Arvind Juneja

Arvind Juneja Współtwórca @
Fangol.pl | Blogger
@ Fitback.pl

Temat: na zdrowie!

takie pytanie,
mam ja katarek :)

i się zastanawiam jak to jest z "dmuchaniem nosa" (fajnie to brzmi jak się tak dłużej zastanowić ^_- ) w miejscach publicznych..

a i tak btw. moja mama mi kiedyś wspomniała sytuację w której jakiś lekarz stwierdził że nie powinno się mówić "na zdrowie" gdy ktoś kichnie bo...

na zdrowie się nie kicha :)
Piotr R.

Piotr R. Specjalista PR ds.
komunikacji
wewnętrznej

Już tutaj: http://www.goldenline.pl/forum/savoir-vivre-czyli-sztu...

na ten temat dyskutowaliśmy :)

Generalnie uważam, że kichanie to shitsurei ;)
Arvind Juneja

Arvind Juneja Współtwórca @
Fangol.pl | Blogger
@ Fitback.pl

było o mówieniu a mi głównie tutaj chodzi o proces fizyczny "dmuchania nosa" :)

konto usunięte

Arvind J.:
było o mówieniu a mi głównie tutaj chodzi o proces fizyczny "dmuchania nosa" :)
Wg. mnie nic niegrzecznego czy nietaktownego. Naturalnie w chusteczkę i w miarę dyskretnie.
Tgz. strzelanie z dubeltówki:D:D (często uskuteczniane publicznie przez tgz. "smakoszy taniego wina") to szczyt.
Izabela P.

Izabela P. Team Leader

dla mnie to calkiem normalna sprawa i nigdy sie nad tym specjalnie nie zastanawialam. mowie "na zdrowie" za kazdym razem gdy ktos kichnie. i z takim tez zachowaniem spotykam sie wsrod ludzi w najblizszym otoczeniu. i nie sa to Polacy.
Adam K.

Adam K. Project Manager, ABB

SV kataru:

1. Jeśli w naszym towarzystwie znajdują się inne osoby to wtedy przepraszamy i odsuwamy się na bok (lub lekko się odwracamy) i robimy swoje. Pod żadnym pozorem nie smarkamy komukolwiek "w twarz".

2. Staramy się to robić jak najciszej. Smarkanie to nie puszczanie bąka, więc nie ma się czym przejmować, tym niemniej warto oszczędzić towarzystwu raczej mniej przyjemnych dźwięków.

3. Fajnie jest gdy jednorazowe chusteczki higieniczne faktycznie są jednorazowe i po użyciu je wyrzucamy (nie chowamy do kieszeni!) nawet jeśli nie wykorzystaliśmy całej przestrzeni :)

4. Może i zabawna rada, ale nie oglądamy tego co wysmarkaliśmy :)
Kate Z.

Kate Z. Don't try

Adam K.:
SV kataru:

1. Jeśli w naszym towarzystwie znajdują się inne osoby to wtedy przepraszamy i odsuwamy się na bok (lub lekko się odwracamy) i robimy swoje. Pod żadnym pozorem nie smarkamy komukolwiek "w twarz".

2. Staramy się to robić jak najciszej. Smarkanie to nie puszczanie bąka, więc nie ma się czym przejmować, tym niemniej warto oszczędzić towarzystwu raczej mniej przyjemnych dźwięków.

3. Fajnie jest gdy jednorazowe chusteczki higieniczne faktycznie są jednorazowe i po użyciu je wyrzucamy (nie chowamy do kieszeni!) nawet jeśli nie wykorzystaliśmy całej przestrzeni :)

RZEWELACJA!!!
i cała wykładnia...
Dominika M.

Dominika M. Starszy Specjalista
ds. HR / HR Business
Partner / Rekrut...

A co do tego popularnego "na zdrowie", kiedy ktoś kicha, to czytałam gdzieś, że nie powinno się tego mówić, bo to nijak się ma do tematu Chodzi o to, że w dawnych sarmackich czasach, gdy popularna była tabaka, po której siarczyście się kichało, rzucało się kichającemu właśnie "na zdrowie". Dziś już wyszło to z mody. Ot tyle... :DDominika K. edytował(a) ten post dnia 12.06.07 o godzinie 06:32

konto usunięte

Izabela P.:
dla mnie to calkiem normalna sprawa i nigdy sie nad tym specjalnie nie zastanawialam. mowie "na zdrowie" za kazdym razem gdy ktos kichnie. i z takim tez zachowaniem spotykam sie wsrod ludzi w najblizszym otoczeniu. i nie sa to Polacy.

A co z "seryjnymi kichaczami"? Poczekać aż się wykichają i na końcu jedno "na zdrowie" czy może po każdym kichnięcu?
Emilia Orlińska

Emilia Orlińska Doradca ds
Inwestycji Klientów
Prywatnych/BRE
Private Ban...

Adam K.:
SV kataru:

Brawo brawo:) Sama nie potrafiłabym tego lepiej podsumować;)
Izabela P.

Izabela P. Team Leader

Ania Gliwinska - P.:
Izabela P.:

A co z "seryjnymi kichaczami"? Poczekać aż się wykichają i na końcu jedno "na zdrowie" czy może po każdym kichnięcu?

:) zdecydowanie opcja numer 1 hahah , pozdrawiam

słowo na zdrowie jest to o słowiańsko-pogański zwyczaj mianowicie ludzie wierzą , że podczas kichania wygania się złe duchy z ciała i ktoś musi powiedzieć "coś miłego (na zdrowie)" aby owe demony nie wróciły do ciała ;D

konto usunięte

Adam Kukla:
2. Staramy się to robić jak najciszej. Smarkanie to nie puszczanie bąka, więc nie ma się czym przejmować.
To zależy jak się kto napręży. ;)
Eee tam, najlepsze są szmaciane, raz w tygodniu wrzucane do prania, a przez resztę czasu zwinięte w sexowną kuleczkę i noszone w kieszeni. :P
A mi kiedyś lekarka powiedziała, że powinno się właśnie kontrolować. Np. czy aby mózg nie wyskoczył. ;)

I to by był mój najobrzydliwszy post na GL. :D

Następna dyskusja:

"na zdrowie"

Wyślij zaproszenie do