Temat: HTML 5
Karim A.:
Ten std. jest jeszcze do przełknięcia, równolegle ma zacząć obwiązywać nowy xtml w ver 2.0. To jest dopiero niezła sieka :). Naprawdę bardzo ciężko ją łyknąć za pierwszym razem. Przyznam, że parę razy przeczytałem i nadal czuję się kompletnie zagubiony :)
http://www.w3.org/TR/xhtml2/
Co do XHTML 2.0 to nie wiadomo jak z nim naprawdę będzie, na razie nie zapowiada się aby faktycznie miał wejść równolegle (jeśli w ogóle) - główni gracze na rynku pracują nad HTML 5 i wątpią w sens XHTML 2.0
Mnie osobiście to martwi, bo jednak bardziej przemawia do mnie XHTML 2.0 jest bardziej zwięzły i logiczny.. HTML 5 jest bardziej (i niepotrzebnie moim zdaniem) rozbudowany, nie jest tak składny - analogicznie to przyczyni się do tego, że strony w nim pisane nie będą tak czyste jak chcielibyśmy by były, mam wrażenie, że po latach znowu zaczniemy narzekać na ten standard.
Niestety aby XHTML odniósł sukces i faktycznie przyćmił HTML potrzeba by pewnej zmiany myślenia i zmiany sposobu programowania dokumentów po stronie serwera (szczególnie w dużych korporacjach, bo to one mają kluczowy wpływ na to co będzie de facto standardem).
W tej chwili praktycznie wszędzie HTML buduje się po prostu poprzez łączenie łańcuchów znaków.. zwykłe if'y i printy tak wyglądają dziś szablony HTML - niestety taka metodyka pracy jest bardzo podatna na błędy w strukturze - bardzo łatwo o literówkę, o nie zamknięcie danego taga o nie wycytowanie specjalnych znaków, pominięcie cudzysłowu itd.
Przejście na XHTML oznacza, że każdy taki błąd nie wyświetli w ogóle strony a na to na przykład taki serwis jak amazon.com nie może sobie pozwolić - to jest chyba główny powód dla, którego XHTML żadnej znaczącej korporacji nie przekonuje.
Można to zmienić tylko przez zmianę metodyki tworzenia dokumentów. Gdyby dokumenty budować wykorzystując narzędzia do budowy drzewa DOM (dostępne w każdym szeroko używanym języku) wtedy tych błędów by nie było i przejście na XHTML byłoby zupełnie bezbolesne - już pomijam coś takiego jak czystość samych szablonów i wypluwanego kodu XHTML - bajka :)
Sam przeszedłem na to dwa lata temu i nie myślę wracać do starego sposobu ;-)
Dla pokrzepienia: przeglądarki jeszcze długi czas będą wspierać HTML 4.0 i xhtml 1.0 bądź 1.1
Jak na razie to długo czekamy aby faktycznie te standardy były wspierane (mówię o XHTML). Większość przeglądarek, która deklaruje, że wspiera XHTML tak naprawdę ma wadliwe albo nie pełne wsparcie - powszechnym nie dociągnięciem jest brak wsparcia dla progresywnego renderowania strony - chyba, żadna przeglądarka jeszcze tego nie zapewnia a jest to warunek jaki można przeczytać w rekomendacji W3C