Temat: Dieta
Marcinie :)
Rzeźba to nic innego jak pozbycie się tłuszczu, który przykrywa nasze mięśnie. Najpierw trzeba zbudować mięśnie a później je uwidocznić. Tylko ze zazwyczaj te dwa procesy nie idą w parze. \
Również jak napisałeś to chwilowo nie ćwiczysz.
zgodzę się co do treningów ze są ważne :) Ale myślę ze również warto dobrze podejść do diety. Tak jak to właśnie ona stanowi 70% sukcesu.
Kiedyś również miał dużą nadwagę i z własnego doświadczenia powiem ze w tym momencie proponował bym zredukować tkankę tłuszczową. A później gdy już poziom tłuszczu będzie Ciebie satysfakcjonował, to zacznij budować "jakościową" masę mięśniową. Oczywiście przyrosty będę mniejsze, ale bardziej estetyczne (tak jak nie będzie zbędnego "balastu").
Dodatkowo przy układaniu diety musisz brać pod uwagę swój wiek, wagę, wzrost, aktualny tryb życia jaki prowadzisz (mimo ze nie ćwiczysz to może ciężko pracujesz) i myślę tez ze warto brać pod uwagę grupę krwi.
Takie moje uwagi :)
-spożywaj węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym (czym niższy indeks tym wolniej są trawione i nie powodują skoku cukru we krwi)
-tłuszcze używaj te zdrowe, głownie omega 3 (olej lniany, orzechy włoskie, ryby) ale tez pamiętaj ze musi być równowaga między rodzajami.
-przed snem możesz spokojnie zjeść posiłek, lecz białkowy (np. pierś z kurczaka z warzywami), dodatkowy posiłek przyspieszy metabolizm, dodatkowo białko bez węgli nasili wykorzystywanie tłuszczu jako paliwa w trakcie trawienia (nie dużo ale zawsze) i zwiększy efekt termogeniczny pożywienia (napędzając metabolizm).
-spożywaj dużo warzyw (najlepiej zielonych liściastych) sa źródłem witamin i minerałów, przeciwdziałają kwasicy w układzie pokarmowym.
Również możesz wspomóc się suplementami diety (nawet jeżeli nie ćwiczysz)
-zawsze pamiętaj o witaminach
-jako zastępczy posiłek (gdy nie masz czasu na zrobienie posiłku) możesz zjeść batonika "low carb" (np. matrix OLIMP), wypić szejka proteinowego bądź MRP ( w zależności potrzeb).
-środek oparty na Cholina i inozytol z dodatkiem l carnityny (przyspieszy to metabolizm, ureguluje poziom kwasów tłuszczowych w krwiobiegu, nasili prace enzymów odpowiedzialnych za lipolize (rozbijanie tłuszczu), jak również poprawie pracą błon komórkowych)
Pozdrawiam :)