Paweł Słupski

Paweł Słupski Marketing &
Communications
Director

Temat: Psychiczne znęcanie się nad dziećmi

Kupują swoim dzieciom najdroższe ubrania i zabawki, fundują wakacje w modnych kurortach i lekcje gry na fortepianie. W zamian oczekują absolutnego posłuszeństwa i spokoju. Nie biją dzieci, ale znęcają się nad nimi psychicznie...
Znacie takie sytuacje z najbliższego otoczenia? Niby dziecko nie jest bite, ale cierpi chyba równie mocno...
Polecam - http://charaktery.eu/artykuly/Rodzina/563/Poranione-sl...
Agnieszka S.

Agnieszka S. attachment parenting
www.dzikiedzieci.pl

czasem nawet bardziej, bo wszyscy dookoła mówią mu, że powinno być wdzięczne...

dziecko, które dostaje potrafi być czasem złe na rodziców

dziecko, które jest ranione psychicznie jest złe przeważnie na siebie

konto usunięte

Dzieci nie są przedmiotami.takie dzieci gdy dorastają stają się robotami bez uczuć lub nadmiarem-szkoda mówić.

konto usunięte

a ja słyszałam nawet o postulacie wybetonowania, a następnie wyłożenia wykładziną trawnika, żeby dziecko się nie ubrudziło i ze względów bezpieczeństwa...
najlepiej zamontujmy też gumowe drzewa, usuńmy wszystkie złe spojrzenia z drogi naszych pociech, a potem strofujmy go za ubrudzenie się czekoladą...
przerażenie mnie ogarnia czasem...
Agnieszka S.

Agnieszka S. attachment parenting
www.dzikiedzieci.pl

chyba nie zrozumiałam :)

jesteś za czy przeciw
Gośka J.

Gośka J. Urząd
Wojewódzki/Wydział
Bezpieczeństwa i
Zarządzania Kr...

Takie dzieci dorastają w poczuciu powinności spełniania ambicji rodziców, powinności okazywania wdzięczności, zrewanżowania się rodzicom.Prowadzi to do nadmiernego poczucia obowiązku wobec rodziców, co prowadzi często do frustracji i strachu przed samodzielnymi wyborami,strachu przed samodzielnym podejmowaniu decyzji, które mogą być niezgodne z oczekiwaniami rodziców. Prowadzi czasem też do poczucia obowiązku wybrania takiej ścieżki życiowej, którą rodzice zaakceptują, a za którą będzie być może nagroda w postaci chociażby uznania rodziców itd...W skrócie mówiąc: często takie dzieci żyją nie swoim życiem; żyją dla rodziców i ich życiem.Gośka J. edytował(a) ten post dnia 22.09.09 o godzinie 10:58
Anna C.

Anna C. Cierpliwy zaspakaja
pragnienie woda
oczekiwania...

Przykładem takie psychicznego znęcania się może tez być tzw "przeniesienie", gdy rodzice oczekują po dzieciach tego co im samym nigdy nie udało się zrobić lub zdobyć... właściwie, oni nie tylko po dzieciach oczekują pewnych osiągnięć co wręcz dzieciom nakazują
i narzucają pewne zachowania. To jest straszne, bo w przypadku niepowodzenia spotyka dzieciaki seria nieprzyjemności ze strony takich rodziców czy opiekunów...

konto usunięte

A najgorzej ma jedynak bo on musi je spelnic wszystkie (dlatego, moj syn bedzie mial rodzenstwo - przynajmniej troche sie to rozloay ;) ).

konto usunięte

Rafal G.:
A najgorzej ma jedynak bo on musi je spelnic wszystkie (dlatego, moj syn bedzie mial rodzenstwo - przynajmniej troche sie to rozloay ;) ).

oj tak... a jeszcze gożej mają Ci ktorzy np mają siostrę albo brata bardzo ciężko chorą... wtedy to już cała presja na tym jednym "normalnym"
Marta K.

Marta K. Usus magister est
optimus!

niestety...

dałem ci ... ? to bądź wdzięczny
nie umiesz? bo głupi jesteś
przeszkadzasz mi
idź do swojego pokoju
przestań się mazać mięczaku

dziękuję (nawet za to że żyję)
nie potrafię, bo jestem głupi
mam prawo być i być cicho
płakać nie wolno

czasami lepiej dostać lanie:/

konto usunięte

Paweł Słupski:
Kupują swoim dzieciom najdroższe ubrania i zabawki, fundują wakacje w modnych kurortach i lekcje gry na fortepianie. W zamian oczekują absolutnego posłuszeństwa i spokoju. Nie biją dzieci, ale znęcają się nad nimi psychicznie...
Znacie takie sytuacje z najbliższego otoczenia? Niby dziecko nie jest bite, ale cierpi chyba równie mocno...
Polecam - http://charaktery.eu/artykuly/Rodzina/563/Poranione-sl...

ten artykuł (i inne) powinien trafić do każdej skrzynki pocztowej - jak reklama - jaki to koszt rozniesienia takich 2 stronek? a ile by to dobrego zrobiło niejednemu dziecku i rodzicowi ...Sabina Gatti edytował(a) ten post dnia 23.09.09 o godzinie 15:19
Przemysław Trendota

Przemysław Trendota Starszy Specjalista,

Paweł Słupski:

Braku miłości i uczucia nie zastąpią żadne, nawet najdroższe prezenty. W mojej opinii nadrabianie braku uczuć i czasu dla dziecka poprzez dbanie jedynie o materialną stronę jest zagłuszaniem wyrzutów sumienia, bądź rekompensowaniem własnych niedostatków emocjonalnych swojego okresu dzieciństwa. Zły przykład w tej materii idzie także ze struktur państwowych. Przyglądając się wielu sprawom sądowym i widząc orzeczenia polskich sądów można wywnioskować, że miarą miłości rodzica oraz prawidłowego rozwoju dziecka jest ilość przekazywanych dziecku środków pieniężnych, a nie możliwość dorastania w obecności obydwojga rodziców.Przemysław Trendota edytował(a) ten post dnia 03.09.11 o godzinie 13:23

Następna dyskusja:

Zapracowany rodzic a opieka...

Wyślij zaproszenie do