konto usunięte

Temat: Administrator Oracle czy kombajn do wiśni :) ?

http://www.pracuj.pl/OFERTYPRACY/Zobacz.aspx?utm_sourc...

Fascynujące że jeszcze się takie pojawiają ;)
Wcześniej pojawiało się bodajże pod szyldem 'Specjalista IT' :)Marcin Bojko edytował(a) ten post dnia 12.09.09 o godzinie 15:04
Ireneusz Jaworski

Ireneusz Jaworski Pełnomocnik Zarządu
ds. Systemu Jakości,
UPOS System sp. ...

Jak dobrze płacą to można być i kombajnem :)
Karol L.

Karol L. IT Manager

Mnie się zdaje, że jednej osobie może być ciężko ogarnąć taką ilość pracy i odpowiedzialność. Pomijam fakt, iż tytułowanie tego stanowiska "Administrator Oracle" jest nie na miejscu.

konto usunięte

Karol L.:
Mnie się zdaje, że jednej osobie może być ciężko ogarnąć taką ilość pracy i odpowiedzialność. Pomijam fakt, iż tytułowanie tego stanowiska "Administrator Oracle" jest nie na miejscu.
Poprzednio było inne ;)
Ogłoszenie kursuje od dłuższego czasu pod różnymi nazwami.
Najciekawsze jest to że dostałem telefon z tego tytułu gdzie jakaś babeczka z uporem maniaka pytała czy znam się na Oracle, bo oni szukają głównie do Oracle. I jak klasycznie w dowcipach o HR po odpowiedzi że zajmuje się głównie MySQL, mniej MSSQL, na Oracle się nie znam, podziękowała za rozmowę ;)
Magicznie kilka dni póxniej pojawia sie jako 'Administrator Oracle'Marcin Bojko edytował(a) ten post dnia 14.09.09 o godzinie 09:57
Karol L.

Karol L. IT Manager

Naprawdę Marcinie. Zastanawiam się nad sensem poszukiwania takiego pracownika - przecież dobrze wiadomo, że jeśli ktoś twierdzi, że wie wszystko - to nie wie nic!

Poza tym, skoro piszesz że tak często pojawia się ich ogłoszenie, to może mają najzwyczajniej w świecie dużą rotację :(

konto usunięte

Karol L.:
Naprawdę Marcinie. Zastanawiam się nad sensem poszukiwania takiego pracownika - przecież dobrze wiadomo, że jeśli ktoś twierdzi, że wie wszystko - to nie wie nic!

Poza tym, skoro piszesz że tak często pojawia się ich ogłoszenie, to może mają najzwyczajniej w świecie dużą rotację :(
Dlatego bardzo ciekawi mnie pokrętny umysł pracodawcy - kto tego typu ogłoszenie wymyślił.
Karol L.

Karol L. IT Manager

...zapewne jest to ktoś, kto szuka "chodzącej encyklopedii", a nie stać go na zatrudnienie chociażby jednego dobrego fachowca. Jestem święcie przekonany, że rozchodzi się o zarobki rzędu 4000 zł.

konto usunięte

Karol L.:
...zapewne jest to ktoś, kto szuka "chodzącej encyklopedii", a nie stać go na zatrudnienie chociażby jednego dobrego fachowca. Jestem święcie przekonany, że rozchodzi się o zarobki rzędu 4000 zł.
To raczej max, sądząc po regionie.
Karol L.

Karol L. IT Manager

Ojoj, a to to ogłoszenie firmuje jakaś "poważna firma HR'owa" :)

konto usunięte

Karol L.:
Ojoj, a to to ogłoszenie firmuje jakaś "poważna firma HR'owa" :)
Kolejny argument o wartości merytorycznej wsparcia systemy rekrutacji. Czasem jednak klient się uprze i każe szukać - co robić ;)

konto usunięte

hehehe.. mocne to ogłoszonko ;)
Szkoda, że zapomnieli napisać cokolwiek o pensji ;P
Swoją drogą, ciekawe ile za to oferują?

konto usunięte

Marcin Bojko:
Karol L.:

Dlatego bardzo ciekawi mnie pokrętny umysł pracodawcy - kto tego typu ogłoszenie wymyślił.

A ja Ci powiem jak to było :) Znam z autopsji. Zatrudnił się błyskotliwy gość do pracy z bazą. Że niewiele roboty z nią było, pokonfigurował jak trzeba, zautomatyzował co się dało, a potem siedział i pierdział w stołek.

Pomógł w wolnym czasie, schodząc po kawę Pani Basi przy excelu, naprawił peceta Jurkowi. Że go to nudziło, to jak już po tych serwerach se śmigał - zainstalował apache i php, klepnął prostego cmsa dla firmy. W końcu postawił serwer www i trzeba było do lanu wpiąć i switch'e skonfigurować, to poguglował i się udało :)

W końcu stwierdził, że ma nieco dużo obowiązków w stosunku do kasy, poszedł po podwyżkę i jej nie dostał :) Zostało po nim takie właśnie stanowisko :P

Dosyć typowe bym powiedział ;]. A potem problem bo znalezienie gościa z takim samym wachlarzem "skilli" nie jest łatwe ;].

Chociaż "nie umiem tego ale posiedzie dzień nad goglem i maszyną i się naumiem" to raczej norma w admince i w końcu admin staje się specem od wszystkiego bo nawet jak czegoś nie wie to umie to wygooglować i przyswoić, co jest sztuką ciężko i tylko przez mniejszość opanowaną ;]

konto usunięte

Peter K.:
Marcin Bojko:
Karol L.:

A ja Ci powiem jak to było :) Znam z autopsji. Zatrudnił się błyskotliwy gość do pracy z bazą. Że niewiele roboty z nią było, pokonfigurował jak trzeba, zautomatyzował co się dało, a potem siedział i pierdział w stołek.

Pomógł w wolnym czasie, schodząc po kawę Pani Basi przy excelu, naprawił peceta Jurkowi. Że go to nudziło, to jak już po tych serwerach se śmigał - zainstalował apache i php, klepnął prostego cmsa dla firmy. W końcu postawił serwer www i trzeba było do lanu wpiąć i switch'e skonfigurować, to poguglował i się udało :)

W końcu stwierdził, że ma nieco dużo obowiązków w stosunku do kasy, poszedł po podwyżkę i jej nie dostał :) Zostało po nim takie właśnie stanowisko :P
Sytuacja jest nieco bardziej skomplikowana, facet który tam pracował pracuje teraz ze mną. Ale masz duuużo racji :0

konto usunięte

Marcin Bojko:
Sytuacja jest nieco bardziej skomplikowana, facet który tam pracował pracuje teraz ze mną. Ale masz duuużo racji :0

:) Ja narazie jestem na etapie negocjacji podwyżki ;) Czekajcie więc na kolejne takie ogłoszenie :P

konto usunięte

Peter K.:
Marcin Bojko:

:) Ja narazie jestem na etapie negocjacji podwyżki ;) Czekajcie więc na kolejne takie ogłoszenie :P
No tak, doświadczenie to rzecz bezcenna ;) Powodzenia !Marcin Bojko edytował(a) ten post dnia 31.12.09 o godzinie 09:47

konto usunięte

Mariusz Gronczewski:
Dosyć typowe bym powiedział ;]. A potem problem bo znalezienie gościa z takim samym wachlarzem "skilli" nie jest łatwe ;].

Chociaż "nie umiem tego ale posiedzie dzień nad goglem i maszyną i się naumiem" to raczej norma w admince i w końcu admin staje się specem od wszystkiego bo nawet jak czegoś nie wie to umie to wygooglować i przyswoić, co jest sztuką ciężko i tylko przez mniejszość opanowaną ;]

Typowe dla człowieka zaradnego, nie tylko admina :) Jest problem i nie ma kto Ci pomóc, to co robisz? Normalnie się, siada... rzuca okiem w google, potem forum, ewentualnie tel i zrobione. Skill przychodzi z doświadczenia i czasu spędzonego nad rzeczami. Ja adminem się nie mianuję, więc dlaczego siedzę na tej grupie? :D

update: A... sorry... to nie grupa dla adminów, tamta jest gdzie indziej :)Peter K. edytował(a) ten post dnia 31.12.09 o godzinie 09:51

konto usunięte

Karol L.:

Moim zdaniem nie jest to do końca prawda. Można wiedzieć wiele, natomiast nie być ekspertem w tych dziedzinach. Prawdopodobnie, mimo strasznie wyglądającego ogłoszenia, większość z nas z tymi rzeczami by sobie poradziła.

Przypuszczam, że firma nie szuka eksperta od którego będą zależały losy ludzkości, tylko jednoosobowego działu IT :)Peter K. edytował(a) ten post dnia 31.12.09 o godzinie 09:55

konto usunięte

Peter K.:
Karol L.:

Moim zdaniem nie jest to do końca prawda. Można wiedzieć wiele, natomiast nie być ekspertem w tych dziedzinach. Prawdopodobnie, mimo strasznie wyglądającego ogłoszenia, większość z nas z tymi rzeczami by sobie poradziła.

Przypuszczam, że firma nie szuka eksperta od którego będą zależały losy ludzkości, tylko jednoosobowego działu IT :)Peter K. edytował(a) ten post dnia 31.12.09 o godzinie 09:55
Sam po sobie to sprawdzam - wiedza jest szeroka, ale powierzchnowna.

konto usunięte

Marcin Bojko:
Sam po sobie to sprawdzam - wiedza jest szeroka, ale powierzchnowna.

Ja też tak mam. Ale to jest jak w rpg po prostu. Nie da się wydzielonej ilości punktów przydzielić maksymalnie wszystkim umiejętnościom :/ Inna sprawa, że np. w takim mieście jak moje, ilość etatów dla ekspertów można policzyć na palcach jednej ręki. Koszty zatrudnienia pracownika natomiast powodują, że każdy szuka człowieka-orkiestry.Peter K. edytował(a) ten post dnia 31.12.09 o godzinie 11:06

Wyślij zaproszenie do