konto usunięte

Temat: Portugalia - co trzeba zobaczyć?

Irmina Piaszczyńska:
a i ja skorzystam z Waszego doświadczenia, wybieram się do Portugalii na pół roku, na wymianę studencką, więc mam nadzieję, że będzie sporo czasu, aby zobaczyć te wszystkie miejsca. wprawdzie lecę dopiero we wrześniu i to do górskiej miejscowości Covilha, ale co to tam, do czego są samochody :)
Bierz auto i zwiedzaj - jest co.
Szkoda, ze nie w okolkicach oceanu - ocean ma jednak swoj urok i klimat jest fajniejszy (mi sie klimat Portugalii bardzo podoba!).
Irmina P.

Irmina P. logistyka

Rafal G.:
Bierz auto i zwiedzaj - jest co.
Szkoda, ze nie w okolkicach oceanu - ocean ma jednak swoj urok i klimat jest fajniejszy (mi sie klimat Portugalii bardzo podoba!).

no niestety nie było za dużego wyboru co do miejscowości, właściwie była tylko jedna opcja.

oczywiście autem, czytałam gdzieś, że najwygodniej, najtaniej i raczej brak minusów, jeśli chodzi o jeżdżenie po tym kraju.
Joanna Kilańska

Joanna Kilańska rekruter IT
@ExpertLinks,
freelance

Oprócz wspomnianych miejsc:
Miasteczka Lamego i Amarante w pólnocnej Portugalii - bardzo malownicze i zupełnie niekomercyjne. Praktycznie brak turystów, a miejsca bardzo malownicze.
Jaskinie nieopodal Vila Nova de Foz Coa.
Jeśli lubisz góry: Parque International do Douro, Parque Natiolan de Peneda-Geres, Parque Natural de Serra do Alvao.
Covilha leży tuż obok najwyższego pasma Protugalii - Serra da Estrela - gdzie też można zrobić wiele interesujących wycieczek.

Co do transportu - komunikacja autobusowa jest niezła. Poproś koniecznie jakiś lokalnych studentów o pomoc - mnogość firm przewozowych, które obsługują różne trasy i kilka konkurencyjnych dworców w każdym mieście mogą na początku zestresować ;)
Dobrze sprawdza się też autostop, szczególnie na północy kraju.

BTW, jeśli możesz, jedź przed studiami na intensywny kurs językowy dla erasmusów (EILC). Świetna atmosfera. Ponadto przydaje się i to bardzo.Joanna Kilańska edytował(a) ten post dnia 11.04.10 o godzinie 03:29

konto usunięte

Dziekuje Wam za sugestie, ja podrozuje juz po Portugalii i zainteresowanych krajem zapraszam do sledzenia relacji na blogu: http://ontravels.wordpress.com

Pozdrawiam,
Ania
Bartłomiej L.

Bartłomiej L. rent-algarve.eu

A "leniuchom" polecam Algarve z pieknymi plazami i zatokami, choc i wiele mozna tam zobaczyc... Chetnie odpowiem na wasze pytania, jak zorganizowac wyjazd i czas wolny.

Pozdrawiam,
Bartek
Joanna Saltik

Joanna Saltik www.ararattrek.pl
--- Wyprawy na
Ararat... i nie
tylko!

Anna Knapik:
Dziekuje Wam za sugestie, ja podrozuje juz po Portugalii i zainteresowanych krajem zapraszam do sledzenia relacji na blogu: http://ontravels.wordpress.com

widzę że kawałek już przejechany ;-) trochę się spóźniłam, ale może i tak wrzucę to co udało mi się sklecić (więcej zdjęć dopiero wkrótce) http://www.trekandbike.pl/index.php/pl/1-portugalia.html

może jednak zachęcę Cię do Marvao, Castilo de Vide i Evory, bo nie widzę ich na Twojej trasie.

Anna Knapik:

Pozdrawiam,
Ania

Wspanialy blog! Zdjecia piekne i wszystko bardzo ladnie opisane. Swietna robota Aniu!

BTW: Jakim aparatem + obiektyw byly robione fotki ?

konto usunięte

Bartek Finski:
Anna Knapik:

Pozdrawiam,
Ania

Wspanialy blog! Zdjecia piekne i wszystko bardzo ladnie opisane. Swietna robota Aniu!

BTW: Jakim aparatem + obiektyw byly robione fotki ?

Bartek,

dzieki serdeczne za pozytywny feedback. Aparat jest z tych kompaktowych Sony 270, gdyz nie chcialam brac wielkiego Nikona, jednak by zrobic ciekawe zdjecie przy malym Sony czasem wiecej roboty niz przy porzadnej lustrzance bo ma mnostwo ustawien, tyle ze nie trzeba dzwigac :)

Pozdrawiam i zapraszam do dalszego sledzenia bloga,
Ania

konto usunięte

Joanna Saltik:
Anna Knapik:

widzę że kawałek już przejechany ;-) trochę się spóźniłam, ale może i tak wrzucę to co udało mi się sklecić (więcej zdjęć dopiero wkrótce) http://www.trekandbike.pl/index.php/pl/1-portugalia.html

może jednak zachęcę Cię do Marvao, Castilo de Vide i Evory, bo nie widzę ich na Twojej trasie.

Asia,

dzieki za linka. Tak, kawalek juz za nami, jutro wyjezdzamy z Lizbony i zastanawiamy sie czy zajechac do Evory czy jechac prosto na poludnie, ale nie ukrywam ze Evora kusi. Dzieki za wszystkie sugestie!

Pozdrawiam jeszcze z Lizbony,
Ania

konto usunięte

trzeba zobaczyć wszechogarniająca biede i smród na ulicach i obdrapane domy.. :)

konto usunięte

Koniecznie trzeba zajrzec do jakies "spelunki" posłuchac na żywo Fado ...
Magdalena P.

Magdalena P. Product-Marketing
Manager, keeeper sp.
z o. o.

Witam serdecznie,
Na koniec maja ruszamy do Portugalii.

Wpierw klika dni w Hiszpanii, następnie tydz. na Algavre w okolicach Faro na campingu (ale chcemy pojeżdzic sobie w tym czasie po Algavre), na koniec podróż w górę:
- Lizbona
- Sintra
- Fatima
- Porto
- Madryt (ewentualnie w drodze przez Salamanke)
cała trasa 'w góre' autem (dojazdy i zwiedzania - 4,5 dnia).
Proszę o ewentualne sugestie jak rozplanowac szczegoly by zmiescic sie w czasie...a może zdecydowanie doradzacie jakieś zmiany?
Niestety nie mamy czasu na wiele mniejszych miejscowości, które na pewno warto zobaczyc..a te wymienione uwazamy za podstawe...chyba ze sie mylimy..?
Z góry dziękuję za wszelkie komentarze!

konto usunięte

Zdecydowanie dołóż do tego Cabo Da Roca (najdalszy zachodni punkt europy), oraz Obidos- małe, lecz bardzo klimatyczne miasto w pełni otoczone murami obronnymi.

Jeśli masz ochotę sporo pozwiedzać w Sintrze, zdecydowanie potrzba na to całego dnia, jeśli nie masz jednak czasu- musisz wybrać któryś z zamków, a wybór nie będzie łatwy:-)

Cabo Da Roca i Obidos są po drodze do Fatimy (na marginesie zupełnie nie robiącej wrażenia i bez mistycyzmu- oczywiscie to jedynie moje odczucie).

W Porto warto zdecydowanie przejść się mostem na drugą stronę rzeki i odwiedzić jedną z winiarni. Jeśli wystarczy Ci czasu i szukasz wyjątkowego miejsca na nocleg polecam: http://www.quintasantoantonio.pt/eng/

Co prawda drogo, ale miejsce warte każdych pieniędzy:-)

Jeśli jedziecie samochodem z Polski, zamawiam skrzynkę wina z tej winnicy:-)
Joanna Saltik

--- Wyprawy na
Ararat... i nie
tylko!

Dariusz Gryzlak:
oraz Obidos- małe, lecz bardzo klimatyczne miasto w pełni otoczone murami obronnymi.
Cabo Da Roca i Obidos są po drodze do Fatimy (na marginesie zupełnie nie robiącej wrażenia i bez mistycyzmu- oczywiscie to jedynie moje odczucie).

zgadzam się co do Obidosu. do Fatimy dużo ludzi zmierza z ciekawości ;-) ale jeśli się tam udasz to warto, albo raczej koniecznie trzeba zahaczyć o Tomar.

konto usunięte

My jechaliśmy z Porto do Fatimy, ale po drodze wstąpiliśmy do Coimbry- z tego co widzę, był to zy wybór, bo faktycznie Tomar wygląda o wiele ładniej.

Cóż, następnym razem:-)

PS
Jadąc z Obidos do Fatimy warto zatrzymać się na pół godzinki w Bathala- jest tam ogromny kościół i klasztor, jak na tak malutkie miasteczko robi gigantyczne wrażenie.Dariusz Gryzlak edytował(a) ten post dnia 07.05.10 o godzinie 09:28
Beata K.

Beata K. Jeśli trzymasz się
wszystkich zasad,
omija cię cała
zabaw...

Anita Jarocka:
Koniecznie trzeba zajrzec do jakies "spelunki" posłuchac na żywo Fado ...
Tak, popieram, byłam w listopadzie w Lizbonie i Fado na żywo wywarło na mnie wielkie wrażenie, właśnie w spelunce. A do tego pyszna ośmiornica :-) mniam, też polecam
Magdalena P.

Magdalena P. Product-Marketing
Manager, keeeper sp.
z o. o.

Dzięki bardzo za wszelkie wskazówki!
W jednej z pierwszych wersji (a było ich kilka:) także mieliśmy w planach Obidos, a Tomarze też Szałamacha dużo.
Może rzeczywiście udałoby się zaplanować trasę do Fatimy przez Obidos, a dodatkowo zahaczyć o Tomar (np zamiast Coimbry o której także myśleliśmy).
Za namiar na nocleg dziękuję bardzo:) ale tym razem musimy się skusić na bardziej ekonomiczną wersję;)
Generalnie planowaliśmy lecieć, ale w obecnej sytuacji z zamykanymi lotniskami poważnie rozważamy auto...jak myślicie jest to do przetrwania - tyle km - do samego Madrytu około 3.000 km...
Joanna Saltik

--- Wyprawy na
Ararat... i nie
tylko!

Magdalena P.:
Za namiar na nocleg dziękuję bardzo:) ale tym razem musimy się skusić na bardziej ekonomiczną wersję;)

czyli namiot? ;-)
ja kilka lat temu nocowałam w schroniskach. niektóre bardzo fajne, czyste i schludne, inne do przeżycia ;-)

na Twojej trasie nocowałam w schroniskach w Lizbonie, Porto, Coimbrze. a trochę dalej od tej trasy Leiria i Abrantes.

Cabo da Roca http://www.worldbook.pl/album/1549/Cabo_da_Roca_i_Prai...
Anna Kłossowska

Anna Kłossowska Dziennikarz, pisarz,
pilot, ghostwriter,
tłumacz,

Anna Knapik:
Wybieram sie na miesieczna podroz po Portugalii i Hiszpanii (wyprawa niskobudzetowa z plecakiem). W Portugalii planuje spedzic jakas 1/3 tego czasu czyli 10-12 dni. Na podstawie informacji z internetu i przewodnika sporzadzilam liste rzeczy, ktore warto zobaczyc, ale lista jest dosc dluga, wiec musze ja skrocic. Czy mozecie doradzic, co koniecznie trzeba zobaczyc, cos Was szczegolnie ujelo, zauroczylo w tym kraju? Zalezy mi nie tylko na zabytkach ale rowniez, by poznac lokalna kulture, kuchnie, itd. Dodam ze podroz zaczynam w Porto i planuje przemieszczac sie w dol z obowiazkowym zwiedzaniem Coimbry i Lizbony, konczac w Faro, bo stad jade dalej do Sevilli. Moja lista to:

Porto, Braga, Guimares, Aveira, Coimbra, Fatima, Tomar, Obidos, Lizbona, Sintra, Evora, Tavira, Lagos, Sagres, Faro

Z gory dziekuje za wszystkie sugestie,
Ania

Moja imienniczko, nieskromnie polecam moją książkę "Europa za pół ceny" - tam znajdziesz wszystko to, co potrzebujesz o Portugalii + opisy jeszcze innych 19 europejskich krajów. National Geographic :)

Wyślij zaproszenie do