Damian Hajduk

Damian Hajduk TSL, SCM, PM, MICE :
projekty,
organizacja,
koordynacja, ...

Temat: Wizerunek Poznania

Poznań MUSI popracować intensywnie nad dworcem kolejowym

Dla wielu przybywających jest to jego pierwsza wizytówka.

Niezwykle zniechęcająca na dzień dzisiejszy.

Nie tylko wyglądem, ale też żenującym poziomem systemu [?]informacji na peronach.

Poznań zasługuje na lepszy wizerunek.

---

W grudniu przyjedzie kilkadziesiąt tysięcy
[słownie kilkadziesiąttysięcy,00/100]
młodych ludzi z całej Europy
na spotkanie Taize
>>> szczegóły na http://taize.fr [także po polsku nie bać się :).
/edited: naprawiłem link:)/

Dworzec PKP będzie centralnym miejscem przepływu tej dodatkowej a jakże sympatycznej masy ludzi.

Zadbajmy, żeby ten przepływ nie był jednorazowy.
Dla wielu z nich to będzie pierwszy kontakt z Polską,
naprawdę dalekim krajem
o którym niewiele im wiadomo.

Warto mieć wśród młodzieży europejskiej 'ambasadorów' marki.

Poznań, Polska, Europa? Oby.Damian Hajduk edytował(a) ten post dnia 12.04.09 o godzinie 15:40
Mikołaj J.

Mikołaj J. Menedżer Projektu

Z dużą uwagą i sympatią przyglądam się nowej kampanii Poznania. Muszę przyznać, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Nowy logotyp wraz z hasłem „know-how”, jak to ktoś wspomniał wcześniej ma w sobie sporo energii, bo wcześniejsze logo faktycznie nie było żywe oraz przetłumaczalne w kontekście gier językowych. Cieszy mnie to, że tak znaczący partner mojego rodzinnego miasta, postawił wszystko na jedną kartę i idzie na małą wojenkę wizerunkową z Wrocławiem, Krakowem, Warszawką, czy nawet z Hamburgiem i Barceloną…. To dobrze wróży w dobie przygotowań do Euro 2012.
Myślę, że do tego czasu i dworzec się zmieni. Podobno jest już projekt nowego – widziałem w Głosie Wlkp (tak na marginesie, to chyba dziesiąty ). Jak na razie można się pośmiać, bo kiedy mój kolega z Peru przybył pociągiem relacji Berlin – Warszawa na Główny, zadał mi zasadnicze pytanie: Dlaczego u was buduje się perony 2 metry pod pociągiem? Odpowiedziałem mu, że zredukowano niegdyś zajęcia z wychowania fizycznego w szkołach, a partia postanowiła, że społeczeństwo będzie miało zajęcia ruchowe w innych miejscach… Cóż miałem powiedzieć, że wybudowano nowe dworce, a na pociągi już nie starczyło… hehe
Iwona K.

Iwona K. Cluster Sales
Manager MICE:
Polonia Palace
Hotel, Metropo...

tzn. jak 2 metry pod pociągiem? nie bardzo to rozumiem?
to nie są perony, tylko przejścia pod peronamiIwona K. edytował(a) ten post dnia 16.04.09 o godzinie 17:11

konto usunięte

Iwona K.:
tzn. jak 2 metry pod pociągiem? nie bardzo to rozumiem?
to nie są perony, tylko przejścia pod peronamiIwona K. edytował(a) ten post dnia 16.04.09 o godzinie 17:11

Byłam tam z tysiąc razy i też nie zauważyłam, że jestem 2 metry pod pociągiem ;)
Marek C.

Marek C. profesjonalny opis

Oh, chodzi zapewne o to, że peron jest strasznie nisko w stosunku do wysokości nowoczesnych wagonów. Ale to tak jeszcze zaborca pruski zaczął budować i wyznaczył standard. Na wschodzie za to, na przykład na centralnym w Wawie, trzeba czasami pokonywać metrowe przepaści od drzwi wagonu do peronu, jeśli się nie chce zejść po schodkach pod peron..
Iwona K.

Iwona K. Cluster Sales
Manager MICE:
Polonia Palace
Hotel, Metropo...

no tak to jest problem, który dotyczy wszystkich polskich dworców kolejowych :) i chyba nie da się tego tak szybko zrobić, aby każdy był zadowolony...
Iwona K.

Iwona K. Cluster Sales
Manager MICE:
Polonia Palace
Hotel, Metropo...

Damian Hajduk:

Nie tylko wyglądem, ale też żenującym poziomem systemu [?]informacji na peronach.

---

na spotkanie Taize

Dworzec PKP będzie centralnym miejscem przepływu tej dodatkowej a jakże sympatycznej masy ludzi.

naprawdę dalekim krajem

Poznań, Polska, Europa? Oby.Damian Hajduk edytował(a) ten post dnia 12.04.09 o godzinie 15:40

Panie Damianie, co ja bym zrobiła bez Pana i takich świeżych i ciekawych informacji :)

http://www.taize.fr/pl_rubrique486.html

jestem ciekawa, gdzie w Poznaniu to zostanie zorganizowane? lider spotkań w Poznaniu - MTP ? :)
Marek C.

Iwona K.:
Damian Hajduk:

---

na spotkanie Taize

naprawdę dalekim krajem

Panie Damianie, co ja bym zrobiła bez Pana i takich świeżych i ciekawych informacji :)

jestem ciekawa, gdzie w Poznaniu to zostanie zorganizowane? lider spotkań w Poznaniu - MTP ? :)

http://miasta.gazeta.pl/poznan/1,36037,6381374,Taize_w...
Iwona K.

Iwona K. Cluster Sales
Manager MICE:
Polonia Palace
Hotel, Metropo...

super, dzięki za link. Wydaje mi się, że na to spotkanie zgłosi się dużo młodych osób.
Poznań to miasto studentów, jaka jest ich liczba na ogólną liczbę mieszkańców?
Marek C.

Iwona K.:
super, dzięki za link. Wydaje mi się, że na to spotkanie zgłosi się dużo młodych osób.
Poznań to miasto studentów, jaka jest ich liczba na ogólną liczbę mieszkańców?

W Poznaniu działa osiem państwowych szkół wyższych (w tym 4 uniwersytety) i siedemnaście uczelni prywatnych, kształcących łącznie blisko 142 tys. studentów. Na 1000 mieszkańców przypada 221 studentów – wśród dużych polskich miast Poznań zajmuje pod tym względem pierwsze miejsce. <- za Wikipedią
Iwona K.

Iwona K. Cluster Sales
Manager MICE:
Polonia Palace
Hotel, Metropo...

no właśnie, jestem ciekawa czy to zadecydowało o wyborze tego spotkania właśnie w Poznaniu :)

Poznań ma wiele silnych stron, które go wyróżniają od innych miast, nowa kampania to również podkreśla, ale nie wszystko.
Marek C.

Iwona K.:
no właśnie, jestem ciekawa czy to zadecydowało o wyborze tego spotkania właśnie w Poznaniu :)

Poznań ma wiele silnych stron, które go wyróżniają od innych miast, nowa kampania to również podkreśla, ale nie wszystko.

bo ta kampania jest skierowana tylko na biznes, nikt tam nie mówi że Poznań ma unikatową palmiarnię, najnowocześniejszą słoniarnię w Europie, niezależne grupy teatralne odnoszące sukcesy na całym świecie, silne wydawnictwa, i wiele, wiele innych..
Iwona K.

Iwona K. Cluster Sales
Manager MICE:
Polonia Palace
Hotel, Metropo...

Marek Czerniak:
Iwona K.:

bo ta kampania jest skierowana tylko na biznes, nikt tam nie mówi że Poznań ma unikatową palmiarnię, najnowocześniejszą słoniarnię w Europie, niezależne grupy teatralne odnoszące sukcesy na całym świecie, silne wydawnictwa, i wiele, wiele innych..

to ktos musi to wypromować, na pewno warto o nich napisac...
ja np. nie wiem nic o najnowocześniejszej słoniarni w Europie?Iwona K. edytował(a) ten post dnia 16.04.09 o godzinie 19:05
Marek C.

Iwona K.:
Marek Czerniak:
Iwona K.:

to ktos musi to wypromować, na pewno warto o nich napisac...
ja np. nie wiem nic o najnowocześniejszej słoniarni w Europie?

http://www.epoznan.pl/index.php?section=news&subsectio...

ponoć ma być tu duuuuża hodowla..

http://video.wtk.pl/index.php?layout=player.xtm&mode=v...Marek Czerniak edytował(a) ten post dnia 16.04.09 o godzinie 19:10
Iwona K.

Iwona K. Cluster Sales
Manager MICE:
Polonia Palace
Hotel, Metropo...

Marek Czerniak:
Iwona K.:

wydaje mi się, że te unikatowe rzeczy w Poznaniu na pewno można połączyć z biznesem i wspólnie się promować
Marek C.

Iwona K.:
Marek Czerniak:
Iwona K.:

wydaje mi się, że te unikatowe rzeczy w Poznaniu na pewno można połączyć z biznesem i wspólnie się promować

prawda, bo wiadomo, że milej się mieszka i żyje w miastach, a co się z tym wiąże lokuje firmę w mieście, które ma coś w sobie ;)

ale niestety łatwo powiedzieć, trudniej zrobić jak widać.. ;-)
Damian Hajduk

projekty,
organizacja,
koordynacja, ...

Iwona K.:
(...)

Panie Damianie, co ja bym zrobiła bez Pana i takich świeżych i
ciekawych informacji :)

No ba :)

jestem ciekawa, gdzie w Poznaniu to zostanie zorganizowane?
lider spotkań w Poznaniu - MTP ? :)

Regułą jest lokalizacja zasadniczych wydarzeńw ramach Spotkania właśnie na terenach targowych.

Tłumy młodych ludzi wypełniające hale w miejsce zwykłych eksponatów
To warto zobaczyć i przeżyć.

---
Szczerze liczę, że dworzec PKP Poznań Główny zostanie co najmniej lekko odświeżony i wyposażony w SYSTEM informacji.
Przebudowa - niewątpliwie potrzebna - nie zmieści się już raczej w czasie.
Ewelina Bukowska

Ewelina Bukowska MSI Brand Manager

Oj przebudowa konieczna jest, konieczna! nie dalej jak w zeszłym tygodniu miałam spory problem ze znalezieniem swojego pociągu. Tablica informacyjna wskazywała, że odchodzi z peronu 3... a znalazłam go na 4b :) dobrze, że w Poznaniu tylko 6 peronów heheEwelina Bukowska edytował(a) ten post dnia 22.04.09 o godzinie 22:25
Mikołaj J.

Mikołaj J. Menedżer Projektu

Temu wrocławskiemu też przyda się mały remoncik:-)
Co prawda perony macie dobrze wyprofilowane. Poznań się nie uchował z poniemieckim dworcem i szkoda...
Damian Hajduk

projekty,
organizacja,
koordynacja, ...

A tymczasem nieco oddalając się od dworca Poznań Główny ...

url=http://www.youtube.com/watch?v=UFuJtM374TI

Następna dyskusja:

Wizerunek Polski - jaki pow...

Wyślij zaproszenie do