Akop Szostak Trener personalny
Temat: Największe błędy żywieniowe - art.
Witam wszystkich ! Pozwolę podzielić się swoim artykułem. Mam nadzieje ze wam się przyda ! :)Największe błędy żywieniowe.
Ile razy próbowaliście rozmaitych programów dietetycznych, ukierunkowanych na redukcje tkanki tłuszczowej? Z pewnością prób było wiele, lecz większość z nich kończyła się niepowodzeniem. Głodzimy się, pilnujemy czasu posiłków, unikamy cukrów i tłuszczy, wybieramy produkty typu light.
Niestety, przegrywamy kolejną bitwę...
Nie zawsze jednak musi tak być. Wystarczy przeanalizować najczęstsze błędy i wyeliminować je.
Oto lista najczęstszych błędów:
1. Unikanie posiłków. Największym błędem jest niejedzenie! Mimo, że założenie jest dobre, w końcu mniej jedzenia równa się mniejszej ilości kalorii, gdy nasz organizm odczuwa brak pożywienia, zaczyna korzystać z magazynowanych rezerw energetycznych (między innymi tkanki tłuszczowej). Lecz gdy kalorii jest zbyt mało, organizm stopuje przemianę materii! Jest to reakcja obronna, bronimy się przed wygłodzeniem.
2. Zero posiłków po 18. Jest to kolejny wielki błąd! Podczas trawienia pokarmu wyzwala się energia cieplna, która wpływa na tempo przemiany materii, przyspiesza ją. Pojęcie to jest znane w dietetyce jako efekt termiczny pożywienia.
3. Unikanie węglowodanów. Prawda jest taka, że węglowodany są niezbędne! Są one podstawowym źródłem energii, oraz wpływają na hormony (np. tarczycy), przyspieszając metabolizm. Dodatkowo są źródłem witamin, minerałów oraz błonnika. Powinniśmy więc wybierać produkty z pełnego ziarna. W przeciwieństwie od cukrów prostych nie tuczą!
4. Unikanie tłuszczy. 1 gram tłuszczu to aż 9 kalorii. Jest to wartość dwukrotnie wyższa niż w przypadku białek czy węglowodanów. Taka ilość z pewnością przeraża i nieraz wydawałoby się, że korzystniej będzie je wyeliminować. Pamiętajmy jednak, że tłuszcz tłuszczowi nie jest równy! Zamiast nasyconych kwasów tłuszczowych, powinniśmy spożywać nienasycone, które są określone mianem niezbędnych. Ich rola nie ogranicza się jedyne na dostarczania energii, ale również do budowania błon komórkowych, wpływania na poziom hormonów przyspieszających metabolizm, pomocy w walce z nadwagą, są źródłem witamin A, D, E, K.
5. Spożywanie nadmiernej ilości produktów „light”. Niestety, wydaje się nam, że produkty te można spożywać bezkarnie w dużych ilościach. Mimo ze została obniżona w nich wartość kaloryczna, to jedząc dwa lub trzy produkty dziennie dostarczymy większą ilość niż w „normalnym” odpowiedniku. Warto pamiętać, że nadmiar każdej kalorii tuczy!
6. Unikanie śniadania. W pospiechu często zapominamy, bądź unikamy spożywania śniadania. A jest ono jednym z najważniejszych posiłków. Dostarcza energii, przyspiesza metabolizm, hamuje napady wilczego głodu pod koniec dnia.
7. Używanie sztucznych substancji słodzących. Nadają one słodkości, lecz mogą doprowadzić też do łez. Mimo, że nie dostarczają kalorii, mogą prowadzić do przybierania na wadze! Słodziki pobudzają apetyt. Przeprowadzone badania udowodniły, że ludzie spożywający sztuczne substancje słodzące spożywają większe ilości pokarmu!