Temat: nóż i widelec

Przejrzałam forum, ale może zbyt pobieżne, bo nie trafiłam na podobny temat. Ale do rzeczy... intryguje mnie pewna kwestia:

Czy zawsze należy używać tej pary: nóż i widelec przy jedzeniu tzw. drugiego dania? Dajmy na to lasagne - całkiem miękka to struktura, czy można ją pokąsać tylko widelcem? :)

konto usunięte

Witam,
Wszystkie potrawy powinnismy spozywac sztuccami do tego przeznaczonymi. A jest ich ogrom. Są oczywiście wyjątki - potrawy, które możemy spożywać np.: rękami. Jednak jest ich bardzo niewiele (np.: udko z kurczaka z kością, pizza, niektore owoce morza). Lasagne nie stanowi tego wyjątku i w co lepiej przygotowanych restauracjach do lasagne podawany jest specjalny noz (podobny do tego do rozdrabniania ryb), ktory jest szerszy i nie ostry, sluzacy do tego by ją wlasnie jak to okreslilas "pokasac". Nie ladnym jest "kąsanie" potraw tylko widelcem, a juz nie dopuszczalnym w restauracjach jest krojenie np.: calego miesa na kawalki, odlozenie noza i jedzenie tylko widelcem. Co innego w domu. Domowe zacisze jest tutaj sprawa indywidualna i kazdy sam decyduje w jaki sposob bedzie jadl i jesli masz ochote "pokasac" sobie pizze widelcem do ryb i zjesc ja pałeczkami, to proszę Cie bardzo :)))
Joanna Hajdukiewicz

Joanna Hajdukiewicz Doradca kredytowy

Anna K.:
Czy zawsze należy używać tej pary: nóż i widelec przy jedzeniu tzw. drugiego dania? Dajmy na to lasagne - całkiem miękka to struktura, czy można ją pokąsać tylko widelcem? :)

Byłam ostatnio w dość eleganckiej restauracji i do zamówionej lasagni podano mi widelec i łyżkę. Specjalistą w tej dziedzinie nie jestem, ale jadło mi się bardzo wygodnie :-)))

konto usunięte

Podobnie jest ze spaghetti. Nożem i widelcem raczej ciężko będzie je zjeść. A widelec w parze w łyżką- i jedzenie jest dużo przyjemniejsze...

konto usunięte

Joanna K.:
Podobnie jest ze spaghetti [...]widelec w parze w łyżką- i jedzenie jest dużo przyjemniejsze...

Po tym właśnie Włosi rozpoznają turystów w restauracji - łyżka i widelec do spaghetti.

konto usunięte

Po tym właśnie Włosi rozpoznają turystów w restauracji - łyżka i widelec do spaghetti.

Nie myślę, żeby było w tym coś złego...szczególnie, że sami Włosi też tak jedzą. Jedna z włoskich rodzin, u której gościłam przez kilka tygodni nie rozstawała się z zestawem widelec-łyżka...a oni chyba najlepiej wiedzieć powinni, jak jeść spaghetti...:)
Joanna Hajdukiewicz

Joanna Hajdukiewicz Doradca kredytowy

A mnie się wydaje, że Włosi jedzą spaghetti samym widelcem :-)

konto usunięte

Joanna H.:

Certo! :)
Ania Gasińska

Ania Gasińska Osti-hotele
Senacki****/Kossak**
**

Joanna H.:
oni tak ale mi mimo wszystko jest wygodniej łyżką i widelcem:)
Maria N.

Maria N. menadżer ds.
kadrowo-administracy
jnych

Mi w sumie bez różnicy, więc używam tylko widelca, skoro tak jest prawidłowo. Natomiast szkoda, iż nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że - nie łamiąc zasad dobrego wychowania - pizzę można jeść bez sztućców i dziwnie się na mnie patrzą w restauracjach. Ale może to z zazdrości, bo sami się męczą... :)
Dagmara G.

Dagmara G. Senior Accountant
GL; Moje-Musicale.pl

A mi jest wygodniej jeść pizzę nożem i widelcem. Nie lubię palcami. I nie lubię mieć potem tłustych dłoni od pizzy.
Maria N.

Maria N. menadżer ds.
kadrowo-administracy
jnych

Ja też nie lubię mieć brudnych dłoni, dlatego je myję ;)

Dla mnie to nawet łyżką pizzę można jeść albo przez słomkę, jeśli ktoś lubi i tak mu wygodniej. Po prostu bawią mnie te niesłusznie zgorszone spojrzenia, gdy jem bez sztućców.
Kasia Knap

Kasia Knap kierownik
administracyjny /
student AE Katowice

Popieram jedzenie pizzy czy tez kurczaka palcami :) jedzenie jest dla ludzi i dla ich przyjemnosci :)
Maciej Dzierżek

Maciej Dzierżek head of digital /
product owner

Tylko, ze dla innych może być nieprzyjemne oglądanie, jak ktoś naprzeciwko bawi się w kurczaku. :> I to już nie jest przyjemne jedzenie.
Kasia Knap

Kasia Knap kierownik
administracyjny /
student AE Katowice

Hmmmmmm nikt nie mówi tutaj o jakiejś masakrze w kurczaku :) i wszytsko zależy od okolicznosci
Alina Ślusarczyk

Alina Ślusarczyk Project / Program
Manager

Marcin O.:
Witam,
Wszystkie potrawy powinnismy spozywac sztuccami do tego przeznaczonymi. A jest ich ogrom. Są oczywiście wyjątki - potrawy, które możemy spożywać np.: rękami. Jednak jest ich bardzo niewiele (np.: udko z kurczaka z kością, pizza, niektore owoce morza). Lasagne nie stanowi tego wyjątku i w co lepiej przygotowanych restauracjach do lasagne podawany jest specjalny noz (podobny do tego do rozdrabniania ryb), ktory jest szerszy i nie ostry, sluzacy do tego by ją wlasnie jak to okreslilas "pokasac". Nie ladnym jest "kąsanie" potraw tylko widelcem, a juz nie dopuszczalnym w restauracjach jest krojenie np.: calego miesa na kawalki, odlozenie noza i jedzenie tylko widelcem. Co innego w domu. Domowe zacisze jest tutaj sprawa indywidualna i kazdy sam decyduje w jaki sposob bedzie jadl i jesli masz ochote "pokasac" sobie pizze widelcem do ryb i zjesc ja pałeczkami, to proszę Cie bardzo :)))

Witam,
jestem wlasnie swiezo po szkoleniu z etykiety biznesowej i prosze mi wierzyc, ale opisana wyzej sytuacja jest jak najbardziej stosowna. Noz sluzy do krojenia miesa. Niedopuszczalnym jest natomiast jedzenie warzyw z jego uzyciem....
I kto by pomyslal...

No coz. Czlowiek uczy sie cale zycie :)
Maciej Dzierżek

Maciej Dzierżek head of digital /
product owner

Nad sztywne zasady przedkładam zdrowy rozsądek i troskę o wrażenia estetyczne współbiesiadników. Zdecydowanie wolę gdy ktoś przy warzywach pomaga sobie nożem, a za to nie spadają mu ciągle z widelca, niż osobę, która pokroi co się da na talerzu robiąc z tego papkę rozpychającą się po obrzeża naczynia. :)

Tym bardziej, że dość powszechnie uważa się, że takie krojenie "na raz" do eleganckich nie należy. Natomiast z warzywami nie wszyscy sobie po prostu radzą i dyskretnie "załatwiają problem" za pomocą noża. Zresztą nie wyobrażam sobie, jak z ćwiartką pomidora można sobie poradzić widelcem, bo przecież jedzenie go w całości w grę raczej nie wchodzi. :)
Dagmara G.

Dagmara G. Senior Accountant
GL; Moje-Musicale.pl

Maria N.:
Ja też nie lubię mieć brudnych dłoni, dlatego je myję ;)

Dla mnie to nawet łyżką pizzę można jeść albo przez słomkę, jeśli ktoś lubi i tak mu wygodniej. Po prostu bawią mnie te niesłusznie zgorszone spojrzenia, gdy jem bez sztućców.
Cieszę się, że przestrzegasz zasad higieny :P
Widzę, że nie do końca mnie zrozumiałaś - nie napisałam, że mam coś przeciwko jedzeniu pizzy rękami. Napisałam jedynie, że JA NIE LUBIĘ JEŚĆ PIZZY PALCAMI I JEST TO DLA MNIE NIEWYGODNE.
Jeśli innym odpowiada jedzenie pizzy palcami - ja nie mam nic przeciwko.
Elżbieta U.

Elżbieta U. szkolenia
savoir-vivre i
stylizacja, PR,
marketing, reklama

Piotr T.:
Joanna Kolasa:
Podobnie jest ze spaghetti [...]widelec w parze w łyżką- i jedzenie jest dużo przyjemniejsze...

:)))
prawdziwy oryginalny Włoch nie zhańbi się użyciem łyżki do jedzenia spaghetti :)
tak jak nie użyje ketchupu do pizzy :)
Wojciech Ż.

Wojciech Ż. Projektant,
Kierownik Projektu;
PROZAP SP. z o.o.

Joanna H.:
...dobrze ci się wydaje, chociaż o ile wygodniej jest używać do tego też łyżki...i nie chodzi o żaden tam savoir-vivre, tylko o zwykłą wygodę....widziałem też jak używano do tego noża i widelca -> ale może to byli turyści a nie autochtoni...

Wyślij zaproszenie do