Tobiasz Szlęk

Tobiasz Szlęk SEM, SEO, PPC -
zabawy słowem
(kluczowym).

Temat: HTML 5

Nowe wiadomości na temat HTML 5 zostały ostatnio opublikowane na stronach IBM. Jeśli ktoś jest zainteresowany, zapraszam do mojego tłumaczenia tego tekstu:
http://blog.to-be.pl/2007/08/11/nowe-elementy-w-html-5/
Karim A.

Karim A. Webmaster,
Webdeveloper,

Projekt od dłuższego czasu już funkcjonuje w sieci.

Poniżej nieoficjalna strona dotycząca tego samego std. tworzona przez niezrzeszone organizacje współpracujące z w3c lub ludzi którzy w www consortium na codzień tworzą ten std.

http://www.whatwg.org/specs/web-apps/current-work/mult...

Zapowiada się mała rewolucja - czyli to o co wszystkich próbuję przekonać, że wystarczy dobry development strony aby wyświetliły je wsyzstkie media.

Ten std. jest jeszcze do przełknięcia, równolegle ma zacząć obwiązywać nowy xtml w ver 2.0. To jest dopiero niezła sieka :). Naprawdę bardzo ciężko ją łyknąć za pierwszym razem. Przyznam, że parę razy przeczytałem i nadal czuję się kompletnie zagubiony :)

http://www.w3.org/TR/xhtml2/

Dla pokrzepienia: przeglądarki jeszcze długi czas będą wspierać HTML 4.0 i xhtml 1.0 bądź 1.1

Miłej lektury i pozdrawiam :)Karim A. edytował(a) ten post dnia 12.08.07 o godzinie 19:42
Dariusz Kozera

Dariusz Kozera Handlowanie to gra

Rewelacja! Szkoda tylko że Microsoft oleje sprawe...
Karim A.

Karim A. Webmaster,
Webdeveloper,

Mylisz się :)

http://www.google.pl/search?hl=pl&pwst=1&sa=X&oi=spell...

IE 8 będzie wspierać std. :) Idą lepsze czasy dla nas :)
Michał K.

Michał K. Specjalista ds.
bezpieczeństwa
informatycznego

Wyjdzie pewnie jak zawsze czyli IE 8 będzie wspierał standardy tylko że własne :)

Jeśli zaś chodzi o HTML 5 to całkiem nieźle to wygląda.

IE8, a co z wcześniejszymi wersjami??
i tak w statystykach mam nawet ludzi korzystających jeszcze z IE5.5
Michał Szajbe

Michał Szajbe Co-founder & CEO w
Humante

No właśnie, pytanie jak długo jeszcze przyjdzie czekać, aż sami użytkownicy przesiądą się na wersje przeglądarek obsługujące nowe standardy.

No ale idzie na pewno ku lepszemu. Jeśli Microsoft obiecuje większą zgodność ze standardami to wypada tylko liczyć, że się nie rozmyślą ;)

konto usunięte

Michał S.:
No właśnie, pytanie jak długo jeszcze przyjdzie czekać, aż sami użytkownicy przesiądą się na wersje przeglądarek obsługujące nowe standardy.

Użytkownik ma prawo wybrać sobie taką przeglądarkę jaką chce, i nikt nie może go zmusić do zmiany czy upgrade'u, a jeżeli my chcemy być oglądami przez większą liczbę osób (zleceniodawca) to niestety niestety musimy sie męczyć. Stronki ślicznie działające pod IE7 ledwo dysza pod IE6 nie wspomnę o 5.5.
Michał Ławicki

Michał Ławicki dostawca zadowolenia

Sandra M.:
IE8, a co z wcześniejszymi wersjami??
i tak w statystykach mam nawet ludzi korzystających jeszcze z IE5.5
nic tylko im współczuć :) a co można z nimi zrobić? jeśli jest to procent, o który warto się starać można ich pouczyć, że korzystają z przeglądarki sprzed 100 lat :-)

konto usunięte

Proponuję wszystkim zainteresowanym przenieść tę wielce ciekawą dyskusję do otwartej grupy, która skupia się na tej problematyce - standardy sieciowe...

Akurat w kwestii HTML 5 byliśmy pierwsi - bodajże ;)
Karim A.

Karim A. Webmaster,
Webdeveloper,

Grzegorz W.:
Michał S.:

Użytkownik ma prawo wybrać sobie taką przeglądarkę jaką chce, i nikt nie może go zmusić do zmiany czy upgrade'u, a jeżeli my chcemy być oglądami przez większą liczbę osób (zleceniodawca) to niestety niestety musimy sie męczyć. Stronki ślicznie działające pod IE7 ledwo dysza pod IE6 nie wspomnę o 5.5.

Nie zgodzę się z tobą kompletnie. Dziury w ssl w ie 5.0, które nie są nawet łatane? Polecisz taką prtzeglądarkę klientowi, żeby logował się do swojego banku? Jeśli trafiam na takiego klienta, odsyłam go w pierony....
Mariusz Nowak

Mariusz Nowak Medikoo |
Programista
JavaScript, Web
Developer

Karim A.:
Ten std. jest jeszcze do przełknięcia, równolegle ma zacząć obwiązywać nowy xtml w ver 2.0. To jest dopiero niezła sieka :). Naprawdę bardzo ciężko ją łyknąć za pierwszym razem. Przyznam, że parę razy przeczytałem i nadal czuję się kompletnie zagubiony :)

http://www.w3.org/TR/xhtml2/

Co do XHTML 2.0 to nie wiadomo jak z nim naprawdę będzie, na razie nie zapowiada się aby faktycznie miał wejść równolegle (jeśli w ogóle) - główni gracze na rynku pracują nad HTML 5 i wątpią w sens XHTML 2.0
Mnie osobiście to martwi, bo jednak bardziej przemawia do mnie XHTML 2.0 jest bardziej zwięzły i logiczny.. HTML 5 jest bardziej (i niepotrzebnie moim zdaniem) rozbudowany, nie jest tak składny - analogicznie to przyczyni się do tego, że strony w nim pisane nie będą tak czyste jak chcielibyśmy by były, mam wrażenie, że po latach znowu zaczniemy narzekać na ten standard.

Niestety aby XHTML odniósł sukces i faktycznie przyćmił HTML potrzeba by pewnej zmiany myślenia i zmiany sposobu programowania dokumentów po stronie serwera (szczególnie w dużych korporacjach, bo to one mają kluczowy wpływ na to co będzie de facto standardem).

W tej chwili praktycznie wszędzie HTML buduje się po prostu poprzez łączenie łańcuchów znaków.. zwykłe if'y i printy tak wyglądają dziś szablony HTML - niestety taka metodyka pracy jest bardzo podatna na błędy w strukturze - bardzo łatwo o literówkę, o nie zamknięcie danego taga o nie wycytowanie specjalnych znaków, pominięcie cudzysłowu itd.
Przejście na XHTML oznacza, że każdy taki błąd nie wyświetli w ogóle strony a na to na przykład taki serwis jak amazon.com nie może sobie pozwolić - to jest chyba główny powód dla, którego XHTML żadnej znaczącej korporacji nie przekonuje.

Można to zmienić tylko przez zmianę metodyki tworzenia dokumentów. Gdyby dokumenty budować wykorzystując narzędzia do budowy drzewa DOM (dostępne w każdym szeroko używanym języku) wtedy tych błędów by nie było i przejście na XHTML byłoby zupełnie bezbolesne - już pomijam coś takiego jak czystość samych szablonów i wypluwanego kodu XHTML - bajka :)
Sam przeszedłem na to dwa lata temu i nie myślę wracać do starego sposobu ;-)

Dla pokrzepienia: przeglądarki jeszcze długi czas będą wspierać HTML 4.0 i xhtml 1.0 bądź 1.1

Jak na razie to długo czekamy aby faktycznie te standardy były wspierane (mówię o XHTML). Większość przeglądarek, która deklaruje, że wspiera XHTML tak naprawdę ma wadliwe albo nie pełne wsparcie - powszechnym nie dociągnięciem jest brak wsparcia dla progresywnego renderowania strony - chyba, żadna przeglądarka jeszcze tego nie zapewnia a jest to warunek jaki można przeczytać w rekomendacji W3C

konto usunięte

Mariusz N.:
Można to zmienić tylko przez zmianę metodyki tworzenia dokumentów. Gdyby dokumenty budować wykorzystując narzędzia do budowy drzewa DOM (dostępne w każdym szeroko używanym języku) wtedy tych błędów by nie było i przejście na XHTML byłoby zupełnie bezbolesne - już pomijam coś takiego jak czystość samych szablonów i wypluwanego kodu XHTML - bajka :)
A czy możesz dać przykład dobrego narzędzia do tworzenia drzewa DOM?
Mariusz Nowak

Mariusz Nowak Medikoo |
Programista
JavaScript, Web
Developer

A czy możesz dać przykład dobrego narzędzia do tworzenia drzewa DOM?

Podstawowym jest implementacja interfejsu DOM, która jest dostępna chyba w każdym rozwijającym się języku.
Oczywiście budowa drzewa dokumentu z wykorzystaniem tylko tej implementacji nie jest bardzo wygodna i wskazane byłyby jakieś dedykowane narzędzia do budowy dokumentów konkretnego typu jak XHTML.
Niestety nie spotkałem się jeszcze z tego typu narzędziami (jako rozszerzeniami na przykład) - ja na swoje potrzeby napisałem klasę do budowy dokumentu XML (która bazuje na implementacji DOM) potem do niej rozszerzenie do budowy XHTML i za jej pomocą buduję dokument.Mariusz Nowak edytował(a) ten post dnia 18.08.07 o godzinie 17:31

konto usunięte

Wydaje mi się ze jednak nowy standard bedzie powstawał bardziej pod wuszukiwarki niz pod developerow. I z tym trzeba sie liczyc.
Paweł Knapik

Paweł Knapik Front-End Developer

Mariusz Nowak:

W tej chwili praktycznie wszędzie HTML buduje się po prostu poprzez łączenie łańcuchów znaków.. zwykłe if'y i printy tak wyglądają dziś szablony HTML - niestety taka metodyka pracy jest bardzo podatna na błędy w strukturze - bardzo łatwo o literówkę, o nie zamknięcie danego taga o nie wycytowanie specjalnych znaków, pominięcie cudzysłowu itd.

No niestety, zlepianie stringów to masakra, a na tym większość systemów szablonów się opiera :| (ale to w sumie temat na inny wątek)

"It seems not very clear for many people. So let's set the record straight. HTML 5 can be written in html and XML.

HTML 5 specification is the description of a vocabulary that you can write in two different syntaxes (html and XML) depending on your developer needs, markets and applications. "

http://www.w3.org/QA/2008/01/html5-is-html-and-xml
Paweł W.

Paweł W. java developer at
https://rozwoj-oprog
ramowania.pl

Dariusz Kozera:
Rewelacja! Szkoda tylko że Microsoft oleje sprawe...

Microsoft?? hehe, wsrod profesjonalistow nie bylo, nie ma i nie bedzie dla niego miejsca:):)
Krzysztof Mierzejewski

Krzysztof Mierzejewski SharePoint
Consultant

Paweł Wtorek:

Microsoft?? hehe, wsrod profesjonalistow nie bylo, nie ma i nie bedzie dla niego miejsca:):)

To znaczy? Nie za bardzo widzę jakby można to rozwinąć... Może tak, że mnóstwo profesjonalistów już pracuje dla Microsoft? Ale chyba nie, to by raczej się nie zgadzało z Twoją wypowiedzią...
Mariusz Nowak

Mariusz Nowak Medikoo |
Programista
JavaScript, Web
Developer

To znaczy? Nie za bardzo widzę jakby można to rozwinąć... Może tak, że mnóstwo profesjonalistów już pracuje dla Microsoft? Ale chyba nie, to by raczej się nie zgadzało z Twoją wypowiedzią...

Tak, nie wątpliwe wiele tęgich głów jest w MS.
Nie mniej co by nie mówić tak zamknięte środowisko nie ma wielkiej przyszłości w dobie wolnego internetu :)
Jakub L.

Jakub L. Programista

Mariusz Nowak:

Tak, nie wątpliwe wiele tęgich głów jest w MS.
Nie mniej co by nie mówić tak zamknięte środowisko nie ma wielkiej przyszłości w dobie wolnego internetu :)

Do tej pory jakoś (raczej Jakoś) sobie radzi, i zajmuje coraz to nowe nisze. Urządzenia embeded, konsole do gier...

Następna dyskusja:

Poszukiwany koder (X)HTML, ...

Wyślij zaproszenie do