Temat: No to co w koncu..X360 czy PS3..?
Dominik K.:
Pozwolę sobie napisać, PS2 jest obecnie 9 lat na rynku i dalej wychodzą na tą konsolę nowe gry. Więc cykl 10 letni jest jak najbardziej zachowany. Nikt nie pisze, że po 7 latach nie można wydać nowej konsoli. Liczy się wsparcie producenta. Xbox 1 praktycznie umarł jako target dla developerów po wydaniu x360. Z uwagi na wsparcie Sony dla swoich produktów, zakupem przyszłościowym jest raczej PS3.
Ale chodzi mi o to, że oni cały czas się zarzekają, że kolejną konsolę wydadzą za minimum 10 lat.
A co do wsparcia Sony, no to wsparcie dla PS2, a nie PS3, na którym jednak powinno się bardziej skupić, a nie mówią nam na konferencji, że "narazie na nasz sprzęt nie ma gier, ale zobaczycie co będzie jak już konsola będzie na rynku 8 lat"...No przepraszam bardzo...
Marcin D.:
Generalnie jest tak: kupujesz x-a, ściągasz z http://xbox.com łatkę dającą ci wsteczna kompatybilność większości gier z pierwszego x-a i grasz zarówno w stare gierki jak i w nowe.
Nic nie trzeba ściągać z xbox.com, wsteczna kompatybilność jest po zaintsalowaniu update'a, który się robi po podłączeniu sie do Live'a.
Marcin H.:
Bez problemu mozesz podlaczyc klawiature, mysz oraz zainstalowac Linuxa i miec normalnego kompa ;)
Chyba nie widziałeś Linuxa na PS3...jest to taka tragedia, że masakra. Większość programów, które instalujesz, ma jakieś dziwne problemy, spora część stron nie chce się w pełni wyświetlać (zwłaszcza te, które mają coś zrobione we flashu, bo nie można flash-playera zainstalować) A co do klawiatury, to do X'a też możesz ją podłączyć;]
Grzegorz W.:do pada od X'a jest nieergonomiczny i zupełnie nie potrafię się nim posługiwać i bawić... wydaje mi się jednak, że sony opracowało najlepszego pada służącego do gry.
Dla mnie pad od X'a jest najlepszy, wygodny, a jedynym jego minusem jest krzyżak, przez co nie można spokojnie grać w bijatyki (dlatego mam Arcade Sticka :D)
Jeżeli chodzi o pady Sony, to DualShock był super padem, a Sixaxis/DualShock 3, to lekka tragedia, jeżeli chodzi o spusty, są jakieś dziwne, wypukłe, przez co palce się z nich ześlizgują, a jak grasz trochę dłużej to ręce zaczynają boleć. Dodatkowo Sixaxis jest taki delikatny, że jak się go mocniej ściśnie, to można go łatwo popsuć.
Jeśli ktoś jest fanem filmów to też raczej PS3 na korzyść centrum multimedialnego w stosunku do x360. No i zapowiadane coraz więcej usług (oczywiście za darmo) typu Home, Life with Playstation oraz PlayTV przeistaczające PS3 w sprzęt do nagrywania programów telewizyjnych na dysk konsoli z tunera DVB-T (w warszawie testowo jest już nadawany taki sygnał) nawet podczas grania !
Chciałam zaznaczyć, że przy PS3 jest tak samo jak przy 360tce, czyli my i tak nie możemy ściągać filmów na dysk, bo jest blokada regionalna :] Trzeba czekać, aż pojawi się polski PSstore
Tomasz G.:
No to mnie raczej przekonaliscie.. ;)))))
..a co to sa RODy..?
Tak jak napisał wcześniej Marcin Delimedjac, są to czerwone światełka, które informuja nas o tym, że konsola się przegrzała
..a ktora wersja X360 jest dobra..? Bo sa jakies Elite, Premium czy cos..? Jakie sa roznice..? Ktora jest najbardziej wypasiona.. ;)))
Teraz najlepszym wyborem będzie Elite, gdyż tak jak napisał mój przedmówca, jesienia będzie nowy update i będzie można zrzucać gry na dysk konsoli :)
Małgorzata Stefaniak edytował(a) ten post dnia 03.08.08 o godzinie 22:54