konto usunięte

Temat: Ćwiczenia na atlasie a spalanie fat`u

Co myślicie o tym artykule: http://www.odchudzamsie.pl/odchudzanie/odchudzanie-wym...

Jeśli to prawda, to chyba niepotrzebnie kupiłem atlas i ławkę do brzuchów...
Ale myślę, że chyba można ćwiczyć na atlasie aerobowo? Np. zmniejszyć obciążenie i machać kilkanaście minut?
Proszę o radę bo się pogubiłem,
pozdrawiam, Tomek
Agnieszka J.

Agnieszka J. instruktor
kulturystyki i
fitness

Tomasz T.:
Co myślicie o tym artykule: http://www.odchudzamsie.pl/odchudzanie/odchudzanie-wym...

Jeśli to prawda, to chyba niepotrzebnie kupiłem atlas i ławkę do brzuchów...
Ale myślę, że chyba można ćwiczyć na atlasie aerobowo? Np. zmniejszyć obciążenie i machać kilkanaście minut?
Proszę o radę bo się pogubiłem,
pozdrawiam, Tomek
Na atlasie aerobowo to się raczej nie da :), wykonując więcej ruchów z mniejszym obciążeniem pracujemy nad rzeźba ciała, ale ćwiczeniami aerobowymi nazwać tego nie można!!!
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Tomku, generalnie mam dla Ciebie wiadomość taką, że owszem, to prawda, przynajmniej ja się podpisuję pod tym artem, ale...jak zwykle jest jakieś ale...więc no stress!
Trening siłowy powoduje wręcz przyspieszenie przemiany materii, od masy mięśni zależy tempo spadku wagi, to one spalają kalorie i nadmiar tłuszczyku, wiele osób tnie na maxa kalorie czy ogranicza się do diety niskowęglowodanowej, organizm nie ma z czego czerpać energii ćwicząc i zaczyna spalać owe mięśnie, wówczas spowalniają się procesy spalania tk. tłuszczowej, metabolizm się spowalnia i następuje zatrzymanie wagi. Przy gubieniu jak to określiłeś fat'u, 2 najważniejsze sprawy to właściwa dieta, ale w tej kwestii nie będę się rozpisywać, bo o tym było nie raz oraz ćwiczenia, zarówno te aerobowe i jak anaerobowe przy czym należy pamiętać, że trening stricte siłowy nie zawsze jest treningiem anaerobowym, kwestia w jaki sposób ćwiczymy i co jest naszym celem. I tak przy robieniu masy czyli wyciskaniu dużego ciężaru, nie więcej niż 6 max 8 powtórzeń, mięśnie działają w procesach beztlenowych. Przy rzeźbie tak zwanej, gdzie wykonujesz większą ilość powtórzeń w seriach (10-12) niż w przypadku masy, za to z lżejszym ciężarem, mięśnie korzystają z beztlenowych procesów energetycznych oraz w minimalnym stopniu z przemian tlenowych. Z kolei ćwicząc wytrzymałość mięśni, gdzie wykonujemy dużą ilość powtórzeń (ok.15-20) za to z bardzo niewielkim obciążeniem, mięśnie bazują głównie na tlenowych procesach energetycznych. Reasumując, atlasu i ławeczki do brzuszków nie wyrzucaj, jeśli jednak chcesz aby widoczne były Twoje mięśnie na czele z tymi na brzuchu, z pewnością nie wystarczy jedynie trzaskanie brzuszków. Machania hantlami, nawet tymi lekkimi przez 15 minut non stop również bym nie zalecała:). To tak na szybko, jak coś mi się jeszcze przypomni to napiszę. Pozdrawiam!

konto usunięte

Dziewczyny, bardzo dzięki:) a co myślicie o włączeniu co 2 dzień biegania? Wtedy byłby atlas na zmianę z bieganiem. Magda... moje mięśnie na brzuszku:) - chyba ich jeszcze nigdy nie widziałem, serio mówiąc mam konkretny cel (napiszę Ci na priv) Pozdrawiam

konto usunięte

Sorry Tomku. Ja jednak muszę napisać że tak do końca z powyższym artykułem nie mogę się zgodzić ;/

Trochę ogólnie napisane i do końca nie określone właściwe szczegóły.

Treningi beztlenowe są dla ciężarowców, to oni głównie korzystają z tego rodzaju wysiłku, sama dostawa tlenu do organizmu w odpowiedniej ilości powoduję zainicjowanie w parze z węglowodanami procesu spalania tkanki tłuszczowej.Piotr Cichocki edytował(a) ten post dnia 11.10.08 o godzinie 21:18
Magda Sanchez

Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Teoretycznie jest tak, że przez pierwsze 20 minut spala się w 80% węgle, a w 20% tk. tłuszczową, między 20-40 minutą, węgle i fat w stosunku 50/50%, powyżej 40 minuty w 80% fat, a w 20% węgle.

konto usunięte

Magda. Oczywiście teoretycznie i z duuuużym przymrużeniem oka, ze względu że czas "rozpoczęcia" spalania tkanki tłuszczowej jest względny i zależy tak od predyspozycji osoby ćwiczącej jak i od jej wytrenowania.
U osoby która ćwiczy regularnie może się rozpocząć już od tej przysłowiowej dwudziestej minuty, a u osoby która zaczyna trenować nawet po dwóch godzinach. Zarówno atlas jak i bieganie "parkowe" są raczej metodą na zrzucenie ciężaru węglowodanów z siebie niż dostania się do pokładów tkanki tłuszczowej.
Zwiększenie masy mięśniowej ma dodatkowy plus tak na marginesie zagadnienia, dlatego też nie należy i tego lekceważyć, że większa masa mięśniowa potrzebuje dużo więcej energii, przez co proces spalania tkanki tłuszczowej, oczywiście przy zachowaniu odpowiedniej diety, następuje szybciej.
Magda Sanchez

Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Piotr Cichocki:
Zwiększenie masy mięśniowej ma dodatkowy plus tak na marginesie zagadnienia, dlatego też nie należy i tego lekceważyć, że większa masa mięśniowa potrzebuje dużo więcej energii, przez co proces spalania tkanki tłuszczowej, oczywiście przy zachowaniu odpowiedniej diety, następuje szybciej.

Tak też napisałam w pierwszej części swojej wypowiedzi w tym wątku:)

konto usunięte

Magda K.:
Piotr Cichocki:

Tak też napisałam w pierwszej części swojej wypowiedzi w tym wątku:)

Znaczy się, nieświadomie uczyniłem plagiat ;) Magda, jesteś wielka :)
Magda Sanchez

Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

w końcu piję mleko:)

konto usunięte

Magda K.:
w końcu piję mleko:)

Jaaaasne, hehehe.. no i się zaczyna kolejna "kazeinowa awantura" ;)
Magda Sanchez

Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

ja się nie lubię kłócić, stwierdzam jedynie swoje racje:)

konto usunięte

Magda K.:
ja się nie lubię kłócić, stwierdzam jedynie swoje racje:)

Daję Ci dziś carte blanche z powodu późnej pory na "manie racji" ;)

konto usunięte

Proszę się tu nie kłócić z mojego powodu:) Wszystko przeczytałem i chyba wiem więcej, atlas więc będzie w użyciu co 2-gi dzień na zmianę z bieganiem.
Właśnie wróciłem z 1-go biegania, jest gorzej niż myślałem, o 30 min treningu mogę na razie zapomnieć, trwało to jakieś 15 minut, z czego na 2 minuty truchtu 4 minuty szedłem dysząc. Co dokucza: łydki, stawy w kostkach, płuca. Ale jestem zadowolony, że sobie obiecałem i zacząłem:) Chyba przydałoby się rzucić fajczenie...

Pozdrawiam!

konto usunięte

Tomasz T.:
Proszę się tu nie kłócić z mojego powodu:) Wszystko przeczytałem i chyba wiem więcej, atlas więc będzie w użyciu co 2-gi dzień na zmianę z bieganiem.
Właśnie wróciłem z 1-go biegania, jest gorzej niż myślałem, o 30 min treningu mogę na razie zapomnieć, trwało to jakieś 15 minut, z czego na 2 minuty truchtu 4 minuty szedłem dysząc. Co dokucza: łydki, stawy w kostkach, płuca. Ale jestem zadowolony, że sobie obiecałem i zacząłem:) Chyba przydałoby się rzucić fajczenie...

Pozdrawiam!

Sęk w tym właśnie co napisałeś. Żeby ćwiczenie spełniło swoją funkcję w tym przypadku jako spalacz musi być uspokojony oddech. Inaczej będzie to trening wydolnościowy.
Jedyny aspekt który pozwoli Ci osiągnąć zamierzony cel to konsekwencja. Trzymam kciuki i powodzenia.

P.S. Rzuć fajczenie qrde!Piotr Cichocki edytował(a) ten post dnia 12.10.08 o godzinie 10:23

Co jest złego w treningu wydolnościowym?
Jak słyszę od faceta że trzeba by rzucić fajczenie, to przed oczami staje mi mój kumpel, który raz na dwa miesiące rzucał fajki, robił to oficjalnie, głośno, czekając na okrzyki podziwu dziewcząt, wyrywał jakąś na "twardziela o żelaznej woli", i tyle z tego było :)
Sory, ale nie mogłem się powstrzymać.Robert Radoń edytował(a) ten post dnia 12.10.08 o godzinie 10:50

konto usunięte

Robert Radoń:
Co jest złego w treningu wydolnościowym?
Jak słyszę od faceta że trzeba by rzucić fajczenie, to przed oczami staje mi mój kumpel, który raz na dwa miesiące rzucał fajki, robił to oficjalnie, głośno, czekając na okrzyki podziwu dziewcząt, wyrywał jakąś na "twardziela o żelaznej woli", i tyle z tego było :)
Sory, ale nie mogłem się powstrzymać.

Robercie, jak byś ze zrozumieniem wczytał się w treść, a nawet kątem oka spojrzał na topic to byś wiedział że akurat w tym temacie o wydolności nie rozmawiamy. A jeżeli dodatkowo wymagasz ode mnie żebym zaproponował koledze po bieganiu lub przed papierosa i kiwał głową z aprobatą to wybacz. To jest dział poświęcony zdrowiu. Dział lansu który nadmieniasz w przykładzie jest pod innym linkiem.Piotr Cichocki edytował(a) ten post dnia 12.10.08 o godzinie 10:58

Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi, ale pozdrawiam cię również :)
Magda Sanchez

Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Jest oczywiste, iż oddychanie podczas ćwiczeń odgrywa niezwykle ważną rolę. Fajczenie sprzyja uwalnianiu wiekszej ilości wolnych rodników tlenowych, które przyspieszają proces starzenia się organizmu, zwiększa poziom cholesterolu tego złego, tzw. LDL, zmniejsza poziom witaminy E i C i wpływa niekorzystnie na funkcje układu oddechowego i krążenia. Wywołuje również skurcz odźwiernika, mięśnia znajdującego się między żołądkiem a dwunastnicą więc oprócz tego, że wogóle powinieneś się rozstać z tym nałogiem to już szczególnie zabierając się za wzmożoną aktywność fizyczną. Poza tym nie ma się co rzucać z motyką na słońce i z góry zakładać, że dziś czy już jutro przebiegnę non stop 30 minut czy 5km w przełożeniu tego na dystans. Zacznij powoli adaptować organizm do wysiłku, truchtaj sobie 1 min, 2 idź spokojnie, potem powtarzaj kilka razy od 4-5. I tak przez kilka dni, potem możesz stopniowo zwiększać czas biegu, a skracać marsz/chód. Po bieganiu pamiętaj o rozciąganiu, nigdy nie biegaj z pełnym żołądkiem, ale z zupełnie pustym również nie, podczas biegu oddychaj głęboko, wdech nosem, wydech ustami, płynnie tak żeby uniknąć głębszej zadyszki. Co do bólu stawów, może to być spowodowane niewłaściwą nawierzchnią, złym obuwiem tudzież brakiem predyspozycji zdrowotnych jak problemy ze stawami kolanowymi czy kostkami, a w przypadku nadwagi, wytwarza się dodatkowe obciążenie, które idzie na stawy. A może najpierw konsultacja z lekarzem? Zamiast biegania, może być rower lub basen, to pozwoli odciążyć stawy podczas ćwiczeń.Magda K. edytował(a) ten post dnia 12.10.08 o godzinie 11:22

Jeszcze raz.
Co jest nie tak z treningiem wydolnościowym?
Teraz wersja dla ludzi inteligentnych :)
Czy, jeśli biegając truchtem przez 30 - 60 minut, spalam tłuszcz, to biegając szybkim tempem, podnosząc tętno powyżej 150 uderzeń na minutę, czyli wykonując trenig "wydolnościowy", nagle przestaję spalać tłuszcz?
No więc, o to pytam, tylko człowiek biegający powoli, spala tłuszcz? jak zwiększy swoją wydolność, to nagle przestaje go spalać?

Następna dyskusja:

Ćwiczenia na biodra

Wyślij zaproszenie do