Justyna M.

Justyna M. Senior Research
Analyst BASES,
Nielsen

Temat: Jak się witać ze "średnio-znajomymi"?

Przychodzę na imprezę i trafiam w środek towarzystwa złożonego z moich bardzo dobrych znajomych i przyjaciół oraz osób, które znam, ale tak "średnio na jeża". Kiedy jestem "sam na sam" z przyjaciółmi, zawsze witam się cmoknięciem w policzek, ale jak zachowac się w takiej sytuacji?

1. Przywitać się ze wszystkimi ogólnie, nie cmokając przyjaciół (a co w sytuacji, jesli któreś z nich ruszy do cmokania? ;)

2. Cmoknąć przyjaciół, z resztą przywitać się słownie albo uściskiem dłoni?

3. Wycałować wszystkich?

Dodam, że ostatnie rozwiązanie najmniej mi odpowiada, nie lubię takich całowanek z dalszymi znajomymi i podejrzewam, że także część z nich mogłaby nie być zachwycona.

Jakie jest Wasze zdanie?

konto usunięte

Justyna Szejba:

Tak na 'czuja', nie całowalabym nikogo. Poza tym, nie lubię całować. Jeszcze dwie osoby, okej, ale nawet najbardziej lubianych 10 - odpada. Cały puder zlezie, nie mówiąc o ryzyku epidemiologicznym (jsienna grypa, katar czy opryszczka). Zawsze można się usmiechnąc i ciepło pomachać ręką do tych w dalszej części pomieszczenia,a tym blizej uściskac dłoń.
Michał M.

Michał M. Analityk ds.
Windykacji, PKO Bank
Polski S.A.

Ja osobiście zawsze podaję dłoń, nawet tym "średnio znajomym". Natomiast staram się unikać obcmokiwania, które rezerwuję sobie dla rodziny i naprawdę bliskich osób... zresztą z zasady płci żeńskiej.
Adam Jarczyński

Adam Jarczyński Marketingu &
Branding & PR

W zależności od rangi spotkania:

a) spotkanie "na luzie" - możemy powitać się cmoknięciem (albo raczej muśnięciem) w policzek ze znajomymi, nieznajomi nie powinni być wycałowani, zresztą nie "startują" z reguły do całowania. A jak wystartują..cóż...jako wyznawcy bon tonu, nie powinniśmy sprawić, by ktoś poczuł się niekomfortowo :). Zawsze w przypadku Dam, lepiej zdecydowanie - ale nie sztucznie wyciągnąć rękę. (każdy pewno ma swoje sprawdzone metody)

b) spotkanie oficjalne - unikałbym całowania w policzki nawet znajomych - chyba, że wymaga tego protokół związany z daną chwilą i szerokością geograficzną

pozdrawiam,
Adam
Justyna M.

Justyna M. Senior Research
Analyst BASES,
Nielsen

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi.

Chodzi o spotkania nieoficjalne - czyjeś urodziny, parapetówka itd.

Szczerze mówiąc, też wolę witać się pocałunkiem w mniejszym gronie (nie tylko dlatego, że "puder zlezie", chociaż to słuszny argument :)), ale po prostu głupio się czuję obiegając stół, przy którym siedzi 15 osob, każda się podnosi, robi sie harmider i więcej z tym zachodu, niz to warte. Ale jak juz pierwsze osoby z brzegu wstają i nadstawiają policzki, to wydaje mi się, że nie wypada tym siedzącym dalej (równie dobrym znajomym) tylko pomachać ręką... ale może jestem przewrażliwiona pod tym względem.

konto usunięte

witanie sie przy stole, to oddzielny, trudny temat...

konto usunięte

Justyna Mikuła:
witanie sie przy stole, to oddzielny, trudny temat...
Witanie sie przy stole to wyjatkowo prosta rzecz. Jesli przyjecie jest zasiade nie wolno sie spozniac. A wtedy wita sie ze wszystkimi na stojaco - zanim usiada przy stole.Maria B. edytował(a) ten post dnia 14.11.07 o godzinie 20:21

Wyślij zaproszenie do