Temat: "Szanowna Pani", czyli jak nie należy się zwracać.

Witam,

"Szanowna Pani", "Szanowna Pani Jolanto", obie formy są jak się ostatnio dowiedziałam - niestosowne. Proszę zatem o radę jak powinno się formułować zwroty grzecznościowe do potencjalnych klientów np. z propozycją spotkania droga mailową. Za odpowiedź serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam,

MagdalenaMagdalena S. edytował(a) ten post dnia 13.12.07 o godzinie 17:26
Anna Maria Woźniak

Anna Maria Woźniak ... restart
systemu...

Przyznam, ze "szanowna pania" jestem tytulowana od czasu do czasu. Na mojej ulicy jest sklep z wybornymi trunkami w cenach konkurencyjnych nieprzekraczajacych 5 zlotych. Od rana stoja przed tym sklepem dzentelmeni, i przechodzac obok nich, slysze: "szanowna pani poratuje spragnionego czlowieka grosikiem". ;)Anna Maria Wozniak edytował(a) ten post dnia 13.12.07 o godzinie 00:11

konto usunięte

Po prostu:
Proszę Pani, czy zechciałaby Pani spotkać się.....Maria B. edytował(a) ten post dnia 12.12.07 o godzinie 21:10
Adam Jarczyński

Adam Jarczyński Marketingu &
Branding & PR

Unikajmy imion, przynajmniej przy pierwszych kontaktach - niektórych strasznie to irytuje.

Jest to nagminnie stosowane, szczególnie w korespondencji elektronicznej. Często spotykam się z per Panie Adamie już na pierwszym spotkaniu.

Pozdrawiam,
Adam
Adrian L.

Adrian L. Dyrektor Handlowy

"Szanowna Pani", "Szanowna Pani Jolanto",

Moim zdaniem "Szanowna Pani" jest ok, mogło być niestosowne do sytuacji, natomiast "Szanowna Pani Jolanto" jest nie-ok,lepiej użyć "Szanowna Pani" albo "Pani Jolanto". Nie można mówić do kogoś z szacunkiem i rezerwą, a jednocześnie po imieniu. "Szanowna Pani Jolanto" pasowałoby do dobrze nam znanych, starszych osób, które dobrze znamy, a jednocześnie chcemy koniecznie podkreślić nasz szacunek do nich.

Szanowna Pani było zbyt formalne, podejrzewam, bo juz wcześniej ta kobietę znaliście. Mam rację?

konto usunięte

Szanowna Pani/Panie jest WYLACZNIE forma listowna. Nigdy nie uzywa sie tego w rozmowie.

Maria B.:
Szanowna Pani/Panie jest WYLACZNIE forma listowna. Nigdy nie uzywa sie tego w rozmowie.

Dokładnie o taką formę mi chodzi:) Nie sprecyzowałam dokładnie swojej wypowiedzi.

Pozdrawiam.Magdalena S. edytował(a) ten post dnia 13.12.07 o godzinie 17:28

konto usunięte

Zaznaczam-zależy gdzie.
W Krakowie taka tytułomania jest powszechna oraz niemlże obowiązkowa!

konto usunięte

Tzn. jak? Normalnie w kontakcie face to face mówi się "szanowna pani"?!
Ależ to brzmi jak kpina! :D Jak "moja droga" powiedziane protekcjonalnym tonem...

Moim zdaniem (a także wg mojej wiedzy, a kształciłam się m.in. w tym kierunku) praktycznie jedynym odpowiednim powitaniem w kontaktach listownych / mailowych z osobą, z którą nie mamy poufałych stosunków, jest "Szanowna Pani / Szanowny Panie", natomiast w komunikacji ustnej to jest po prostu "pani/pan" i nic innego.
Oczywiście jeśli chcemy okazać szczególny szacunek, można to okraszać różnymi uprzejmościami typu "czy byłaby pani tak miła" czy nawet "czy byłby pan łaskaw" itp.

Ale "szanowna pani" w języku mówionym - w życiu!

konto usunięte

Karolina Ida Kamińska:
Tzn. jak? Normalnie w kontakcie face to face mówi się "szanowna pani"?!
Ależ to brzmi jak kpina! :D Jak "moja droga" powiedziane protekcjonalnym tonem...

Moim zdaniem (a także wg mojej wiedzy, a kształciłam się m.in. w tym kierunku) praktycznie jedynym odpowiednim powitaniem w kontaktach listownych / mailowych z osobą, z którą nie mamy poufałych stosunków, jest "Szanowna Pani / Szanowny Panie", natomiast w komunikacji ustnej to jest po prostu "pani/pan" i nic innego.
Oczywiście jeśli chcemy okazać szczególny szacunek, można to okraszać różnymi uprzejmościami typu "czy byłaby pani tak miła" czy nawet "czy byłby pan łaskaw" itp.

Ale "szanowna pani" w języku mówionym - w życiu!

i ja tej wersji będę się trzymać :)

konto usunięte

No to wobec tego w Krakowie życie idzie swoim torem...
bo na kazdej prawie odprawie lekarskiej w Klinice słyszałam "Szanowny panie Prymariuszu", "szanowny panie profesorze", do mnie mówią "Szanowna pani Doktor"...słyszałam na sympozjum "szanowny panie mecenasie, mam panu przyjemnośc przedstawić...."itp.
Iwona K.

Iwona K. Zarządzanie ofertą
produktową

Zgodnie z zapisami jakie odnalazłam na stronach firmy Competitive Skills

" W e-mailach należy używać zwrotów grzecznościowych. Wobec osób, których nie znamy, stosownie będzie zwracać się Szanowna Pani czy Szanowny Panie. W stosunku do współpracowników, klientów, kontrahentów, których znamy, z którymi prowadzimy korespondencję przez dłuższy czas, możemy użyć
zwrotu: Pani Anno itp. "Iwona K. edytował(a) ten post dnia 19.01.08 o godzinie 17:31

konto usunięte

"Pani Anno" to mieszczanski koszmar....

konto usunięte

Maria B.:

Nie zgadzam się. Mieszczański koszmar to "Pani Wiśniewska, Panie Kowalski".

Moim zdaniem zwracać się po imieniu można, ale tylko wtedy, kiedy jesteśmy przekonani, że tej drugiej osoby to nie urazi.
Mnie nie przeszkadza, gdy ktoś mówi "Pani Karolino". Mówili tak szefowie (zanim przeszliśmy na "ty"), mówią tak osoby, z którymi moja firma ściśle i długo współpracuje i w związku z tym jesteśmy przyzwyczajeni do częstych kontaktów - nie mam nic przeciwko temu, a samo "pani" byłoby dla mnie zbyt chłodne.

Iwona K.:
Zgodnie z zapisami jakie odnalazłam na stronach firmy Competitive Skills

" W e-mailach należy używać zwrotów grzecznościowych. Wobec osób, których nie znamy, stosownie będzie zwracać się Szanowna Pani czy Szanowny Panie.

Do potencjalnego klienta, któremu proponuję w ostateczności spotkanie drogą e-mailową, stosuję zwrot "Szanowna Pani/Szanowny Panie". Niedawno zaś zwrócono mi uwagę, że lepszą formą będzie po prostu "Witam, czy witam serdecznie". Być może jestem nie z tego świata, ale mam wątpliwości, czy stosować dany zwrot do Dyrektorów, czy Prezesów, z którymi zamierzamy współpracować. Jedna z przedmówczyń, wyraża swoja awersję do zwrotu podanego w tytule wątku, jako, że stosują go tzw. sklepikarze. Każdy ma inne poglądy na daną kwestię, inne doświadczenia z tym związane. Czy ktoś jest w stanie przedstawić formułę, jak należy się zatem zawracać w e-mailu? Wydawałoby się, że pytanie banalne, ale często to niewłaściwe powitanie może mieć nieoczekiwane skutki, czyli np. brak reakcji ze strony adresata. W jakimś stopniu świadczy ono o osobie, która wystosowała zapytanie. Głupcem jest ten , kto myśli, ze wie wszystko;) Za udzielone odpowiedzi, bardzo dziękuję.

Pozdrawiam:)Magdalena S. edytował(a) ten post dnia 20.01.08 o godzinie 14:30

konto usunięte

Mail jest tak naprawde tym samym co snail czyli normalny list. W obu stosujemy okreslenie Szanowna Pani/Panie.

Witam jest nieco infantylne - moim zdaniem - zwlaszcza jesli jest to mail do klineta, dyrektora czy nie znanej nam prywatnie osoby, z ktora nie jestesmy na ty.

konto usunięte

Maria B.:
Mail jest tak naprawde tym samym co snail czyli normalny list. W obu stosujemy okreslenie Szanowna Pani/Panie.

Witam jest nieco infantylne - moim zdaniem - zwlaszcza jesli jest to mail do klineta, dyrektora czy nie znanej nam prywatnie osoby, z ktora nie jestesmy na ty.

Słusznie.
"Witam" to formuła gospodarza. Tak mówi ktoś, kto sugeruje, że z przyjemnością widzi kogoś na swoim terytorium.

Co więcej - formuła minimalnie wyżej stawiająca mówiącego od tego, do kogo się zwraca, lekko protekcjonalna.

Nie pozwalam sobie na "witam" w oficjalnej korespondencji. Tylko Szanowna Pani / Szanowny Panie.
Anna G.

Anna G. Common Sense

Maria B.:

oj tak, tak...
Arkadiusz Piotr Z.

Arkadiusz Piotr Z. sticky business

Maria B.:
Mail jest tak naprawde tym samym co snail czyli normalny list. W

skoro zakładasz, ze nie zrozumiemy pojęcia snail, to gonie używaj. a jeśli już użyłaś, nie tłumacz, chyba, że od razu zaczniesz zwracać się do nas per "kochane głąby".
takie podejście raczej dtskryminuje Cię jako osobę, która ma pojęcię o sztuce życia. n'est pas?
sugeruje raczej kompleksy i własnie owo drobnomieszczaństwo.

obu stosujemy okreslenie Szanowna Pani/Panie.

infantylna szczególnie jest postawa :jawiemlepiejbotak", skoro witam jest "be", to jakie jest żegnam?

"błogosławieni, którzy nie mają nic do powiedzenia, a mimo to zachowują milczenie."

konto usunięte

Arkadiusz Piotr Z.:

>
infantylna szczególnie jest postawa :jawiemlepiejbotak", skoro witam jest "be", to jakie jest żegnam?

"błogosławieni, którzy nie mają nic do powiedzenia, a mimo to zachowują milczenie."
Karolina Ida Kamińska:

Słusznie.
"Witam" to formuła gospodarza. Tak mówi ktoś, kto sugeruje, że z przyjemnością widzi kogoś na swoim terytorium.

Co więcej - formuła minimalnie wyżej stawiająca mówiącego od tego, do kogo się zwraca, lekko protekcjonalna.

Nie pozwalam sobie na "witam" w oficjalnej korespondencji. Tylko Szanowna Pani / Szanowny Panie.
*Anna *Grabowska*:
Maria B.:

oj tak, tak...

Drogie Panie - ten komentarz Arkadiusza Piotra Z jest skierowany chyba takze do Was, prawda?Maria B. edytował(a) ten post dnia 20.01.08 o godzinie 17:42

Wyślij zaproszenie do