Temat: W jakim formacie wysyłać CV?
doc. i pdf.
Kwadratura koła.
Mamy system który obsługuje pdf w ograniczonym stopniu - tzn mogę taki dokument wprwoadzić do bazy danych, ale z wyszukiwaniem np. odpowiednich fraz w tekście mam juz kłopoty.
Wolę pdf bo jest bardziej czytelny i nie "rozjeżdża się formatowanie" ale.. nasi klienci - działy HR zazwyczaj dużych instytucji wolą dostawać rekomendacje i CV'ki w Wordzie. A "klient nasz Pan".
Więc.. przyłaczam sie do rady p. Ani - najłatwiej jest wysyłac 2 formaty. Inaczej i tak zadzwonimy z prośbą o przesłanie wersji w formacie textowym.
Ad vocem jeszcze tylko jedna uwaga.
Panie Kamilu - ile czasu potrzeba Panu na wysłanie dwóch wersji? I ile takich aplikacji Pan wysyła?
Obliczył Pan że przepisanie CV zajmuje 3 minuty - z moich doświadczeń wynika, że poprawne (dokładne) przepisanie życiorysu + formatowanie tak, by było zgodne z oryginałem to około 30 minut.
Proszę to pomnożyć przez liczbe upartych/leniwych (niepotrzebne skreslić) ok. 3-4 osób codziennie przesyłających CV w pdf. to daje to około 90 minut na bzdurne przepisywanie danych.
Szanujmy się nawzajem i traktujmy po partnersku - my jesteśmy dla Was a Wy jesteście dla nas. Nie pełnimy funkcji charytatywnej pomocy w znalezienuu zatrudnienia - za nasze godziny pracy tez ktoś płaci. A poświęcanie 5-10 godzin tygodniowo na przepisywanie danych jest po prostu nieuzasadnionym kosztem.