konto usunięte

Temat: Prośba - Zakaz konkurencji w przypadku umowy zlecenie

Witam.
Mała prośba o pomoc prawną.
Otóż ok. 3 lat temu podpisałem umowę zlecenie do której był załączony dodatkowy dok. w postaci umowy o zakazie konkurencji na czas nieokreślony nawet po ustaniu stosunku pracy. (wiem, że w przypadku umowy o pracę w momencie zakończenia świadczeń dla pracodawcy zakaz konkurencji przestaje obowiązywać chyba, że pracodawca zobowiąże się do wypłaty odszkodowania w min. kwocie 25% wynagrodzenia) Umowa zlecenie została rozwiązana za porozumieniem stron i w tym samym dniu została podpisana umowa o pracę trwająca ok. 2 lat. Po tym czasie zostałem zwolniony z pracy i podjąłem następną w firmie, której działalności w kilku procentach pokrywa się z działalnością firmy poprzedniej (pracuję już ponad rok czasu).
Pytanie następujące - czy mogę mieć z tego powodu jakiekolwiek problemy z uwzględnieniem faktu iż nie wykorzystuję informacji jakie uzyskałem u poprzedniego pracodawcy?
Monika D.

Monika D. Affiliate Director

Dawid wszystko zależy od tego jak została sformułowana umowa o zakazie konkurencji jakie są w niej zapisy, bez tych informacji ciężko będzie ocenić czy umowa była skonstruowana poprawnie czy też nie. Wydaje mi się niemożliwe żeby zakaz konkurencji był podpisany na czas nieokreślony jeżeli tak jest to w/g mojej wiedzy umowa ta jest nie poprawna :) Sprawdź dobrze dobrze umowę mi np, groził zakaz konkurencji przez pół roku po ustaniu stosunku pracy, pracodawca zobowiązał się wypłaty wynagrodzenia w wysokości "x" przez ten okres.
Krzysztof K.

Krzysztof K. ST. INSPEKTOR BHP

Dawid
Przede wswzystkim pracodawca nie moze okreslić "zakazu konkurencji na czas nieokreslony" - zapis ten z mocy prawa jest nieważny.
Ponadto,po zakończeniu pracy w firmie (zwolnieniu Cię),jeżeli pracodawca chce zakazać zatrudniania sie byłego pracownika u konkurencji, to ma obowiazek podpisać z tą osobą odrębna umowę "o zakazie konnkurencji" - w okreslonym czasie i ustalić wysokość odszkodowania - nie mniej niż 25% ....
Jeżeli nie spisaliście takiej umowy to pracodawca moze Cię teraz cmoknąc. Jego strata. Ponadto - jeżli juz u niego nie pracujesz to teraz juz takiej umowy nie musisz podpisywać ( jakby sie pracodawca obudził).
Teraz to pracodawcy problem - Ty masz droge otwartą.
Poczytaj Kodeks Pracy - art. 101 - tam masz kawę na ławę.

konto usunięte

Temat jasny, jednakże umowa zlecenie - jaka była podpisana na okresie próbnym jest umową cywilno-prawną więc kodeks pracy jej nie obowiązuje. Zalazłem zapis, że pracodawca może tego żądać pod warunkiem, że to nie narusza zasady współżycia społecznego. Zaś nie wypłacenia odszkodowania jest naruszeniem tejże zasady.
Pytanie tylko czy moja interpretacja jest prawidłowa?Dawid D. edytował(a) ten post dnia 02.10.08 o godzinie 10:49
Krzysztof K.

Przy umowie zleceniu - nie obowiazuje klauzula o zakazie konkurencji - bo jest to umowa na wykonanie tylko okreslonej roboty.
Jezeli miałeś taka klauzulę - to z mocy prawa jest niewaznaKrzysztof K. edytował(a) ten post dnia 02.10.08 o godzinie 10:51

konto usunięte

ok, dziękuję za informację
Monika D.

Monika D. Affiliate Director

w mojej byłej pracy są dwie umowy umowa o pracę + umowa zlecenie do obu tych omów miała być dołączona klauzula o zakazie konkurencji. Więc chyba jakieś obejścia prawne są:)
Ewa Dolińska

Ewa Dolińska homo iuridicus

Krzysztof K.:
Przy umowie zleceniu - nie obowiazuje klauzula o zakazie konkurencji - bo jest to umowa na wykonanie tylko okreslonej roboty.
Jezeli miałeś taka klauzulę - to z mocy prawa jest niewaznaKrzysztof K. edytował(a) ten post dnia 02.10.08 o godzinie 10:51

Bym się nie zgodziła ;)
Mamy w naszym pięknym kraju zagwarantowaną ustawowo zasadę swobody zawierania umów. Oczywiście można zawrzeć umowę o zakazie konkurencji nawet wtedy, gdy podstawowym stosunkiem między stronami jest stosunek cywilnoprawny (np. umowa zlecenia). I umowa taka wiązać będzie strony. Ponieważ jednak zakaz konkurencji przy umowie zlecenia nie jest uregulowany, zakaz ten wiązał będzie strony w takim zakresie, w jakim nie sprzeciwia się naturze umowy zlecenia.

Podsumowując - zakaz konkurencji, co do zasady, wiąże. A w jakim zakresie? To można powiedzieć tylko wtedy, gdy przedstawi się szczegółowe zapisy umowne.
Krzysztof K.

Ewo
Pozwolisz,ze nie zgodze się z twoim zdaniem, bo przerabiałem taki temat w sądzie pracy - wygany przez pracownika - ale może sa inne praktyjki w tym zakresie ??? !!!

konto usunięte

http://www.przepisnabiznes.pl/porady-prawne/ograniczen...

Proszę o wasze sugestie.

konto usunięte

kwestia zakazu konkurencji w umowie zlecenia jest dosyć kontrowersyjna.

na początek kwestia prostsza tj zakaz konkurencji w trakcie trwania zlecenia

Zleceniobiorca może zgodnie z zasadą swobody umów zobowiązać się wobec zleceniodawcy do niepodejmowania działań konkurencyjnych w czasie trwania umowy (wyrok SN z 2003.09.11 sygn. akt III CKN 579/01)

po ustaniu umowy już gorzej (tu poglądy idą pół na pół)

A co twierdzi SN?:

"Przede wszystkim inaczej należy ocenić skuteczność zobowiązania pozwanego do zaniechania podejmowania czynów "nieuczciwej konkurencji" w okresie związania umową zlecenia z powodami, inaczej zaś zobowiązanie do takiego zachowania przez okres trzech lat po ustaniu umowy. To drugie zobowiązanie nie jest ważne, gdyż narusza zasady współżycia społecznego. Nie można bowiem uznać, aby zgodne było z zasadami współżycia społecznego zobowiązanie zleceniobiorcy do niepodejmowania działalności konkurencyjnej przez trzy lata po ustaniu umowy, bez jakiegokolwiek ekwiwalentu."(to samo orzeczenie)

Osobiście nie zgadzam się z orzeczeniem (nie ja jeden) i uważam, że SN przestrzelił. Jakby ktoś chciał abym rozwinął myśl to służę. Niestety są dosyć istotne elementy które SN pominął w orzeczeniu. trochę szkoda, że nie wskazał czy w jego opinii klauzula taka jest nieważna z uwagi na jej długość (3 l. to dosyć dużo) czy generalnie się sprzeciwia.
Ale ad rem niezależnie co osobiście myślę o tym wyroku to nie mozna go pomijać:)Adam Kraszewski edytował(a) ten post dnia 03.10.08 o godzinie 18:53
Krzysztof K.

Adamie
Sąd podjął słuszne orzeczenie.
Skoro umowa - zlecenie wygasła - to z jakiej racji ma być jeszcze " tzw.zakazu konkurencji". Zleceniodawca chce to wprowadzić niech płaci odszkodowanie byłemu Zleceniobiorcy - niechce płacić - to nie może czegokolwiek zakazywać.

konto usunięte

.Adam Kraszewski edytował(a) ten post dnia 06.10.08 o godzinie 00:39
Aleksandra P.

Aleksandra P. Koordynator.
hotelarz, grafik-
animator

podbijam temat
Co w przypadku kiedy owy zakaz konkurencji jest zamieszczony w umowie o dzieło, bez określenia odszkodowania ani żadnych kar, za to z zaznaczeniem, że wynagrodzenie za przestrzeganie zakazu konkurencji jest objęte wynagrodzeniem za wykonane dzieło?
Czy taki zakaz jest ważny czy też niezgodny z zasadami współżycia społacznego?

Dawid Dziurski:
Temat jasny, jednakże umowa zlecenie - jaka była podpisana na okresie próbnym jest umową cywilno-prawną więc kodeks pracy jej nie obowiązuje. Zalazłem zapis, że pracodawca może tego żądać pod warunkiem, że to nie narusza zasady współżycia społecznego. Zaś nie wypłacenia odszkodowania jest naruszeniem tejże zasady.
Pytanie tylko czy moja interpretacja jest prawidłowa

Jeżeli praca miała charakter umowy o pracę tj: miałeś bezpośredniego przełożonego, czas pracy od-do, musiałeś wykonywać pracę pod czyimś nadzorem, w określonym miejscu itd, to faktycznie jest to umowa o pracę, ze wszystkim konsekwencjami dla pracodawcy.
Piszę Tobie o tym, ponieważ w 2003 roku swojemu byłemu pracodawcy z którym miałem podpisaną umowę zlecenie wytoczyłem proces. Ponieważ w pozwie udowodniłem, że praca wykonywana przeze mnie miała charakter pracy z umowy o pracę, mój pozew rozpatrywał sąd pracy, a nie cywilny.....oczywiście wygrałem... firma na drugiej rozprawie zaproponowała ugodę, bym nie wyciągał większych brudów...dla informacji: nie miałem adwokata, przed sobą miałem dwóch innych adwokatów byłego pracodawcy, firma w cale nie była mała i ich pokonałem na 1 roku studiów... ;) Także najlepiej idź do prawnika....i też nie była to żadna firma z profilu mojego na GL
Grzegorz Krzemiński

Grzegorz Krzemiński 600+ projektów w
bezpieczeństwie |
Trener | RODO | HSSE
|...

A w wątku nie przewijają się dwa albo trzy przepisy?

Zwalczenie nieuczciwej konkurencji (ustawa), kodeks pracy oraz cywilny (wady oświadczenia woli)?

Pytanie, co miałeś zapisane i jaki zakres zakaz obejmuje. Bo jeśli przykładowo chciałbyś sobie skorzystać z informacji objętych tajemnicą przedsiębiorcy (11 ust 4 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji -UZNK) to możesz mieć problem. A problem może się zacząć już od wykorzystania kontaktów jakie pozyskałeś w trakcie pracy - i to nie tylko na podstawie UZNK ale też np o ochronie danych osobowych. Nie mówiąc o organizacji, technikach pracy, etc (warunek - nie podane do wiadomości).

Jeśli zakaz konkurencji (niech już ta nazwa sobie będzie) obejmuje to, że masz nie stosować swojej wiedzy nabytej w szkole czy na kursach, hmmm delikatnie mówiąc nieco naciągane. Jeśli tą umową jest objęte wykonywanie zawodu - moim zdaniem zapis nieskuteczny i można się kłócić.

Wszystko zależy od tego, co chcesz robić i jaką wiedzę i informacje w związku z tym wykorzystywać.

EDIT:

Dodam na koniec. Klauzula lub cały zapis umowny, w przypadku podstawy - UZNK, stanowi środki podjęte w celu ochrony tajemnicy przedsiębiorstwa. I w tym przypadku jest skuteczny. Od dzieła, przez zlecenia, po umowy o pracę. Grzegorz K. edytował(a) ten post dnia 26.05.12 o godzinie 22:27

konto usunięte

Aleksandra Pabinczyk:

Jakoś nie bardzo wyobrażam sobie, jak miałby działać zakaz konkurencji w przypadku umowy o dzieło.
Że Dedal nie może nigdy żadnego labiryntu wykonać? Czy że poeta nie napisze żadnego wiersza? Programista nie napisze żadnego programu?

Przy dziele zamawiający dostaje tylko dzieło - i to wszystko. Więc na czym miałaby polegać konkurencja dla dzieła?Mariusz G. edytował(a) ten post dnia 26.05.12 o godzinie 23:24
Grzegorz Krzemiński

bezpieczeństwie |
Trener | RODO | HSSE
|...

Mariusz G.:
Aleksandra Pabinczyk:

Jakoś nie bardzo wyobrażam sobie, jak miałby działać zakaz konkurencji w przypadku umowy o dzieło.
Że Dedal nie może nigdy żadnego labiryntu wykonać? Czy że poeta nie napisze żadnego wiersza? Programista nie napisze żadnego programu?

Przy dziele zamawiający dostaje tylko dzieło - i to wszystko. Więc na czym miałaby polegać konkurencja dla dzieła?

Zależy na czym dzieło jest oparte. Już napisałem wyżej, nieco rozjaśnię.

Art. 11. 1. Czynem nieuczciwej konkurencji jest przekazanie, ujawnienie lub wykorzystanie cudzych informacji stanowiących tajemnicę przedsiębiorstwa albo ich nabycie od osoby nieuprawnionej, jeżeli zagraża lub narusza interes przedsiębiorcy.

4. Przez tajemnicę przedsiębiorstwa rozumie się nieujawnione do wiadomości publicznej informacje techniczne, technologiczne, organizacyjne przedsiębiorstwa lub inne informacje posiadające wartość gospodarczą, co do których przedsiębiorca podjął niezbędne działania w celu zachowania ich poufności.

Może się zdarzyć tak, że niektóre składowe a nawet cały kształt dzieła oparty będzie o informacje stanowiące tajemnicę przedsiębiorstwa.

Żeby przykładem - co to może być? Nowa technika sprzedażowa, do której trzeba opracować wewnętrzny system szkolenia (np e-learning). Technika sprzedaży ma dać wzrost o dajmy na to 30% sprzedaży i nie jest przez nikogo innego jeszcze stosowana. Dzieło - to przygotowanie całości szkolenia z elementami graficznymi, poglądowymi. A podstawa - dostarczone informacje o nowej organizacji.

A jakby twórca dzieło sobie wziął i gdzie indziej sprzedawał?

To a propos podstaw zastrzegania. Choć tutaj nie widzę zbytnio sensu, może warto przeczytać uważnie zapis w umowie. Nie tytułem, bo jak widać w tej dyskusji tytuły sporo mieszają, a wcale nie są kluczowe. Kluczowa jest podstawa zastrzeżenia.

Otóż tytuły... nazwać umowę sobie mogę jak chcę. A i tak o zakresie umowy i jej obowiązywaniu decyduje podstawa prawna. Jak moi szanowni przedmówcy napisali - nie jest to umowa o prace (w jednym i drugim przypadku) to może dać spokój kodeksowi pracy i przyjąć że nazwa tez jest umowna i wynika ze swobody kształtowania umów (KC).

CO do dzieła jeszcze. Proszę zwrócić uwagę, co jest podstawą zastrzeżenia - jakie zapisy zostały powołane. Wraz z umową główną warto przeczytać. Czy przypadkiem nie ma w umowie o dzieło zapisu o przeniesieniu praw autorskich majątkowych na kupującego. Wtedy umowa "o zakazie" jest rozwinięciem tego, co zapisano w głównej. Innymi słowy, ktoś kto za dzieło zapłacił, wraz z prawami majątkowymi, nie chce, aby ktoś na podstawie jego pomysłu co do dzieła sobie korzystał dalej (w tym również autor dzieła).

I taka moja prośba, jeszcze raz na koniec. Nie fascynujmy się tytułami i nazwami umów, bo to, że coś znalazło się w grupie o prawie pracy, nie oznacza że tylko pod prawo pracy podlega. Bo nawet sam pracownik zobowiązany jest zachować tajemnice wynikające z roznych podstaw prawnych, a nie tylko ta z Kodeksu Pracy.

Poszukajmy, co jest źródłem zapisu, jaka jest treść i czego dotyczy.

konto usunięte

Grzegorz K.:
A jakby twórca dzieło sobie wziął

Czyli ukradł? Przecież je sprzedał.
i gdzie indziej sprzedawał?

W sensie murarz wybudował taki sam dom (bo taki projekt zakupił inwestor)?

Czy sprzedał jeszcze raz te same prawa autorskie? Tylko, że przy sprzedaży majątkowych praw autorskich do utworu lub udzieleniu wyłącznej licencji musi to odbyć się na podstawie pisemnej umowy. Więc umowa o zakazie konkurencji też nie ma sensu - bo podobnie jak wspominana przez Ciebie nieuczciwa konkurencja jest uregulowane gdzie indziej i umowa o zakazie konkurencji niczego nie zmienia.

Często umową o dzieło strony nazywają coś, co nie może być dziełem.
W przypadku dzieła nie wyobrażam sobie (ale może mam słabą wyobraźnię) by umowa o zakazie konkurencji miała sens - bo nie może zastrzec nic więcej, niż zawarte jest w prawie (kradzież dzieła - np. obrazu namalowanego na zamówienie) albo w umowie licencyjnej/o przeniesieniu majątkowych praw autorskich.
Grzegorz Krzemiński

bezpieczeństwie |
Trener | RODO | HSSE
|...

Nie ukradł. Wziął i sprzedał ponownie, mimo, że miał zapłacone i było do wyłącznej dyspozycji płacącego (potwierdzenie - przeniesienie praw majątkowych). I niestety, ale jak przeniósł, to już tego dzieła sprzedać nie może.

Murarz tworzy dzieło, czy je odtwarza?

A analogicznie do dyskusji - pytają nas ludzie pracujący na dziele czy ci, którzy dzieło stworzyli?

Nie lubię terminu - zakaz konkurencji, bo mi nijak nie pasuje. Ale zastrzeżenia w dziele mają sens i są czymś więcej niż przeniesieniem praw majątkowych .

Pracujesz w branży IT - tu najwięcej takich przypadków. I nie ma znaczenia licencjonowanie, bo licencja jest już na używanie gotowego produktu.

Ma znaczenie zespół projektowy, który pracuje nad np aplikacją. Może sobie jeden z nich zabrać kod aplikacji i komuś dalej sprzedać?

A jak nie może - to dlatego, że przeniósł swoje prawa majątkowe? Ale przecież jest tylko WSPÓŁTWÓRCĄ.

Umowy tego typu mają szerokie zastosowanie, niezależnie od formy współpracy i podmiotów. Podstawą objęcia tajemnicą przedsiębiorstwa nie jest forma współpracy, a zakres chronionej informacji. I zastrzeżenia wynikają z systemu zarządzania bezpieczeństwem informacji, a jako takie obejmują wszystkich. W tym również dostawcy, odbiorcy etc.

Co do klauzul dodatkowych, np zobowiązania zawarte w umowach. Proponuję tym, co maja dylematy czy mogą czy nie stosować informacje, aby przypomnieli sobie lub przejrzeli umowy, bo jeśli zobowiązali się do zachowania tajemnicy - to może być 266 kodeksu karnego.

Bo nadal mam niejasne przeczucie, że zakaz konkurencji to tylko z nazwy, a istotą jest ochrona informacji stanowiących tajemnicę przedsiębiorstwa. Zaś zapisy umów - stanowią zapisane w art 11 ust 4 podjęte działania ze strony przedsiębiorcy.

Wyślij zaproszenie do