Dymitr G.

Dymitr G. Internet

Temat: Podac jej reke czy nie?

Nauczono mnie aby nie wyciagac jako pierwszy reki do kobiety.
Czekac na moment az ona to zrobi - Jak to mowil ojciec 'gdzie on pcha te rece' :)
Jednak to zagadnienie jest troche dziwne.
Ostatnio mialem sytuacje ze zaproszono mnie na powazna rozmowe, okazalo sie ze interview prowadzi pani dyrektor.
Wyszla do mnie - zadbana, elegancka kobieta przywitala mnie slowami ale nie wyciagnela reki (chociaz poprzedniego dnia jej 'podwladna' przywitala mnie wyciagajac reke), poczulem sie jakos dziwnie. Moze czekala na moj ruch?
Jak to jest dokladnie?
Dorota Z.

Dorota Z. Business
Intelligence

Jako gość/kandydat tym bardziej nie powinieneś wyciągać pierwszy ręki. Dobrze jest podejść na tyle blisko, by umożliwić kobiecie wyciągnięcie ręki bez latania po całym pomieszczeniu. I tyle.

konto usunięte

Zgadzam się z Dorotą w 100%

konto usunięte

ja tez sie zgadzam. ale gdybym byla pania dyrektor, to z pewnoscia wyciagnelabym do ciebie pierwsza lapke w takiej sytuacji.
Joanna Z.

Joanna Z. senior project
manager, mama
Tygrysa

Justyna Mikuła:
ja tez sie zgadzam. ale gdybym byla pania dyrektor, to z pewnoscia wyciagnelabym do ciebie pierwsza lapke w takiej sytuacji.

co racja to racja.......
Adam Jarczyński

Adam Jarczyński Marketingu &
Branding & PR

Może był to test?Adam Jarczyński edytował(a) ten post dnia 14.11.07 o godzinie 10:29

konto usunięte

Justyna Mikuła:

Albo ta pani zwyczajnie o tym zaomniala, albo chciała podkreslic swoje miejsce w hierarchii, choć w bardzo niekonwencjonalny sposób.

Kobieta podaje mężczyźnie, zwierzchnik podwłandemu, osoba starsza młodszej. Odstępstwa na gruncie prywatnym i za domniemana zgodą wszystkich.
Krzysztof K.

Krzysztof K. Project Manager,
Nestlé Nutrition

Ciekawsze dla mnie jest zjawisko, kiedy to podchodzi mężczyzna do grupy osób, dajmy na to, niech będzie kobieta i mężczyzna. Podchodzi i wita się z mężczyzną, omijając kobietę. Zastnawiałem się, skąd się to wzięło i doszedłem do wniosku, że skoro kobieta nie wyciąga dłoni w kierunku przychodzącego, to nie wypada przychodzącemu zrobić nic innego jak przywitać się z mężczyzną, bo już spokojnie można wyciągnąć dłoń na powitanie.
Takich sytuacji również doświadczałem i była dla mnie bardzo krępująca. Raz pamiętam, upomniała się koleżanka, że nie została powitana, na co usłyszała odpowiedź, że zrezygnowała z przysługującego jej przywileju wyciągnięcia dłoni jako pierwszej.
Trudno to tłumaczyć każdej z pań, dlatego też od pewnego czasu odruchowo sam wyciągam dłoń na powitanie do kobiety, ale tylko w męskim towarzystwie jeżeli to mnie wypada przywitać się pierwszemu.
Aleksander Rak

Aleksander Rak Fortune Auto Finance
- Internal Control &
Management Info...

Krzysztofie, w którymś już wątku była dyskusja o powitaniach przy podchodzeniu do grupy.
O ile pamiętam to jest tak, że "najwyższy rangą" w danej grupie ustala "normę" witania się. Jeśli więc obecna w grupie kobieta nie zaszczyci żadnego z mężczyzn podaniem ręki, to oni również nie powinni podawać dłoni sobie nawzajem.

konto usunięte

Krzysztof K.:
Ciekawsze dla mnie jest zjawisko, kiedy to podchodzi mężczyzna do grupy osób, dajmy na to, niech będzie kobieta i mężczyzna. Podchodzi i wita się z mężczyzną, omijając kobietę. Zastnawiałem się, skąd się to wzięło i doszedłem do wniosku, że skoro kobieta nie wyciąga dłoni w kierunku przychodzącego, to nie wypada przychodzącemu zrobić nic innego jak przywitać się z mężczyzną, bo już spokojnie można wyciągnąć dłoń na powitanie.
Takich sytuacji również doświadczałem i była dla mnie bardzo krępująca. Raz pamiętam, upomniała się koleżanka, że nie została powitana, na co usłyszała odpowiedź, że zrezygnowała z przysługującego jej przywileju wyciągnięcia dłoni jako pierwszej.
Trudno to tłumaczyć każdej z pań, dlatego też od pewnego czasu odruchowo sam wyciągam dłoń na powitanie do kobiety, ale tylko w męskim towarzystwie jeżeli to mnie wypada przywitać się pierwszemu.

Ale też zdarza się, że mężczyźni w ogóle nie biorą pod uwagę tego, że kobieta może wyciągnąć rękę. Zdarzyło mi się kiedyś, że pomimo tego, że wyciągnęłam rękę, zostałam w pośpiechu (czy z męskiego przyzwyczajenia) pominięta. W związku z tym, staram się "nie wychylać" w towarzystwie.
Dymitr G.

Dymitr G. Internet

Nie ladnie z ich strony.. oj nie ladnie!
Franciszek R.

Franciszek R. Absolwent
Politechniki
Krakowskiej.
Mechanika i Budowa
Ma...

Krzysztof K.:

Co do sytuacji z tematu oczywiste jest ze nie wolno wyciagac reki do przyszlego pracodawcy, jezeli on nie wyciagnie. Do kobiet tak samo nie wyciagam reki :) ale jezeli jest to para lub grupa wypadalo by sie na poczatek przywitac z kobietami :)

konto usunięte

Magdalena Putowska:
Ale też zdarza się, że mężczyźni w ogóle nie biorą pod
uwagę tego, że kobieta może wyciągnąć rękę. Zdarzyło mi się kiedyś, że pomimo tego, że wyciągnęłam rękę, zostałam w pośpiechu (czy z męskiego przyzwyczajenia)
pominięta. W związku z tym, staram się "nie wychylać" w towarzystwie.
Zgadzam się. Zauważcie, że kobiety/dziewczyny witają się słowem 'cześć', 'dzień dobry', uściskiem lub całusem. Mężczyźni się witają uściskiem, słowem powitania. Wśród osób młodych brakuje mi tego uściśnięcia ręki i nawet jeśli ją wyciągnę, to zdarza sie, że mnie pominą. Dlatego też, kiedy pewnego dnia poszłam z Meine Kochanie na mecz, w którym grał z całą drużyną kolegów, pozwoliłam chłopakom na wyciągnięcie ręki do mnie. Wszyscy grzecznie się przedstawiali. SZOK! Żaden mnie nie pominął! Panowie, poczekajcie chwilę i dajcie paniom szansę na wyciągnięcie ręki, w sumie to dłoni. Jeśli widzicie, że Wasz znajomy jest z kobietą i podchodzicie, przywitajcie się
słowem i odczekajcie chwilę na wyciągnięcie dłoni. Jeśli jej nie znacie, to znajomy powinien Was przedstawić lub poproście o to, ale przedstawiacie się jako pierwsi!!!Joanna B. edytował(a) ten post dnia 28.02.10 o godzinie 16:09
Karolina I.

Karolina I. właściciel Kito Team

Podawać. :)
Jeżeli jest to grupa mieszana to facet powinien podać ręke najpierw paniom, później panom. Apeluję do wszystkich mężczyzn- nie podawajcie zamiast dłoni żaby.. zdechłej na dodatek... :/Karolina I. edytował(a) ten post dnia 19.11.07 o godzinie 13:57

konto usunięte

A ja nienawidzę całowania po rękach, spotykam się z szefem jakiejś firmy, widzę go pierwszy raz a ten na szarmanckość się porywa, bleee

I jeszcze anegdota:
szef któregoś ranka przyszedł, przywitał się ze wszystkimi panami po drodze, po czym mi też podał rękę, a następnie za to przeprosił i się tłumaczył, że się rozpędził (bo nigdy tego nie robił...) :)

Nie wiem, gdzieś mam zakodowany taki schemat, że jeżeli witam się w grupie, to podaję rękę facetom a dziewczynom nie (tzn. nie jako pierwszy). Jakoś zawsze wydawało mi się to naturalne.

Dopiero czytają wątek widzę, że chyba nie powinno tak być. Ale jak "politycznie poprawnie" się powitać z dziewczyną, jeżeli odpada całus, a ona ręki nie wyciąga? Ma ktoś pomysł?

Odrzucam taką koncepcję, że facetowi nie podam ręki, bo dziewczyna mi nie podała. W okolicach gdzie ja się wychowałem w powitaniu facet-facet TRZEBA podawać rękę, inaczej sygnalizuje się wyraźnie dystans albo urazę.

konto usunięte

Znajome na powitanie całuje się w policzek,
a kumplom podaje się rękę :)

konto usunięte

Sa regiony w PL gdzie sie w ogole nie podaje reki kobietom... np. byle tarnowskie. dziwne.
Piotr R.

Piotr R. Specjalista PR ds.
komunikacji
wewnętrznej

Według mnie głupią sytuacją jest, kiedy facet podchodzi do mieszanej grupy i kobieta nie wyciągnie ręki na przywitanie, natomiast faceci od razu wystawiają łapy. I teraz dylemat... Czy powiedzieć, chwileczkę panowie, najpierw przywitam się z panią - raczej faux pas, bo dajemy do zrozumienia, że panowie są ciut niewychowani. Czy przywitać się i zostać przez panią posądzonym o brak kultury i szowinizm - z nimi się wita, a mnie jakby nie było...

konto usunięte

Piotr Rudzki:
Czy przywitać się i zostać przez panią posądzonym o brak kultury i szowinizm - z nimi się wita, a mnie jakby nie było...

No właśnie :) Czasami czuje się jak gorszy element towarzystwa, w momencie powitania. Często faceci nie dość, że nie podają mi ręki, to jeszcze nie mówią cześć! Witają się jedynie z innymi "potrząsaczami rękowymi".
A ja i reszta dziewczyn stoimy, i czekamy aż skończą...

Następna dyskusja:

Rozmowa przez komunikator -...

Wyślij zaproszenie do