Temat: Jak motywować produkcję?
Michał Klosowski ma u mnie respekt. Zna real, nie HRMatrix.
A Pan Janusz, jak pisze o Herzbergu na horyzoncie produkcji, to mi robi wesoło i od razu wiem, że słabo Pan wie ten koncept.
1. Herzberg badał 2 grupy: inżyniery i bookkeepers - zawody z wymaganiami wiedzy i kompetencje takie nie manualne, no to do produkcji nie pasuje nic. Tam nuda i powtarzanie działania. Na shifty.
2. Herzberg badał USA, tam u nas zupełne inne poziom wyjścia na wynagrodzenia, niż tu w Polsce
3. A nawet, jak nie to, co napisałem, to faktor higieny (kasa) nawet nie tyle, daje dodatek ochoty do pracy, ale jest baza do jakikolwiek dzialanie w firmie.Jak brak, to ludzie bedą kombinować, żeby zarobić.
Bym Pani rade dał: jak jakaś możliwość kasa, to kasa, bo zadania doseć proste na produkcji i nie wiele rozwoju, ale nie wszystkim po rowno. Ten, co pracuje dobrze, punktualny, ma potencjał, uczy innych dobrej pracy, temu kasa za 10 inne osoby, co źle pracują.
Widze, że w Polsce, to płacą na produkcji nie wierzyć jak mało, jak długo się da, a jak ludzie strike, to się szefy boja i dają wszystkim jak daje po 5%, 10%. Robią sobie tak wielki problem na następne razy.
Pozdrawiam, sorry za mój Polski
Ian