Monika K.

Monika K. Senior Consultant/
Executive Search; MW

Temat: Absurdy rozmów

Proszę Państwa, jak widzę - sporo pojawia się tych "kwiatków" na rozmowach kwalifikacyjnych...

Mam wrażenie ( biorąc pod uwagę własne doświadczenie także), że nie są to znowu takie marginalne przypadki, gdzie podczas rozmowy u "poważnego pracodawcy" trafiają się sceny rodem z Cyrku Monty Pythona.. Absurdalne do granic;)

Jak u Państwa z podobnymi "mocnymi" doświadczeniami?:)
Anna Czerwińska

Anna Czerwińska Account Director

Hmm... Ja na rozmowie w celu odbycia praktyk w firmie rekrutacyjnej byłam pytana o zasady adopcji psów w schronisku "Na Paluchu"... I nie przyjeto mnie na te praktyki...
Jarosław Zuchora

Jarosław Zuchora Wedo Sp. z o.o.

Jak szukalem pierwszej pracy Pan, Wlasciciel malej firmy, zapytal mnie czy potrafil bym tak szybko zlozyc i rozlozyc drukarke na czesci, tak jak to robia zolnierze amerykanscy na filmach ;)

Jedną z rozmów, na których byłam, prowadzący rozpoczął od stwierdzenia: hmm, widzę, że pani to się jednak nie nadaje na to stanowisko... Na moje próby uzyskania informacji, dlaczego w takim razie zaprosił mnie na rozmowę po lekturze aplikacji, no i co to w ogóle jest za stanowisko, powiedział: a tak mi się jakoś wydawało, że pani ma jednak większe doświadczenie...
Marek F.

Marek F. Doradca
Ubezpieczeniowy

Olga, moze nie bylas w jego typie :/

czasami zenujacy jest brak profesjonalizmy mezczyzn przy rekrutacji kobiet.

być może... na szczęście ten pan, tudzieć jego "firma" również w moim typie nie byli :D

Marek F.:

To fakt... ale jak jestem z drugiej strony tzn jak ja prowadzę rozmowę kwalifikacyjną z mężczyzną, to również absurdalne są dla mnie sytuacje, w których kandydat próbuje mnie tak jakoś... podrywać, zauroczyć? Nie tędy droga przeciez...
Marek Popielecki

Marek Popielecki Jutro jest już dawno
zaplanowane ...

Marek F.:

Panie Marku sam brak profesjonalizmu wystarczy, niezależnie od płci rozmówcy.
Mi pozostała taka mała anegdotka kiedy byłem jeszcze konsultantem, kandydat odpowiedział na ogłoszenie i został zaproszony na rozmowę kwalifikacyjną, usiadł przede mną założył nogę na nogę ( ale bardziej w stylu kawiarniano-dyskotekowym ) i oznajmił, że on nie jest zainteresowany żądną posadą, w teraźniejszej pracy czuje się rewelacyjnie i nie zamierza zmieniać. To była moja najkrótsza rozmowa w życiu, ponieważ wstałem i podziękowałem Panu za stracony czas, chociaż bardzo nalegał żebyśmy jednak porozmawiali o ofercie na którą zresztą sam aplikował, dla mnie to był koniec rozmowy. Jak sami widzicie perełki są po obu stronach.
Marek F.

Marek F. Doradca
Ubezpieczeniowy

Marku,zastrzelileś mnie tym przykladem <lol>

A co do profesjonalizmu to masz absolutna racje :) wymagane jest po obu stronach i to nie zaleznie od plci. Niestety moje skromne doswiadczenie wskazuje na to iz to wlasnie czesciej mezczyzni zachowuja sie mniej profesjonalnie w rozmowie z kobieta niz odwrotnie.
p.s ok juz nie odbiegam od tematu.

przychodzi kandydat na rozmowe do Bols'a i slyszy pytanie " czy duzo moze pan wypic"
no i nie mial tam pracowac jako tester :P

Niestety z cudzego doświadczenia (a właściwie na szczęście :)):
koleżanka wchodzi na rozmowę, "rekruter" mówi: no to proszę mi się teraz sprzedać...

Być może miał taki pomysł rzeczywiście. Jednak ja uważam, że stresowanie kandydata, negowanie jego wartości itp itd nie jest dobrym sposobem rekrutacji. Rekrutując stanowię wizytówkę firmy. Jeżeli kandydat bedzie źle się czuł na takim spotkaniu, moze to wpłynąć w ogóle na jego postrzeganie firmy i tym samym tracimy potencjalnego klienta, nie mówiąc już o rzeszy znajomych takiej osoby, zz którymi z pewnością podzieli się wrażeniami. Opisany przeze mnie pan przede wszystkim powinien opisać stanowisko - czego nie zrobił - wtedy być może chciałabym go przekonywac, że nie ma racji, bo wiedziałabym do czego się odnieść. A przede wszystkim, jeśli chciał, żebym się zareklamowała, mógł po prostu mnie o to poprosić "dlaczego uważa pani, że powinienem panią zatrudnić?"

Beata B.:Zgadzam sie z Tobą Olu, ale ludzie mają różne pomysły na życie.
Jeśli dane stanowisko było zwiazane ze stresem, to mógł Cię w taki sposób sprawdzić.

Co nie zmienia dla mnie faktu, że był to absurd a nie profesjonalna rozmowa kwalifikacyjna :)
Monika K.

Monika K. Senior Consultant/
Executive Search; MW

.Monika K. edytował(a) ten post dnia 02.05.07 o godzinie 09:52

konto usunięte

Witam Wszystkich!

Kiedyś aplikując na stanowisko asystentki Radcy podatkowego, usłyszałam od siwego Pana w okularkach, po za pytaniem spod jakiego znaku zodjaku jestem, to zadano mi jeszcze: czy i w jaki sposób potrafiłwbym rozładować napięcie dzięki moim kobiecym wdziękom, "(...) bo przecież ma Pani jakieś kobiece wdzięki, prawda (...)"

:))
Katarzyna Skoczek

Katarzyna Skoczek Tobea - Slowlajf

po tym wszystkim co tu czytam jeszcze wiekszy widze sens certyfikacji zawodow zwiazanych z szeroko pojetym HR, na wyspach brytyjskich przykladowo nie mozna wykonywac takiej pracy bez posiadania certyfikatu od instytucji ceryfikujacej (CIPD), wiem ze Polskie Stowarzyszenie Zarzadzania Kadrami prowadzi juz prace nad wprowadzeniem takich certyfikatow rowniez w Polsce, oby jak najszybciej
Agnieszka O.

Agnieszka O. Dyrektor ds.
personalnych

nieprawdopodobne historie... Rzeczywiście certyfikacja przydałaby się. Nie można do rozmów z kandydatami dopuszczać osób, które się na tym kompletnie nie znają. Choć z drugiej strony mam wrażenie, że osoba z kulturą osobistą, nie znając nawet podstawowych zasad prowadzenia rozmów kwalifikacyjnych, potrafiłaby taką przeprowadzić, choćby na dużym poziomie ogólności, ale bez poczucia niesmaku ze strony kandydata...

A z historii którą ja znam. Podczas rozmowy kwalifikacyjnej dyrektor jednego z działu, do którego poszukiwał ludzi, każdej osobie zadawał pytanie: "ja jakiej ulicy pan(i) mieszka?". Pecha miał ten, którego ulica wiązała się z jakimś nazwiskiem. Ponieważ wówczas kolejne pytanie brzmiało: "a co pan wie o osobie, której nazwiskiem tytułowano ulicę?" Jak można się domyśleć pecha jeszcze większego miał ten, kto nie znał odpowiedzi. No bo jak to świadczy o człowieku, który zna nazwiska osoby, na cześć której nazwano ulicę...
Agnieszka O.

Agnieszka O. Dyrektor ds.
personalnych

nigdy nie wiesz, jaki grm na ciebie spadnie... ;-)

konto usunięte

Ciekawe te opowieści :) Jakiś czas temu w sieci był b. popularny temat człowieka w dużym koncernie IT (że to tak nazwe). Nazwa firmy składała się z trzech liter, a opowiadano legendę o pyskatym, chamskim rekrutującym, który smarkał w trakcie rozmowy niesamowicie w chusteczkę i na odległość rzucał ją do kosza. Nie jestem pewien, ale wywalił nawet nogi na stół w trakcie rozmowy.
Marek F.

Marek F. Doradca
Ubezpieczeniowy

Katarzyna S.:po tym wszystkim co tu czytam jeszcze wiekszy widze sens certyfikacji zawodow zwiazanych z szeroko pojetym HR, na wyspach brytyjskich przykladowo nie mozna wykonywac takiej pracy bez posiadania certyfikatu od instytucji ceryfikujacej (CIPD), wiem ze Polskie Stowarzyszenie Zarzadzania Kadrami prowadzi juz prace nad wprowadzeniem takich certyfikatow rowniez w Polsce, oby jak najszybciej

Podobnie jest w Kanadzie i USA, tam by wykonywac okreslone czynnosci z zakresu HR trzeba przejsc kilka szczebli i certyfikatow. Jeden uprawnia do zajmowania sie ubezpieczeiami, planami emerytlanymi, inny do rekrutacji etc.T tak naprawde by zajmowac sie HR nap oziomie HR managera to trzeba przejsc wiele szkolen i zdac wiele examow, a nie ot tak sobie hop siup. Wymusza to stale doskonalenie zawodowe, poza tym odsiewa mase przypadkowych hrowcow.
Marek F.

Marek F. Doradca
Ubezpieczeniowy

mysle ze podawanie nazw firm to niczego sobie pomysl. moze stanie sie posmiewiskiem nakloni co niektorych do przeprowadzenia pewnych zmian.

Wyślij zaproszenie do