Przemek C.

Przemek C. Lider ds. Cyfryzacji
@ ABB, Bielsko-Biała

Temat: Dietka dla wegetarianki

Tym razem mam inne pytanko...
Jak rozpisać dietę dla wegetarianki? Cel - zrzucenie koło 4 kg a później utrzymanie wagi i poprawa sylwetki.
Starałem się coś wykombinować ale jakoś mi kurczaka brakuje :| Na bezmięsnym jedzeniu w ogóle się nie znam... :/
Rafał J.

Rafał J. Starszy wydawca

A ryby wchodzą w ogóle w grę? Jeśli nie, to gorzej, ale zostają jeszcze jajka, rośliny strączkowe, soja, orzechy, twaróg, kasza gryczana, ziemniaki (tutaj oczywiście uwaga na ilość węglowodanów). Zawartość białka w poszczególnych produktach można sprawdzić w różnych tabelach, np. tutaj: http://www.super-sylwetka.pl/tabela_wartosci_odzywczyc...

Dużo się pisało, że niby białka roślinne to te niepełnowartościowe, bo brak im wszystkich aminokwasów, ale są różne opinie. Jajka na pewno mają wszystkie aminokwasy.Rafał Jastrzębski edytował(a) ten post dnia 05.01.08 o godzinie 01:07
Przemek C.

@ ABB, Bielsko-Biała

Nie no... ryby nie są zwierzętami i pewnie ryby dziewczyna je :| No daj że spokój... :/
Krzysztof Królikowski

Krzysztof Królikowski
Administrator/progra
mista, Axel Springer
Polska

no jak.. ryby to nie zwierzęta? :-) to czym są ryby - rybami? :-P
mam znajomego który jest weganem (bardziej extremalny wegetarianizm) i ryb nie jje.
Przemek C.

@ ABB, Bielsko-Biała

No z tego wynika, że ryby to ryby i mięsa w sobie nie mają... tylko rybę :|

Ja mam znajomego, który od 12 lat jest wegetarianinem, ale uwielbia kaszankę. Jakoś nie mam serca mu powiedzieć, że taki z niego wegetarianin, jak ten z "12 groszy" Kazika :)
Przemek C.

@ ABB, Bielsko-Biała

No ale czy on je mięso? W sumie nie... hehehe

konto usunięte

Przemek Ciepły:
Tym razem mam inne pytanko...
Jak rozpisać dietę dla wegetarianki? Cel - zrzucenie koło 4 kg a później utrzymanie wagi i poprawa sylwetki.
Starałem się coś wykombinować ale jakoś mi kurczaka brakuje :| Na bezmięsnym jedzeniu w ogóle się nie znam... :/

Z produktów białkowych proponuję:
- ryby (panga, łosoś, tuńczyk w sosie własnym...itp.),
- sery twarogowe półtłuste i chude,
- białka jaj,
- orzechy,
- rośliny strączkowe (soja, soczewica) - ale z umiarem, bo po zjedzeniu roślin strączkowych występują wzdęcia,
- odżywki białkowe,
- poza tym ja lubię tofu;

Produkty węglowodanowe (węglowodany złożone; najlepiej spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym):
- płatki owsiane górskie,
- pieczywo ciemne, pełnoziarniste,
- brązowy ryż,
- makaron razowy..
- niestety ziemniaki odradzam ( zbyt wysoki IG) - http://zdrowezywienie.w.interia.pl/glikemiczny.htm#tab...

Polecam zjeść sporo warzyw (100-200 g) do każdego posiłku:
- brokuły, kalafior, pomidory, ogórki, kapusta, itp.;
- w zastępstwie warzyw polecam szklankę soku pomidorowego.

Pozostają tłuszcze, ale przy diecie redukcyjnej wg mnie wystarczą te z ryb i produktów białkowych, czasem do posiłku dorzucam trochę siemienia lnianego ;)

Oczywiście dietę (redukcyjną)dla wegetarianki należy uzupełnić w witaminy i minerały.

Aby skutecznie pozbyć się zbędnego tłuszczu należy rozpisać dietę pod konkretną osobę, starannie wyliczyć ilość białek, węglowodanów i tłuszczy na beztłuszczową masę ciała (polecam pomiar tkanki tłuszczowej na specjalnej wadze). Często same ważenie się nie wystarcza, na początku diety tracimy wodę z organizmu, a dopiero potem tkankę tłuszczową. Poza tym osoby ćwiczące mogą mieć mięśnie, a co się z tym wiąże - mogą więcej ważyć, co nie oznacza, że mają więcej tłuszczu - dlatego zaleca się pomiar tkanki tłuszczowej.

POWODZENIA :)Aleksandra Sepełowska edytował(a) ten post dnia 13.04.08 o godzinie 13:51

konto usunięte

witajcie, uwaga 'techniczna'- wegetarianie NIE jedzą ryb. jeśli ktoś je ryby, nie nazywajmy go/jej wegetarianinem/wegetarianka.
zatem dieta dla tej osoby nie zawiera składnika rybnego.

pozdrawiam,
Wegetarianin;-)
p.s. sam mam problem z dietą, bo trzeba byc mocno kreatywnym:)

konto usunięte

Rafał S.:
witajcie, uwaga 'techniczna'- wegetarianie NIE jedzą ryb. jeśli ktoś je ryby, nie nazywajmy go/jej wegetarianinem/wegetarianka.
Oczywiście masz rację.

btw
Niedawno dowiedziałam się, że ludzie spożywający ryby, przy rezygnacji z reszty mięs, to peskatarianie.

konto usunięte

Aleksandra S.:
Rafał S.:
Oczywiście masz rację.

btw
Niedawno dowiedziałam się, że ludzie spożywający ryby, przy rezygnacji z reszty mięs, to peskatarianie.
A osoby jedzące tylko schabowe bez innych mięs to schaboterianie:-)Andrzej Żuk edytował(a) ten post dnia 11.12.09 o godzinie 23:31

konto usunięte

Andrzej Żuk:
A osoby jedzące tylko schabowe bez innych mięs to schaboterianie:-)Andrzej Żuk edytował(a) ten post dnia 11.12.09 o godzinie 23:31
A tego to już nie wiem. Może należy spytać tych, którzy jedzą tylko schabowe ;)
Roman Kasprzewski

Roman Kasprzewski Konstruktor
elektronik - Posnet
Polska S.A.

Andrzej Żuk:
A osoby jedzące tylko schabowe bez innych mięs to schaboterianie:-)

A słyszałeś o frutarianach? Wierzą, że owoce mają uczucia i dlatego ich nie jedzą.

konto usunięte

Roman Kasprzewski:
Andrzej Żuk:

A słyszałeś o frutarianach? Wierzą, że owoce mają uczucia i dlatego ich nie jedzą.
Nie słyszałem, ale jestem ciekaw co jedzą?
Adam Stępień

Adam Stępień redaktor graficzny
Przegląd Sportowy

Roman Kasprzewski:
Andrzej Żuk:

gdzieś dzwonią...
frutarianie jak sama nazwa wskazuje jedzą właśnie jedynie owoce. najbardziej radykalni jedzą jedynie owoce, które same spadły z drzewa czy też krzaczka.

pozdro

a.
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

I wszystko stało się jasne:)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Frutarianizm

słyszałem o jakichś gosciach którzy nic nie jedza, podobniez trzyma ich przy życiu jakas energia kosmiczna.
widzialem zdjecie jednego, chudy był, ale wyglądał całkiem zdrowo, ale może coś nocami podjadał ;)
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Toż to na pewno był właśnie kosmita...Robert,a zdjęcie tego gościa to po którym drinku oglądałeś? :)

to akurat nie jest mozliwe, bo ja nigdy nie byłem po drinku.
a kosmita, to w rzeczy samej mógłby być :)Robert Radoń edytował(a) ten post dnia 17.12.09 o godzinie 22:45

Jestem lakto-owo-wegetarianką (tzn. że oprócz produktów roślinnych dopuszczam także jajka i przetwory mleczne). Odkąd zaczęłam chodzić na siłownię mam napady takiego głodu że aż mnie żołądek boli. Czy ktoś mądry może mi poradzić co powinnam dodać w diecie aby nie przytyć?

Następna dyskusja:

Dla początkujących

Wyślij zaproszenie do