Agnieszka
J.
instruktor
kulturystyki i
fitness
- 1
- 2
Arkadiusz
S.
Think training's
hard? Try losing.
Michał
D.
Analityk Systemów
Biznesowych -
Central Europe HUB
Temat: Pulsometr
Arkadiusz S.:
Ale po co Ci on
Trening interwałowy przed Tobą?
A to pulsometr jest tylko do treningu interwałowego ?
A odpowiadając na pytanie Agnieszki:
Wiele dobrego słychać o sprzęcie Polara. Jak dla mnie z funkcji przydatnych/potrzebnych:
1. Monitorowanie HR ( jako podstawa )
2. Zapis treningów
3. Czas, data, alarm
4. Monitorowanie przekraczania zakresu HR
Co do kosztów - pytanie o to jak bardzo profesjonalnie podchodzisz do treningu ;) Kupisz za 200, a kupisz i za kwotę 4-cyfrową :)Michał D. edytował(a) ten post dnia 05.08.09 o godzinie 12:29
konto usunięte
A najprostsze i ponizej 200 (np. w Decathlonie).Choc ja jakos nie moge sie do tego przekonac.
Michał M. konsultant IT
Najtańsze to ja widziałem w Aldi za jakieś 60-70PLN. Ale jeśli chodzi o producentów to mogę się wypowiedzieć jedynie co preferuje środowisko biegowe:- Polar
- Garmin
- Timex
Przy czym jeśli chodzi o Garmina to są to już kombajny posiadające dużo więcej możliwości niż tylko pulsometr.
Magda
Sanchez
Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...
Agnieszko, ja używam od ponad półtora roku SIGMA Sport Fit Watch.Jestem bardzo zadowolona choć nie ukrywam, że brakuje mi w zegarku dwóch ważnych funkcji, a mianowicie dystansu i prędkości. Kiedy powiedzmy jeżdżę na rowerze, nie mam z tym problemu, bo na kierownicy mam jednocześnie zainstalowany licznik z funkcjami wskazanymi powyżej. W przypadku biegania już tak kolorowo nie jest, bo każdą nową trasę muszę najpierw rozdziewiczyć przejeżdżając ją na rowerze w celu odmierzenia właściwego dystansu. Niemniej jednak podstawowe funkcje takie jak wskazał Michał D. wraz z możliwością zaprogramowania sobie wskaźnika spalania kcal wedle danej dyscypliny z opcją poziomu relaxed, avarage czy intensive (część jest automatem zainstalowana w zegarku, część figurująca jako "other" wpisujesz ręcznie na podstawie tabeli, którą masz na CD kupując cały oryginalny zestaw). Ćwiczę z nim na rowerze, biegając, jeżdżąc na wrotkach, łyżwach, czy ćwicząc na siłowni lub aerobiku. Bardzo fajny motywator, a przede wszystkim narzędzie, które pomaga Ci monitorować własne wyniki, obserwować progres, etc. Kiedyś nawet użyłam sprzętu na basenie, bo jest wodoszczelny, niestety jednak w wodzie opaska coś słabo była kompatybilna z zegarkiem więc nic z tego nie wyszło. Jest to jednak bardzo wszechstronne urządzenie, polecam! Ceny nie znam dokładnej, bo był to prezent, ale chyba coś w okolicy 300,00 PLN.
konto usunięte
Agnieszka J.:
Jakie funkcje powinny się w nim znaleźć, a jakie to zwykły bajer? Jakich producentów polecacie? Ile powinno się w taki sprzęt zainwestować i czy w ogóle warto?
Funkcja, ktora sie przydaje (i pewnie wszystkie drogie pulsometry ja maja, ale nie wszystkie tanie - a mi sie nie widzialo wydawac paruset zlotych) to informowanie dzwiekiem wyjscie poza dana strefe.. tzn. ustalasz sobie przedzialy tentna, w ktorych chcesz trenowac i jak zejdziesz ponizej lub powyzej to masz co iles tam sekund sygnal dzwiekowy, wiec latwo sie mozesz zorientowac, ze powinnas zwolnic/przyspieszyc.
Arkadiusz
G.
Zrezygnować z marzeń
ze strachu przed
porażką to jak
pope...
Witam,ja osobiście używam SIGMA PC15 i jestem zadowolony.
Agnieszka J.:
Co sądzicie o pulsometrach? Czym kierować się przy wyborze? Jakie funkcje powinny się w nim znaleźć, a jakie to zwykły bajer? Jakich producentów polecacie? Ile powinno się w taki sprzęt zainwestować i czy w ogóle warto?
Roman
Kasprzewski
Konstruktor
elektronik - Posnet
Polska S.A.
Jeśli będziesz używała do jazdy na rowerze i lubisz jeździć po zmroku to koniecznie z podświetlaniem. Banał, ale można o tym zapomnieć w szale porównywania kolejnych modeli :)
Magda
Sanchez
Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...
Dobra uwaga, zapomniałam dodać, że moja SIGMA nie posiada także owego podświetlania, ale to dlatego, że przeważnie w nocy nie śmigam gdzieś po krzakach. Kilka razy biegałam po 22, ale zawsze po ścieżce wzdłuż ulicy dobrze oświetlonej latarniami więc nie było problemów z patrzeniem na zegarek. Ale suma sumarum przyznaję, że brakuje tych 3 funkcji. Dziś po 22 wyjątkowo wracałam właśnie na rowerze do domu, na pulsometr zerkałam jak łapały mnie światła, wyniki jednak holistycznie przeanalizowałam już na spokojnie po powrocie.
Agnieszka
J.
instruktor
kulturystyki i
fitness
Dziękuje za odpowiedzi :)O pulsometrze myślę głównie ze względu na "interwały", ale warto byłoby sprawdzić jak reaguje mój organizm na wszelką aktywność fizyczną jaką prowadzę.
Priorytetem jest dla mnie trening siłowy, a większość zajęć jakie prowadzę to dla mnie na pewno wysiłek aerobowy, ale myślę, że czas już spróbować treningu interwałowego.
Monika N. referent UM
odświeżam wątek ponieważ szukam opinii czy warto kupić ten pulsometr? http://www.outdoorzy.pl/195-zegarki-pulsometry/4193-ti...
Marcin
Lipowski
http://www.cyklopedi
a.mazoviamtb.pl/Marc
in_Lipowski_3050 ...
Monika N.:a jesteś pewna że to pulsometr, a nie zwykły stoper ?
odświeżam wątek ponieważ szukam opinii czy warto kupić ten pulsometr? http://www.outdoorzy.pl/195-zegarki-pulsometry/4193-ti...
Monika N. referent UM
Marcin Lipowski:przepraszam, podałam zły link, chodzi mi o triathlon T5K567, szukam czegoś dla mojego faceta, wolałabym by potem nie narzekał :)
Marcin
Lipowski
a.mazoviamtb.pl/Marc
in_Lipowski_3050 ...
Monika N.:w tej cenie to bym raczej wybieral polara rs300x, przynajmniej sprawdzona firma i przyzwoite rozwiazana do analizy treningu, no i mozna dokupic dostawkę gps aby zapisywac prędkosc i dystans.Marcin Lipowski edytował(a) ten post dnia 08.05.12 o godzinie 20:01
Marcin Lipowski:przepraszam, podałam zły link, chodzi mi o triathlon T5K567, szukam czegoś dla mojego faceta, wolałabym by potem nie narzekał :)
Monika N. referent UM
a timex to zła firma? Dotychczas miałam styczność jedynie z ich zegarkami, ale zawsze były niezawodne. Jakby nie było dzięki za opinię, poszukam jeszcze, a nóż znajdę coś wartego uwagi.
Magda
Sanchez
Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...
Jeśli chcesz wypas to proponuję Garmin Forerunner 305:http://allegro.pl/nowy-garmin-forerunner-305-hr-3-lata...
Marcin
Lipowski
a.mazoviamtb.pl/Marc
in_Lipowski_3050 ...
timex to zegarki, polar to pulsometry i to jest podstawowa różnica.co do garmina, to mimo że sam używam i sobie chwalę to jednak ten za 800zł ma mniejszą funkcjonalność niż polar za 500, co innego jak rozmawiamy o sprzęcie z jeszcze wyższej półki tj. 1500+ wtedy rzeczywiście garmin ma przewagę.
a może napisz do czego ma służyć ten pulsometr, tj. jaki rodzaj sportu, aktywności to będzie można dobrać coś pod konkretną osobę.
Bartek Wilk www.wolftrade.pl
Ja polecam wszystkim z miarę zasobnymi portfelami pulsometry firmy Garmin i oczywiście Polar.A dla tych którzy nie chcą wydawać kasy na drogi sprzęt (przynajmniej na początku przygody z bieganiem), proponuje tańszy pulsometr oraz zastosowanie kilku prostych "tricków".
1:Ustalanie trasy za pomocą Google Maps.Gdy nie miałem jeszcze pulsometru z GPS każdą trasę planowałem na GMaps dzięki temu wiedziałem ile w dany dzień przebiegnę, bez wcześniejszej jazdy trasą na rowerze;]
2.Jeżeli komuś nie przeszkadza bieganie z komórką to jest mnóstwo aplikacji dostępnych na telefon (tj:Sports tracker,Endomodo itp) które policzą przebiegniętą trasę ilość kroków,kalorii itp.
Jedyny problem to kontrolowanie "progów" gdyż bez sygnału informującego o przekroczeniu/zejściu progu musimy zerkać co chwilę na wyświetlacz.
Monika N. referent UM
Mój facet jest zapalonym biegaczem, wiem, że szuka pulsometru, ale nie chcę wprost go pytać o jakim marzy ;-) Myślę, że GPS obowiązkowo powinien mieć, piszecie, że timex to zegarki, ale byłam na ich stronie i mają parę modeli pulsometrów i dla takiego laika jak mnie to wydają się być nawet nieźle wyposażone.- 1
- 2
Następna dyskusja: