Grzegorz Albinowski

Grzegorz Albinowski Senior Business
Consulant,
Transition Project
Manager

Temat: Garść faktów o egzaminie PRINCE2 Foundation

Garść faktów o egzaminie PRINCE2 Foundation

> Paweł S.:
> Witam,
>
> Pozwoliłem sobie napisac trochę o egzaminie PRINCE2 Foundation -
> najprostszym bodajże ze wszystkich egazmainów certyfikująch z
> rodziny IPMA/PMI/PRINCE.
> Więcej:
> http://www.pmanager.pl/index.php?option=com_content&vi...
Joanna Winkiewicz

Joanna Winkiewicz Konsultant ds.
wdrożeń systemów IT

Czy aby podejść do egzaminu na Prince2 Foudation trzeba koniecznie skorzystać ze szkolenia oferowanego przez różne firmy?Joanna Winkiewicz edytował(a) ten post dnia 15.03.09 o godzinie 13:35
Grzegorz Albinowski

Consulant,
Transition Project
Manager

Z tego co wiem do egzaminu można podejść bez korzystania z kursów, ale nie tego polecam, bo zdawalność jest na poziomie 40-50%.

Pod 2-3 dniowym szkoleniu przeprowadzonym przez dobrą firmę zdawalność podnosi się do 90-95%.

Podsumowując trzeba się naprawdę dobrze przygotować do samodzielnego podejścia do egzaminu.
Joanna Winkiewicz

Joanna Winkiewicz Konsultant ds.
wdrożeń systemów IT

Dziękuję, właśnie takie info było mi potrzebne;)

konto usunięte

Cześć,

Tak jak napisał Grzesiek, do egzaminu można podejść bez szkolenia - moim zdaniem osoba mająca podstawowe pojęcie o kierowaniu projektami oraz dodatkowo po zapoznaniu się z podręcznikiem Prince2 bez problemu zaliczy ten egzamin.

Pozdrawiam,
Maciek

Witam,

proszę o podpowiedź gdzie w Warszawie można skorzystać z kursu, oczywiście zależy mi na rekomendacji dobrej, sprawdzonej firmy

Pozdrawiam
Agnieszka
Grzegorz Albinowski

Consulant,
Transition Project
Manager

Warto skorzystać z akredytowanych organizacji, w Polsce są to przede wszystkim:

■ Centrum Rozwiazań Menedżerskich SA
http://www.crm.com.pl/

■ Altkom Akademia S.A.
http://www.altkom.pl/

■ Infovide-Matrix SA
http://www.ivmx.pl/

■ inne organizacje prowadzące szkolenia jako 'affiliates' firm akredytowanych, polskich i zagranicznych

Accredited Organisation & Product Search
http://www.apmgroup.co.uk/apm_Search.asp

Accredited Training Organisation Listing (ATOs)
http://www.prince-officialsite.com/TrainingOrganisatio...

---

Warto zadać pytanie:
1) Czy firma jest akredytowana?
2) Czy trenerzy są akredytowani?
3) jakie materiały otrzyma uczestnik?

Osobiście mogę polecić szkolenia CRM SA, w którym uczestniczyłem
■ akredytowana firma
■ akredytowani i kompetentni trenerzy
■ uczestnicy otrzymują oficjalną książkę PRINCE2 (CRM jest tłumaczem i wydawcą)
■ uczestnicy otrzymują materiały przygotowujące do egzaminu
■ po trzydniowym kursie zdawalność egzaminów na poziomie ponad 90%Grzegorz Albinowski edytował(a) ten post dnia 26.06.09 o godzinie 21:41

konto usunięte

polecam Infovide Matrix....zdecydowanie odradzam Project Management Consulting i Altkom
Rafał S.

Rafał S. Nieruchomości,
Internet

Czy osoba, która zda egzamin na IPMA-D będzie potrzebowała jeszcze kursu aby zdać egzamin na Prince 2 Foundation?

konto usunięte

Zdecydowanie będzie potrzebowała co najmniej przeczytać podręcznik. PRINCE2 to konkretna metoda prowadzenia projektu. IPMA mowi raczej o najlepszych praktykach (podobnie jak PMBOK).
Paweł S.

Paweł S. Grupa PM, PRINCE2(R)
approved trainer,
Project Manager -
...

Rafał Skrzatek:
Czy osoba, która zda egzamin na IPMA-D będzie potrzebowała jeszcze kursu aby zdać egzamin na Prince 2 Foundation?

Kursu lub lektury podręcznika PRINCE2. To są troche inne egazaminy - IPMA D obejmuje wytyczne kompetencji PM określone przez IPMA w 42 IPMA Competence Baseline. P2 Foundation to test na znajomość metodyki PRINCE2. IPMA nie opisuje konkretnie żadnej z metodyk, opierajac się mniej więcej w tym samym stopniu o to co w PRINCE i PMBoK-u. Oczywiście:
- osobie, która ma kompetencje na poziomie IPMA-D zapewne będzie dużo łatwiej zdać Foundation niz osobie, która tych kompetencji nie ma
- moim zdaniem IPMA-D jest kilka rzędów wielkości trudniejszy niz P2 Foundation - głównie ze względu na zakres, sposób egzaminowania i czas przewidziany na rozwiązanie egzaminu

konto usunięte

Daniel W.:
polecam Infovide Matrix....zdecydowanie odradzam Project Management Consulting i Altkom

Właśnie zakończyłem szkolenie prowadzone przez PMC i uważam, że było świetnie i rzeczowo przeprowadzone.
Aleksander Zaworski

Aleksander Zaworski Menadżer ds.
Projektów (IT,
Business
Intelligence)

Tomasz Papir:
Daniel W.:

Właśnie zakończyłem szkolenie prowadzone przez PMC i uważam, że było świetnie i rzeczowo przeprowadzone.

Ja na temat PMC mam dobre i złe zdanie.

Dobre - miałem szkolenie u nich z P2 i człowiek prowadzący był rewelacyjny
Złe - wykupiłem szkolenie on-line z P2 aby przygotować się do egzaminu (nie miałem czasu wcześniej :)) i okazało się, że są błędy informatyczne. Po zgłoszeniu tego czekałem 2 tygodnie i nic nie zrobili. W końcu zażądałem zwrotu pieniędzy, o które musiałem się upomnieć kilka razy. W końcu jak zagroziłem opisaniem tego na forach zareagowali.

Podsumowując - jakość firmy widać jak działa w razie problemów i PMC niestety nie zdało egzaminu (lekko mówiąc) więc podsumowując odradzam tą firmę.Aleksander Zaworski edytował(a) ten post dnia 25.07.09 o godzinie 20:29

konto usunięte

U mnie okazało się podobnie - samo szkolenie rzeczywiście w porządku, potwierdza to mój post z końca czerwca :) Miałem niestety duże problemy z dostepem on-line do materiałów szkoleniowych firmy PMC (błędy w aplikacji, niekompletne informacje, brak kontaktu ze strony pracowników PMC) i skończyło się tak, że do egzaminu przygotowywałem się z materiałów od koleżanki z zupełnie innego źródła. Sam egzamin zdany elegancko, poszedł nawet lepiej niż ten próbny przesyłany przez APMG

Sprawy z felernymi materiałami on-line nie odpuszczam i skierowałem ją do Rzecznika Praw Konsumenta, aby otrzymać zwrot części kosztów szkolenia.

Grzegorz Albinowski:
Warto skorzystać z akredytowanych organizacji, w Polsce są to
......

ja do listy dopisałabym jeszcze nowy ośrodek http://OMEC.pl

Serdecznie zapraszam
Agnieszka Zalewska
Przemysław P.

Przemysław P. Kierownik
Projektów/Kierownik
Utrzymania