, posiada On węglowodany złożone (z płatków owsianych i skrobie), charakteryzuje niskim Indeksem glikemicznym. A cynamon super smakuje :P

Produkt MHP ma podane na etykiecie więcej węglowodanów, lecz jest w tym wliczony błonnik. A jak wiemy jest on nie przyswajalny. Dodatkowo produkt na 100g zawiera tylko 2g cukru. 3 rodzaje białka (o rożnym stopniu wchłaniania)i dobre tłuszcze.
Mieszamy z wodą ;]

Mam w domu beczkę odżywki ale tylko białkowej, czy ona może byc? Staram się nie jadać węglowodanów, nawet nie pomyślałem, że odżywka, o której piszesz Akop może być również dla mnie...

W pracy jem musli z suczonymi owocami, orzechami, z mlekiem (polecam! sprzedają w Lidlu za 5 zł 1 kg gotowego musli)
Akop Szostak

w takim razie zrób jak pisałem, mieszanka płatków owsianych z białkiem.
Węglowodany muszą być ! i nie wolno ich unikać :)
o tym pisałem wyżej :)

musli - gotowe mają sporą zawartość cukru.

Zrób sobie sam, a będziesz miał pewność do składu :) i wyjdzie taniej :P
Ja tak robię czasem :) 3 łyżki płatków owsianych, 3 łyżki płatków żytnich 2 łyżki otrębów żytnich, trochę posiekanych moreli i rodzynek , z dodatkiem orzechów.

Oczywiście gdy się odchudzam owoców nie daje :)
Joanna H.

Joanna H. Duńszczyzna!

Wiesz co, Akop - ta propozycja mieszania własnego musli jest super, bo dla mnie śniadanie = musli z mlekiem, ale niełatwo trafić takie, które jest w 100% dobre - odżywczo i smakowo. A jak już jest to faktycznie potrafi zabić ceną.

Taaa... to jest to, co lubię w hotelach 5* - musli zrób to sam :-)
Akop Szostak

:) zrobić samemu jest o tyle korzystne, ze możemy sami wybrać Co lubimy :)
Jako ze jesteś Kobietą proponował bym Ci zamienić mleko na mleko sojowe :)

Białko sojowe posiada lektyny (białka) które pomaga w walce z rakiem (profilaktyka).

Dla mężczyzn białko sojowe nie jest korzystne, bo wpływa na obniżenie poziomu testosteronu. Ale osobiście uważam ze jak ktoś doda sobie raz na jakiś czas, to spadku nie zobaczy :] Nie ukrywam ze takie mleko dodaje do kawy :P

Musli zazwyczaj mieszam z odżywką, smakowo wychodzi rewelacja. NP musli z odżywką o smaku "kokos" :]Akop Szostak edytował(a) ten post dnia 25.02.09 o godzinie 11:41
Łukasz W.

Łukasz W.
Legal/Compliance/Pra
wnik/Inspektor
Nadzoru

Tomasz T.:
Łukaszu, tu nie chodzi o brak czasu rano tylko o brak ochoty na jedzenie czegokolwiek:)

Tak, ja tez tak kiedys mialem ale zaczalem wczesniej wstawac i organizm zaczal szybciej sie domagac pozywienia:) Co do innych rad chlopakow w pelni sie zgadzam...na sniadanie najlepiej zjesc mieszanke weglowodanowo-bialkowa.
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Akop Szostak:

Białko sojowe posiada leptyny (białka) które pomaga w walce z rakiem (profilaktyka).

Jaki konkretnie rodzaj leptyn masz na myśli, bo leptyna sama w sobie to nic innego jak hormon tkanki tłuszczowej? Hormon ten uczestniczy w regulacji odczuwania apetytu, a jego spadek powoduje większe uczucie głodu, co w konsekwencji jest przyczyną tycia. Kobiety w wieku około menopauzalnym mają ten problem, mam na myśli spadek zarówno estrogenów jak i poziomu leptyny. Dlatego tak ważne jest, aby w tym okresie, zmienić swoje nawyki żywieniowe oraz wzbogacić dietę o takie składniki, które pomogą zachować stałą wagę i zminimalizują skutki spadku poziomu hormonów i dolegliwości z tym związanych.Magda K. edytował(a) ten post dnia 25.02.09 o godzinie 12:08
Magda Sanchez

Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Jeśli chodzi o problem Tomka to wydaje mi się, że przyczyną tego braku chęci na zjedzenie śniadania rano jest choćby fakt jak sam pisze, obżerania się w godzinach popołudniowo-wieczornych. W momencie kiedy się nasycimy do pełna aż tchu brak, do tego dochodzi również brak jakichkolwiek ćwiczeń fizycznych (bo się nie chce!), kładziemy się spać ociężali i wcale się nie dziwię, bo sama pewnie nie miałabym ochoty na przekąszenie czegokolwiek wcześniej niż o 10-11 rano, a nie 6-7 przed wyjściem do pracy. A może spróbuj Tomku tak sobie zorganizować dzień w biurze o ile to możliwe żeby zabierać sobie z domu gotowy posiłek, który możesz podgrzać i znaleźć czas na spokojne zjedzenie go w pracy w ramach głównego obiadu, ewentualnie wyskoczyć gdzieś zjeść porządny posiłek. Po powrocie do domu jedynie jakąś przekąskę, np. owoce, byle niezbyt wcześnie po samym obiedzie, bo będą Ci gniły w żołądku (dosłownie!) jeśli posiłek poprzedni nie zostanie strawiony. Następnie fajnie by było wygospodarować czas na porządny trening, oczywiście też nie możesz iść głodny, bo glikogen się szybciutko wyczerpie i power się skończy, pisaliśmy o tym wielokrotnie. Po treningu z kolei jakiś lekki posiłek, zaraz po ćwiczeniach np. banan lub dwa, nawet w przypadku redukcji spokojnie możesz sobie pozwolić na to, w domciu twarożek ze szczypiorkiem powiedzmy. Pomysłów jest trochę, nie wiem co lubisz tak naprawdę. Natomiast wszelakie dania a la obiadowe bym odradzała, bo po pierwsze obciążysz zbytnio układ trawienny na noc i będą kłopoty ze snem, po drugie, rano znowu nie byłbyś głodny i mamy powtórkę z rozrywki. A w dni wolne od treningu, znajdź sobie jakieś ciekawe zajęcie po pracy, cokolwiek, byle tylko nie spędzić popołudnia w lodówce:).
Akop Szostak

Najmocniej przepraszam, miało być lektyna a nie leptyna.Akop Szostak edytował(a) ten post dnia 25.02.09 o godzinie 11:43
Magda Sanchez

Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Nie, no spoko, tak po prostu wyłapałam czytając Twój post i od razu pytam jak czegoś nie rozumiem:). Dzięki.

konto usunięte

A to sa jakies rodzaje leptyn? xD
Z tego co wiem leptyna to leptyna. Co najwyzej mozna mowic o roznych szesciu IZOFORMACH receptora leptyny. Roznia sie one od siebie wylacznie domena cytoplazmatyczna (fragmentem struktury bialkowej).

Jezeli chodzi o korelacje leptyny z nowotworami to owszem istnieja takie przeslanki (udzial w procesie transformacji nowotworowej komorek), ale nie chodzi tu o pozytywny wplyw.Wciaz jednak osrodki naukowe prowadzace badania nad wplywem ekspresji leptyny i jej receptorow na komorki nowotworowe nie potwierdzaja tego jednoznacznie. Dziwi mnie, ze na GL niektorzy juz wiedza ;)Andrzej Kostuś edytował(a) ten post dnia 25.02.09 o godzinie 12:18
Akop Szostak

Jeżeli chodzi o wpływ lektyn, to opisane to jest w teorii "diety według grupy krwi"

Pomiędzy krwią a żywnością zachodzi reakcja chemiczna. Ta reakcja jest częścią dziedzictwa genetycznego. Wiemy to dzięki lektyną.

Lektyna – to bogate i różnorodne proteiny znajdujące się we krwi, mają właściwości aglutynujące, które oddziaływują na krew, dzięki nim w naturze organizmy przyłączają się do innych organizmów (np. bakterie i wirusy posiadają lektyny, dzięki którym mogą się przyłączać do śliskich wyściółek śluzówkowych ciała).

Lektyny używane przez wirusy lub bakterie mogą być wyspecjalizowane na konkretna grupę krwi.

Podobnie jest z lektynami zawartymi w pożywieniu, gdy zawierają one lektyny białkowe, które nie są zgodne z antygenem danej grupy krwi, kierują się one w określone miejsca (nerki, wątrobę, mózg, żołądek i tp.) i zaczynają zlepiać komórki krwi w tym obszarze.
Wiele lektyn żywnościowych ma cechy, które są wystarczająco bliskie określonemu antygenowi grupy krwi, aby uczynić go wrogiem dla innej.

W zależności od grupy krwi, działanie lektyn może prowadzić do :
1- zapalanie wyściółek przewodu pokarmowego
2- zaburzenie procesów trawienia, powodujące wzdęcia
3- zwolnienie tempa przemiany materii
4- osłabienie procesu produkcji insuliny
5- zaburzenie równowagi hormonalnej, powodujące zatrzymywanie wody w organizmie (edemia), zaburzenie pracy tarczycy i tp..
6- gorsze przyswajanie i wykorzystanie składników odżywczych

Ale również lektyny mogą mieć pozytywny wpływ na organizm.

Np.
jak już podałem z lektynami w białku sojowym.
Podobnie jest w przypadku ślimaków (grupa krwi A), które pomagają walczyć z rakiem piersi. Lektyny zawarte w tym pożywieniu (Ślimak jadalny - Helix) aglutenują (zlepiają sie) z ze zmutowanym typem komórki, i pomagają w jego neutralizacji (usuwa chore komórki).

czasem przed stosowaniem mocnych "proszków" zacznijmy od zmian nawyków żywieniowych. Oczywiście proszę traktować to jako profilaktykę :)

Podobnie jest ze środami przeciwbólowymi, omega 3 (zawarta w oleju lnianym) wspomaga walką ze stanem zapalnym komórki. Jest nazywana naturalnym środkiem przeciw bólowym.
Akop Szostak

Andrzej Kostuś:
A to sa jakies rodzaje leptyn? xD
Z tego co wiem leptyna to leptyna. Co najwyzej mozna mowic o roznych szesciu IZOFORMACH receptora leptyny. Roznia sie one od siebie wylacznie domena cytoplazmatyczna (fragmentem struktury bialkowej).

Jezeli chodzi o walke z rakiem to owszem istnieja takie przeslanki (udzial w procesie transformacji nowotworowej komorek), ale wciaz osrodki naukowe prowadzace badania nad wplywem ekspresji leptyny i jej receptorow na komorki nowotworowe nie potwierdzaja tego jednoznacznie. Dziwi mnie, ze na GL niektorzy juz wiedza ;)Andrzej Kostuś edytował(a) ten post dnia 25.02.09 o godzinie 11:47
tylko ze jak napisałem. Chodzi mi o lektyny a nie leptyny ! :)
Akop Szostak

Magda K.:
Nie, no spoko, tak po prostu wyłapałam czytając Twój post i od razu pytam jak czegoś nie rozumiem:). Dzięki.

jasne. Jeszce raz sorka ze literówkę.

niby jedna litera, a zmieniła sens całego tekstu :P

dzięki za zwrócenie uwagi ! :)
Magda Sanchez

Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Ja zrobiłam też "czeski błąd", już poprawiłam:)

Wyślij zaproszenie do