Temat: BRĄZOWE BUTY DO CZARNEGO GARNITURU
Katarzyna B.:
Podobno
dzięki Bogu, podobno :)
nie powinno się nosić czarnego garnitury i białej
koszuli. Kojarzy się to szkolnie. Czarny garnitur powinno się wkładać tylko na pogrzeb - podobnie jak i buty.
ja jednak do szarego, grafitowego założę czarne. bardzo ewentualnie wiśniowe. brąz jest nieelegancki.
Najlepszy kolor butów to bardzo ciemny brąz.
Garnitur - najlepiej gładki, bez żadnych ozdób.
a modny prążek?
Koszula - nigdy nie biała. Lepiej kolor ten zastąpić kolorem błękitnym lub e cri.
w błękitnych można wyglądać jak Kwach, a to nie komplement :) na szczycie państw wszyscy byli w białych a elegant z sld w błękitnej.. wybieram białą. ecru nie zawsze dobrze wygląda.
Krawatem można zawsze urozmaicić wygląd w zależności od tego czy wkładamy go w celach oficjalnych czy też nie.
krawat to najważniejszy elemnet. potrafi zepsuć albo dźwignąć całość.
Elegancki mężczyzna powinien być krótko obcięty, ale nie za krótko.
a jak jest łysy ? ;) tu mocno bym polemizował.
Nie powinien też nosić żadnych dodatków typu:
bransoletki, łańcuszki itp. - to jest wykluczone.
zgoda.
Jeśli wkłada
zegarek, to tylko na gładkiej, wykonanej z jakiegoś materiału bransoletce, nigdy nie metalowej, srebrnej lub złotej.
błąd. co to gładka bransoleta z jakiegośmateriału? metal to też materiał..
oficjalnie skórzany pasek, nieoficjalnie dowolność.. bransoleta może być i sportowy zegarek.
W zależności od tego, czy ubiera się w celach oficjalnych czy też nie, może sobie pozwolić na różnorodność w tej kwestii. Zegarek z prostokątną tarczą w sytuacjach oficjalnych, z okrągłą - nieoficjalnych.
proponuję zajrzeć na oficjalne strony renomowanych producentów, oni chyba sie znają...
Nie zapomnijmy, że w zależności od typu urody danej osoby w inne kolory powinna się ubierać. Nie każdy kolor pasuje każdej osobie.
zgoda. blondyn w różowej koszuli... sam miód :) a w ogóle różowa koszula.. podobno modna.
JESZCZE RAZ PODKREŚLĘ: NIE STOSUJMY CZARNYCH GARNITURÓW, CZARNYCH BUTÓW I BIAŁYCH KOSZUL - to nie jest eleganckie w brew pozorom.
wbrew jakim pozorom? jest bardzo eleganckie.. wieczorem ;) niektórzy tak się ubieraja do pracy, fakt. wielu, szczególnie paniom elegancko myli się z wieczorowo i bywa komicznie.
Jeśli ktoś potrzebuje porady w tej kwestii zapraszam na priv.
Pozdrawiam
PS. Mowa tutaj tylko o wizerunku mężczyzny, kobiety obowiązują nieco inne konwencje. I w tym co napisałam, nie miałam na myśli tego, że np. całkowicie powinno się wyeliminować czarne stroje.
Jednak powinno się je stosować tylko wieczorami (opera, operetka, bardzo elegancka restauracja) lub na pogrzebach. Nigdy w sytuacjach biznesowych.
ale to tylko moje przemyslenia. nic więcej. a brązowe buty noszę do zielonych sztruksów i lnianych spodni latem. tylko.
pozdrawiam
Arkadiusz Piotr Z. edytował(a) ten post dnia 30.12.07 o godzinie 22:51