Temat: kurczak z warzywami na slodko
Bardzo proszę :) przepis z filetem drobiowym, oraz makaronem ! Oczywiście dietetyczny ! Przepis mój :P
Makaron po chińsku, z filetem z kurczaka.
Składniki na przepis dla 2 osób ( 2 porcję):
- 300 gramów filetu z piersi kurczaka (lub indyka)
- 150 gramów makaronu razowego żytni, z mąki typ 2000
- 300 gramów mieszanki warzywnej na patelnię „do potraw chińskich”
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: chili, pieprz, sól, mieszanka chińska
Sposób przygotowania:
1. Kroimy filety
2. Dodajemy przypraw (najkorzystniej zamarynować filety wcześniej)
3. Rozgrzewamy patelnie
4. Delikatnie podsmażamy mięso na patelni (najkorzystniej przy użyciu specjalnego sprayu do smażenia, zamiast tłuszczu)
5. Wsypujemy do patelnie mieszankę warzywną wraz z makaronem
6. Dodajemy odrobinę przypraw i zalewamy wszystko wrzątkiem
7. Przykrywamy pokrywką, i dusimy wszystko od 5 do 7 minut
8. Przekładamy potrawę na dwa osobne talerze, a każdą z porcji polewamy łyżką stołową oliwy z oliwek.
9. Dekorujemy ziołami (wedle uznania)
Wartość odżywcza:
Cała potrawa:
Energia: 961 Kcal
Białko: 87 gramów (z czego 64 gramy pełnowartościowe)
Węglowodany: 115 gram
Tłuszcze: 20 gramów
Porcja dla jednej osoby:
Energia: 480 Kcal
Białko 43 gramy (z czego 32 gramy pełnowartościowe)
Węglowodany: 53 gramy
Tłuszcze: 10 gram
Akop Szostak edytował(a) ten post dnia 03.12.09 o godzinie 23:10