Arkadiusz B.

Arkadiusz B. Biznes komputerowy

Temat: Co myślicie o loteriach jako zachętach do zakupu?

Zamierzamy przeprowadzić akcję promocyjną pt. „Kup komputer wygraj samochód!”.

Nie chcę jednak tworzyć swojego systemu nagród, losowań, regulaminów itp. ponieważ myślę, że było by to mało wiarygodne, mogłoby być zbyt kosztowne no i nie wiem jak załatwić to aby było zgodne z prawem.

Wymyśliłem, że podepnę się pod jeden z istniejących systemów państwowego monopolu loteryjnego i będziemy rozdać do każdego zakupionego sprzętu ich los.

W grę wchodzi:

1.Zdrapki
2.Totolotek

W związku z tym mam do Was pytania:
1.Co o tym w myślicie?
2.Czy tak można?
3.Może ktoś ma doświadczenie i wie jak to załatwić gdzie kupić hurtowo losy lub maszynę Toto lotka?
4.Inne sugestie też mile widziane. Piszcie co myślicie za żadną krytykę sie nie obrażę :)Arkadiusz B. edytował(a) ten post dnia 26.03.09 o godzinie 20:57
Dominik Koza

Dominik Koza ogarniacz /
rozwijacz, Hand Made

Miałem z tym niedawno czynienia. Tylko trochę, więc mogę jedynie krótko napisać, że organizowanie loterii wiąże się z większą ilością formalności niż np. organizowanie konkursu wiedzy. Jeśli bowiem wchodzi czynnik losowy, a tak jest przy loterii, to powinieneś powołać komisję itd.

Jeśli wkrótce w wątku nie wypowie się prawnik lub ktoś z większym doświadczeniem z loteriami, poszukam komentarza prawnego, który wtedy otrzymałem jako materiał.Dominik Koza edytował(a) ten post dnia 26.03.09 o godzinie 20:56
Arkadiusz B.

organizowanie loterii wiąże się z większą ilością formalności niż np. organizowanie konkursu wiedzy.
Też o tym słyszałem. Dlatego wymyśliłem aby podpiąć się pod Państwowy Monopol Loteryjny (rozdawać ich losy). Mam nadzieje, że wtedy będzie po prostu obowiązywał ich regulamin.Arkadiusz B. edytował(a) ten post dnia 26.03.09 o godzinie 21:02
Małgorzata Anders

Małgorzata Anders Opiekun Medyczny
osób starszych i
niesamodzielnych

Organizowałam konkurs dla klientów gdzie nagrodami były między innymi skutery o wartości około 10000.
Konkurs można zorganizować drukując odpowiednie kupony.Trzeba opracować regulamin wktórym będą jasno określone warunki konkursu i opodatkowania nagrody oraz kto moze lub nie maze brać udziału w zabawie.
Nagrody rzeczowe powyżej 780 zł podlegają opodatkowaniu w wysokosci 10% wartości.W regulaminie powinno być określone kto ponosi koszt podatku - organizator czy wygrywający.
Edyta G.

Edyta G. menedżer -
diagnozuję i leczę

Przenoszę dyskusję z innej grupy aby sie nie dublowac :)
Arkadiusz B.:
Zamierzamy przeprowadzić akcję promocyjną pt. „Kup komputer wygraj samochód!”.

Nie chcę jednak tworzyć swojego systemu nagród, losowań, regulaminów itp. ponieważ myślę, że było by to mało wiarygodne, mogłoby być zbyt kosztowne no i nie wiem jak załatwić to aby było zgodne z prawem.

Wymyśliłem, że podepnę się pod jeden z istniejących systemów państwowego monopolu loteryjnego i będziemy rozdać do każdego zakupionego sprzętu ich los.

W grę wchodzi:

1.Zdrapki
2.Totolotek

W związku z tym mam do Was pytania:
1.Co o tym w myślicie?
2.Czy tak można?
3.Może ktoś ma doświadczenie i wie jak to załatwić gdzie kupić hurtowo losy lub maszynę Toto lotka?
4.Inne sugestie też mile widziane. Piszcie co myślicie za żadną krytykę sie nie obrażę :)Arkadiusz B. edytował(a) ten post dnia 26.03.09 o godzinie 20:57
Żartujesz?
Chcesz mnie zachęcić abym kupiła u Ciebie komputer a dostanę 2zł? (los)... No nie brzmi to przekonywująco...
Los na loterię moge sobie sama zakupić nie wydając u Ciebie np.: tysiąca na komputer ;)
Kiepski pomysł.... Pierwszy był lepszy.
Edyta G.

Edyta G. menedżer -
diagnozuję i leczę

Arkadiusz B.:
Kiepski pomysł.... Pierwszy był lepszy.
Czyli zdrapki?
Nie! :)
Zaplanowanie własnej loterii! Policz koszty loterii i promocji, oblicz zyski i ci wyjdzie ile kompów musisz sprzedać aby zarobić na siebie i wygraną (samochód). Proponuję również nie planować - co milionowy los wygrywa.... twoja branża raczej nie nadaje sie na takie ilości ;)
Moze zamiast samochodu zaproponuj ze 3 plazmy?

..........
Pytanie jeszcze PO CO ci ta loteria?
Planujesz szerszą promocję, kampanię informacyjną o swojej działalnosci czy chcesz szybko upłynnic towar? Od tego "po co" wszystko zależy jaką metodę wybrać aby była skuteczna.
Arkadiusz B.

Zaplanowanie własnej loterii! Policz koszty loterii i promocji,
Tak ale obawiam sie, że mało kto w to uwierzy. My nie cocacola :) Pomyślą "Jakaś Ściema - pewnie nikt i tak nie wygra"...
Pytanie jeszcze PO CO ci ta loteria?
Ma to być taki mały, miły dodatek do zakupu, a zarazem szansa na wygranie czegoś wielkiego. Nie ukrywam też, że umożliwi wyróżnienie sie na tle konkurencji dzięki nośnemu hasłu.
Edyta G.

Edyta G. menedżer -
diagnozuję i leczę

Ma to być taki mały, miły dodatek do zakupu, a zarazem szansa na wygranie czegoś wielkiego. Nie ukrywam też, że umożliwi wyróżnienie sie na tle konkurencji dzięki nośnemu hasłu.
Jeśli mały, miły dodatek - to moze być. Równie dobrze jak "promocyjne" tabliczki czekolady z kodami sms, gdzie "U PRODUCENTA" można wygrać samochód a nawet kilka ;)
Tylko nie wiem czy to ma być gest, czy nieść za sobą coś wiecej ;)
Małgorzata Anders

Małgorzata Anders Opiekun Medyczny
osób starszych i
niesamodzielnych

Moim zdaniem pomysł na większą ilość nie mniej atrakcyjnych nagród jest bardzo dobry.Więcej osób ma możliwość wygrania przez co zwiększa się atrakcyjność konkursu.Podponanie się pod monopolistę jest delikatnie mówiąc drogie i czasochłonne.Lepiej mieć kupony do losowania własnej produkcji kolportowane w ciekawych miejscach lub insertowane do ciekawych gazet( koszt około 15 gr za sztukę).Odpowiedz sobie na pytanie co skłoniłoby Ciebie do zakupu sprzętu właśnie w Twoim punkcie.Może dogadaj się na przykład z dobrym klubem albo innym ciekawym miejscem po to aby wykupić(z dużym rabatem) np.karnet na siłownie albo fitnes i w prezencie dać miły upominek do zakupu.

konto usunięte

Wszystko zależy od targetu!!!
Do niego trzeba dostosować mechanizm i nagrody!
Anna G.

Anna G. Common Sense

Arkadiusz B.:
z "maszyna do totolotka" to nie tak prosto, że się ją po prostu kupuje.

do mnie zadna z proponowanych popozycji nie przemawia i mysle, ze ciezko wycyrklowac target, ktory moglby byc zainteresowany taka promocja.poza tym jestem przekonana, ze jakakolwiek widoczna, realna i namacalna nagroda jest bardziej nęcąca niż zaproponowane losy. z doswiadczenia wiem, ze najbardziej pozadana jest... gotowka i chyba najlatwiejsza w "obsludze prawno - podatkowej" :).

konto usunięte

Oj, uważałbym z takimi opiniami...
Spotkałem się już z takim przypadkiem, kiedy "wygrany" błagał o zmianę nagrody na gotówkę...

Nie sądźmy po sobie. To podstawowy błąd marketingu!!!
Anna G.

Anna G. Common Sense

Maciej Tesławski:
Spotkałem się już z takim przypadkiem, kiedy "wygrany" błagał o zmianę nagrody na gotówkę...

Macieju, alez ja właśnie to napisałam, że gotówka jest najbardziej pożądana :). Jeśli chodzi o mnie to zdecydowanie wole byc obdarowywana przedmiotami, bądź wyjazdami ;).

(czyzbys miał na mysli fiata cabrio? ;))

konto usunięte

Anna G.:
Maciej Tesławski:

Macieju, alez ja właśnie to napisałam, że gotówka jest najbardziej pożądana :). Jeśli chodzi o mnie to zdecydowanie wole byc obdarowywana przedmiotami, bądź wyjazdami ;).

Nie śmiałbym...
Ale gotówka ma ten problem, że nie ma wartości wyższej postrzeganej od rzeczywistej. A na tym grają promocje.
Anna G.

Anna G. Common Sense

Maciej Tesławski:
Anna G.:
Maciej Tesławski:

Nie śmiałbym...
Ale gotówka ma ten problem, że nie ma wartości wyższej postrzeganej od rzeczywistej. A na tym grają promocje.

Myslalam o slawnym kejsie z wygrana w postaci kabrioletu :).

Co do postrzeganej wartosci gotowki pelna zgoda, i tu znow wracamy do targetowania... :). w kazdym razie na 1 raz jest prosciej z gotowka, tak mysle. tak zaczynalam zabawy z konkursami i loteriami.
poza tym ludzie dokladnie sprawdzaja juz realna a nie deklarowana wartosc nagrody. sa zamkniete grupy dyskusyjne dla tzw. lowcow promocji - bardzo ciekawe zjawisko, ale to juz zupelnie inny temat...

konto usunięte

Z wszelkimi grami losowymi w naszym kraju jest tak, ze nalezy je zgłosić i zarejestorwac w Ministerstwie Finansow. Zgoda na taka loterię kosztuje 10% od wartości wszytkich nagród. Czasem wychodzi z tego neizła sumka. No i na kazdym losowaniu, które przebiega w warunkach niemal sterylnych, obecna jest osoba, z uprawnieniami Ministerstwa Finansów do obsługi losowań, która czuwa nad prawidłowym przebiegem losowania (jak w Totolotku).

Ale wcześniej,zanim dostaneisz to pozwolenie to musisz zatrudnić prawnika, który zajmie sie strona prawną, stworzy odpowiedni Regulamin, bedzie latał do Ministerstwa kilka razy, bo ciagle się cos nie zgadza. Z loteriami (!) jest BARDZO dużo zachodu.

Natomiast zabawa, w której nagordy nei sa zależne od losu - to jeszcze dość dobry sposób na "ruch w interesie".Ale uwaga na zawodowców - sa bowiem takie osoby, które terudnią się zwaodowo gractwem i sa rzeczywiscie plaga wszelkakich akcji konsumenckich.

konto usunięte

Potwierdzam wypowiedź Pani Agnieszki. Loteria to skomplikowana akcja wymagająca odpowiednich przygotowań, czasu i pieniędzy. Dodam tylko że praca nad regulaminem może potrwać minimum 2 miesiące. Dlatego poleca się organizowanie Konkursów, które nie wymagają takiego zachodu. Aby uniknęły one zasady losowości stosuje się czynnik wiedzowy lub zręcznościowy. W razie ewentualnych pytań służę pomocą gdyż na co dzień zajmuję się organizowaniem Konkursów i Loterii.
Bardzo chętnie przygotuję ofertę, ale jak wiadomo wszystko zależy od założonych celów. Zorganizować taką akcję nie jest trudno. Pytanie czy będzie ona efektywna i przyniesie korzyści.Dlatego prosiłabym o kontakt bezpośredni w przypadku ewentualnych pytań.

konto usunięte

Agnieszka K.:
Z wszelkimi grami losowymi w naszym kraju jest tak, ze nalezy je zgłosić i zarejestorwac w Ministerstwie Finansow. Zgoda na taka loterię kosztuje 10% od wartości wszytkich nagród. Czasem wychodzi z tego neizła sumka. No i na kazdym losowaniu, które przebiega w warunkach niemal sterylnych, obecna jest osoba, z uprawnieniami Ministerstwa Finansów do obsługi losowań, która czuwa nad prawidłowym przebiegem losowania (jak w Totolotku).

Ale wcześniej,zanim dostaneisz to pozwolenie to musisz zatrudnić prawnika, który zajmie sie strona prawną, stworzy odpowiedni Regulamin, bedzie latał do Ministerstwa kilka razy, bo ciagle się cos nie zgadza. Z loteriami (!) jest BARDZO dużo zachodu.

Natomiast zabawa, w której nagordy nei sa zależne od losu - to jeszcze dość dobry sposób na "ruch w interesie".Ale uwaga na zawodowców - sa bowiem takie osoby, które terudnią się zwaodowo gractwem i sa rzeczywiscie plaga wszelkakich akcji konsumenckich.

Aha, i jeszcze gwarancja bankowa, tzn musisz sobie zamrozić kasę (całkowity koszt wszytkich nagród) na czas trawania loterii - łącznei z reklamacjami.

konto usunięte

Z doświadczenia moge polecić konkursy sms'owe. Nie loterie, ale np. mechanizm zakłada, ze wygrana to sms przysłany najbiżej jakiejś tam godziny. Firmy robią to za bardzo małe pieniadze, a jest przy tym mnóstwo zabawy i sprzedaz sie może nakecić. Jezlei chciałbyś namiary na jakąs konkretna firmę to chętnei podam - sprawdzoną i rzetelna, na priv.
Dariusz Zdzieszyński

Dariusz Zdzieszyński Poszukujący wyzwań
Marketingowych

Z mojego doświadczenia wynika, że do takiego tematu należy się mocno przyłożyć, zakup komputera jako samego urządzenia nie jest wydatkiem tak dużym aby go gratyfikować możliwością wygrania samochodu. Przypuszczam że planujesz jeden max dwa samochody, przy dużej sprzedaży nagroda staje się nieosiągalna i tak jest postrzegania przez potencjalnych klientów, proponuję promocję z gwarantowaną drobną nagrodą - jakieś dodakowe oprogramowanie lub wyposażenie sprzętu - plus kilka nagród większej wartości bardziej osiągalnych w krótkim terminie.

Najlepiej poprowadź krótką sądę wśród swoich klientów co oni o tym sądzą i co proponują a następnie po analizie tego podejmij jedyną słuszną decyzję.

Pamiętaj robisz to dla klientów nie dla siebie i musisz wiedzieć co oni chcą a nie co ty myślisz.

Wyślij zaproszenie do